ΑΜΥΝΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στρατιωτικές Σχολές: Στα 600 ευρώ η αποζημίωση και εισαγωγή από όλα τα πεδία- Έτσι θα καλύψουν τις κενές θέσεις;

Advertisement

Σε έναν πραγματικό «πονοκέφαλο» για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει εξελιχθεί το γεγονός ότι σταδιακά μειώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ).

Στρατιωτικές Σχολές: Αποτέλεσμα αυτής της μείωσης του ενδιαφέροντος είναι να υπάρχουν πολλά κενά (συνολικά 460 κατά τις τελευταίες Πανελλαδικές), γεγονός το οποίος σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις εν ενεργεία αξιωματικών, ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στην στελέχωση κάποιων μάχιμων μονάδων.

Οι λόγοι που οι Στρατιωτικές Σχολές, και εν συνεχεία η υπηρεσία στις ένοπλες Δυνάμεις έχουν πάψει να είναι θελκτικές – στο πρόσφατο παρελθόν ήταν περιζήτητες καθώς εξασφάλιζαν σίγουρη εργασία – έχουν αναλυθεί και περιλαμβάνονται και σε επιστολές που έχουν κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείο Άμυνας πχ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Με δεδομένα τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και την ταυτόχρονη ανάγκη εξοπλιστικού εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από κοινού με το υπουργείο Παιδείας εξετάζουν τρόπους να κάνουν πιό δελεαστικές τις Στρατιωτικές Σχολές.

Σε αυτό το πλαίσιο – όπως αναφέρει σήμερα ο Βασίλης Νέδος σε ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» – αναμένεται τις ερχόμενες μέρες να ανακοινωθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αναπροσαρμογή των μισθών των σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές στα πρότυπα των σχολών της αστυνομίας, δηλαδή να κινούνται στα 2/3 του πρώτου μισθού ενός νέου αξιωματικού. Σήμερα ένας εύελπις λαμβάνει συμβολική αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ τον μήνα. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 600 ευρώ, αγγίζοντας περίπου τα 2/3 του μισθού ενός ανθυπολοχαγού που αποφοιτά από τη Σχολή Ευελπίδων (περίπου 880-900 ευρώ).

Πάντα κατά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ένα δεύτερο μέρος που πρόκειται να ανακοινωθεί (σσ την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση γι αυτό των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, κυρίων Δένδια και Πιερρακάκη) είναι η διεύρυνση της δυνατότητας των υποψηφίων να δηλώσουν στρατιωτικές σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Advertisement

Σχεδιάζεται ακόμη η βελτίωση του «εκπαιδευτικού περιβάλλοντος» για τους σπουδαστές στις Στρατιωτικές Σχολές με πρόγραμμα ανακαίνισής τους, ώστε η ποιότητα ζωής των σπουδαστών να είναι υψηλή.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται και η βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών και η δυνατότητα που παρέχεται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους, παράγοντας γνώση και στελέχη που στη συνέχεια θα απορροφηθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το πρόβλημα με τα κενά στις Στρατιωτικές Σχολές κάθε άλλο παρά καινούργιο είναι. Όπως αναφέρει επίσης στην «Καθημερινή» ο Απόστολος Λακασάς, οι πρώτες κενές θέσεις εμφανίστηκαν ήδη από το 2022, κατά την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναγκάζοντας τις σχολές να μειώσουν τον συντελεστή διαμόρφωσής της.

Φαίνεται πως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό καθώς, όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός – αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, λόγοι για τη μείωση του ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους είναι η «σκληρή», σε σχέση με τα ΑΕΙ, περίοδος των σπουδών αλλά και η δύσκολη επαγγελματική ζωή των στρατιωτικών (π.χ. συχνές μεταθέσεις).

Την «απάντηση» σε αυτή της αντιμετώπιση των Στρατιωτικών Σχολών αλλά και του ίδιου του επαγγέλματος από τους νέους αναζητά επιστημονική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για το πώς το στρατιωτικό επάγγελμα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να παραδοθούν στο ΥΕΘΑ τους επόμενους μήνες.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Βρίζουν και δέρνουν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς οι εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν – Η Ουάσιγκτον κάνει πως δεν καταλαβαίνει – Σκεφτείτε να συνέβαιναν τα ίδια στην Ελλάδα!


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button