Ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν νέο σχέδιο ειρήνευσης προς τη Μόσχα και το Κίεβο, λίγες μόνο ώρες μετά τη συμφωνία παραχώρησης του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Ουάσιγκτον, η Ρωσία έχει ήδη αποδεχτεί το νέο πλαίσιο, σε αντίθεση με το προηγούμενο – το λεγόμενο «σχέδιο Τραμπ» – που είχε βρει σθεναρή αντίσταση από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υποκινούμενη κυρίως από το Λονδίνο.
Στροφή 180° από ΗΠΑ: Νέο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία – Το αποδέχθηκε ήδη η Μόσχα – Στο περιθώριο ο Ζελένσκι μετά τη συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο:
-
Άμεση υπογραφή εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, με δυνατότητα παράτασης έως και 12 μηνών.
-
Αναστολή κάθε συζήτησης για εδαφικά ζητήματα, όπως η Κριμαία ή το καθεστώς του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
-
Καμία προσθήκη «απαράδεκτων όρων» ή αμφιλεγόμενων αιτημάτων στη φάση των προκαταρκτικών συνομιλιών.
Το σχέδιο επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος και, ταυτόχρονα, να απομονώσει τον Ζελένσκι, ο οποίος – κατά το επιτελείο Τραμπ – λειτουργεί ως πιόνι των Βρετανών και εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις.
Στροφή 180° από ΗΠΑ: Νέο σχέδιο ειρήνης για Ουκρανία – Το αποδέχθηκε ήδη η Μόσχα – Στο περιθώριο ο Ζελένσκι μετά τη συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο
Ωστόσο, στο παρασκήνιο η ένταση κορυφώνεται. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, σε δηλώσεις του στο Bloomberg, αποκάλυψε ότι 72 από τους 100 γερουσιαστές στηρίζουν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει:
-
Δασμούς έως και 500% σε χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
-
Απαγόρευση επενδύσεων σε ρωσικό εξωτερικό χρέος από αμερικανικούς φορείς.
-
Οικονομικά μέτρα στραγγαλισμού, αν η Μόσχα δεν δείξει πρόθεση για σοβαρές συνομιλίες.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να εγκρίνει πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Kyiv Post.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι απειλές για δασμούς φαντάζουν ανεφάρμοστες, αφού 112 χώρες παγκοσμίως – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα – συνεχίζουν να εισάγουν ρωσική ενέργεια, όπως και 2 στις 3 χώρες του ΝΑΤΟ. Η πραγματικότητα καθιστά τις κυρώσεις περισσότερο πολιτικό μοχλό πίεσης παρά εφαρμόσιμη πολιτική.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα