Στροφή στην χρυσή λίρα κάνουν οι Έλληνες: «Ο χρυσός είναι μια αξία η οποία παραμένει για πάντα και είναι και το πιο ασφαλές καταφύγιο. Αν κοιτάξει κανείς τις αποδόσεις, θα δει ότι είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται πάντα ανοδικά και είναι τεράστιες», λέει η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή της Χρυσής λίρας – Πώς μπορεί κανείς να την αποκτήσει
«Είναι πολλοί οι λόγοι που ο χρυσός ανεβαίνει τόσο πολύ. Η τιμή του ανεβαίνει γιατί ανεβαίνει η ζήτηση. Ο ένας λόγος είναι η αστάθεια που υπάρχει οπότε οι επενδυτές το θεωρούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ένα άλλο κομμάτι οφείλεται στο γεγονός ότι με τη μείωση των επιτοκίων οι επενδυτές κάνουν μια αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους».
Όπως λέει η ίδια: «Τώρα αν την πουλήσετε τη λίρα είναι γύρω στα 580 ευρώ. Βλέπουμε ότι γίνονται πολλές πωλήσεις λιρών γιατί έχει πάει σε πολύ μεγάλη τιμή. Θα ανέβει και άλλο. Η χρυσή λίρα ακολουθεί το τι γίνεται με τον χρυσό παγκοσμίως».
Πιο αποδοτική καθίσταται η επένδυση σε χρυσές λίρες την ώρα που η τιμή του χρυσού έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, όπως φαίνεται από τις αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται με αυτές.
Την εβδομάδα που μας πέρασε η τιμή του χρυσού έφθασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς η ουγγιά ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.700 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
Όμως ανεξάρτητα από τα γεγονότα αυτά, η τάση της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια ήταν έντονα ανοδική. Μόνο από την αρχή του έτους η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 30% – από τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των άλλων εμπορευμάτων – ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 μήνες θα έχει ξεπεράσει τα 2.900 δολάρια η ουγγιά.
Αναπόφευκτα το ράλι του χρυσού συμπαρασύρει και την τιμή της χρυσής λίρας. Την Παρασκευή η επίσημη τιμή της χρυσής λίρας που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είχε φθάσει στα 567,98 για αγορά και στα 678,02 ευρώ για την πώληση της. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ της πρώτης τιμής, η οποία είναι αυτή που μπορεί κάποιος να ρευστοποιήσει τις λίρες που διαθέτει, και τις δεύτερης η οποία είναι η τιμή στην οποία μπορεί να τις προμηθευτεί από την ΤτΕ, αποτελεί ένα διαχρονικά αμφιλεγόμενο ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα