COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία των Ευρωπαίων για το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα!

Οριστικοποιήθηκε, όπως διαφαινόταν, η συμφωνία των υπουργών Ενέργειας των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πολυπόθητο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με αυτό να ορίζεται όντως στα 180 ευρώ ανά/MWh.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας κατέληξε, επιτέλους, σε συμφωνία, με την ψήφιση πλαφόν όσον αφορά στις αγορές φυσικού αερίου, με την Τσεχική προεδρία να ανακοινώνει πως η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, για τον δείκτη τιμών TTF, και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Όπως ορίζει η εν λόγω συμφωνία, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τιμή TTF θα ξεπερνά αυτό το όριο για τρεις συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG. Η διάρκεια ισχύος του εν λόγω μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

«Λύγισε» και η Γερμανία
Την πρόταση υπερψήφισε, τελικά, και η Γερμανία, παρά τα εμπόδια που έβαζε μέχρι σήμερα μη θέλοντας να πέσει η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Καταψήφισε η Ουγγαρία, ενώ η Αυστρία και η Ολλανδία απείχαν, πράγμα που σημαίνει πως η απόφαση ελήφθη δεν ελήφθη ομόφωνα, αλλά με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε τα εξής: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες».

Back to top button