Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νερό είναι το πιο πολύτιμο, το υπέρτατο αγαθό που μας προσφέρει η φύση απλόχερα, ένα ζωτικό συστατικά με τα οποίο μας συνδέει μία σχέση ζωής.
Ωστόσο, από την ποσότητα νερού υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, το 97% είναι θαλασσινό, δηλαδή ωκεανοί και θάλασσες, τα 2/3 συνθέτουν παγετώνες και στρώματα πολικών πάγων, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 1-2% είναι πόσιμο και προορίζεται για κατανάλωση.
Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω αριθμούς, καθώς και το γεγονός πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην κατανάλωση νερού, είναι εύκολο να συμπεράνουμε πως εμείς είμαστε εκείνοι που θα ανατρέψουμε την παρούσα κατάσταση. Πώς θα τα καταφέρουμε; Υιοθετώντας συνήθειες και πρακτικές που δίνουν καθημερινά αξία σε κάθε σταγόνα, μετατρέποντας την εξοικονόμηση νερού σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι μίας βιώσιμης καθημερινότητας.
Κι όμως, μπορούμε να επιτύχουμε έως και 50% οικονομία στην κατανάλωση του νερού, χωρίς να στερηθούμε τα οφέλη του. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με συμβουλές που αξίζει να ακολουθήσουμε, για να συμμετέχουμε έμπρακτα στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται, για την ορθότερη και πιο υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
#1 Επισκευάζουμε διαρροές και επενδύουμε σε συστήματα εξοικονόμησης
Το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε τη μέγιστη εξοικονόμηση νερού στο σπίτι μας είναι να ελέγξουμε τους χώρους για πιθανές διαρροές. Ακόμη και πιο μικρή διαρροή στην τουαλέτα, σε κάποια βρύση ή σε έναν σωλήνα, ισοδυναμεί με αρκετά λίτρα νερού ετησίως. Επίσης, μπορούμε να αναζητήσουμε κεφαλές ντους, ειδικά ακρορφύσια οικονομίας για τη βρύση, μειωτήρες ροής που ελέγχουν την κατανάλωση νερού, χωρίς να επηρεάζουν την πίεση.
#2 Αξιοποιούμε και επαναχρησιμοποιούμε το νερό (και το βρόχινο)
Το νερό μέσα στο οποίο μαγειρέψαμε ή ξεπλύναμε τα λαχανικά μας, όπως και το βρόχινο που έχουμε τη δυνατότητα να το συλλέξουμε χρησιμοποιώντας ποτιστήρια ή μικρά βαρελάκια στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το πότισμα των φυτών μας, ακόμη και για να γεμίσουμε το καζανάκι της τουαλέτας.
#3 Χρησιμοποιούμε «έξυπνα» το νερό της βρύσης, χωρίς να τρέχει αλόγιστα
Μία τόσο απλή κίνηση, όπως το να κλείνουμε τη βρύση ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια ή σαπουνίζουμε τα χέρια μας, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη σπατάλη του νερού αλλά και στον λογαριασμό που λαμβάνουμε κάθε μήνα. Όσο για τα λαχανικά μας, αποφεύγουμε να τα πλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και προτιμούμε να τα ξεπλύνουμε σε ένα μπολ ή μία λεκάνη.
#4 Κάνουμε πιο υπεύθυνη χρήση στο πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων
Συσκευές όπως το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων μπορούν να μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην εξοικονόμηση νερού, αρκεί να τις χρησιμοποιούμε σωστά και υπεύθυνα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως τις προτιμούμε από τον παραδοσιακό τρόπο πλυσίματος, δηλαδή από το πλύσιμο στο χέρι, μόνο όταν έχουν συμπληρώσει ένα πλήρες φορτίο σε ρούχα ή πιάτα αντίστοιχα. Μάλιστα, το πλύσιμο πιάτο στο πλυντήριο εξοικονομεί έως και 5 φορές περισσότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι.
#5 Ακολουθούμε μικρές κινήσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο
Κι όμως, κάθε λεπτό που απολαμβάνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό κάνοντας μπάνιο, συνεπάγεται περίπου με 20 λίτρα νερό. Ακριβώς για αυτό, μειώνοντας τον χρόνο που περνάμε στην ντουζιέρα, μπορούμε να περιορίσουμε και την άσκοπη κατανάλωση νερού. Το ίδιο ισχύει και για το καζανάκι, μέσα στο οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε προσεκτικά –και μακριά από τον μηχανισμό του- ένα μπουκαλάκι γεμάτο νερό ή πετραδάκια, ώστε κάθε φορά να χρειάζεται λιγότερο νερό για να γεμίσει.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα hacks που μας υπόσχονται μία πιο υπεύθυνη κατανάλωση αλλά και έναν μειωμένο λογαριασμό νερού κάθε μήνα. Χωρίς να χρειαστεί να στερηθούμε τις μικρές απολαύσεις και τις ανέσεις που μας προσφέρει νερό, εμείς μπορούμε να δίνουμε αξία σε κάθε σταγόνα, διότι κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα