EΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συναγερμός για λοιμώξεις που ‘κτυπούν’ κυρίως παιδιά! Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία!

Διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία των ειδικών για τη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων, που χτυπούν κυρίως τα παιδιά, με αποτέλεσμα τα παιδιατρικά νοσοκομεία να έχουν γεμίσει.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς, όπως λένε, η έξαρση αυτή εμφανίζεται νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η ανησυχητική αυτή εικόνα οδήγησε τους ιδιώτες παιδιάτρους να ζητήσουν από το υπουργείο Υγείας την επαναφορά της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, οι παιδίατροι ζήτησαν την καθολική εφαρμογή προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, τη χρήση συσκευών καθαρισμού αέρα σε όλες τις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του Covid για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5-17 ετών.

«Εχουμε μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων στα παιδιά αυτή τη στιγμή. Και στα ιατρεία μας γίνεται ένας πανικός σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στα νοσοκομεία» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας και συνέχισε: «Υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά σοβαρών μικροβιακών λοιμώξεων, όπως είναι πνευμονίες, ωτίτιδες, μαστοειδίτιδες, γαστρεντερίτιδες, λαρυγγίτιδες, ό,τι θέλετε… Και έχουμε και πολλά περιστατικά με βήχα έντονο, μάλιστα για μια εβδομάδα ή 10 μέρες. Ταλαιπωρούνται όχι μόνο τα παιδιά, αλλά οικογένειες ολόκληρες. Και περιμένουμε και αύξηση των κρουσμάτων Covid-19».

Επιδημιολογική έκθεση
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη διασπορά της εποχικής γρίπης είναι χαρακτηριστική. Οπως αναφέρεται, στο 12% έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών μεταξύ 5 και 14 ετών παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία μάλιστα, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, είναι και εκθετική.

Για το ζήτημα των λοιμώξεων στα μικρά παιδιά μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, η οποία επιβεβαίωσε πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχουν γεμίσει από παιδιά που νοσηλεύονται. Η ίδια ωστόσο στάθηκε κατά της εφαρμογής της μάσκας στις σχολικές αίθουσες. Η κυρία Παγώνη σημείωσε πως η έκκληση των παιδιάτρων βασίζεται στο γεγονός της έξαρσης αυτή την περίοδο πολλών ιώσεων ταυτόχρονα. «Για εμένα προσωπικά τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορέσουν ακόμη μάσκα στα σχολεία. Δεν έχουμε αριθμό που να πιέζει την κατάσταση. Υπάρχει η επιτροπή αξιολόγησης που θα βλέπει ανά εβδομάδα τι γίνεται».

To CDC έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση την προηγουμένη εβδομάδα για να προειδοποιήσει για την έντονη πρόωρη επιδημιολογική έξαρση ιών (όπως της γρίπης και του RSV κυρίως, αλλά και άλλων), που έρχονται πρώτη ουσιαστικά φορά να σαρώσουν με τέτοια ορμή την κοινότητα, μαζί με τον SARS-COV2 (στη μετά Covid εποχή).

Την ήδη πιεστική κατάσταση στις παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο λόγω των ιώσεων περιέγραψε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Τορόντο, προειδοποιώντας μάλιστα πως το κύμα μεγάλης πίεσης μπορεί να έρθει και στην Ελλάδα όσο κρυώνει ο καιρός.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνολικά στο Οντάριο υπάρχουν 112 παιδιατρικές ΜΕΘ και πλέον έχουμε πάνω από 125 παιδιά σε ΜΕΘ, πολύ περισσότερα από όλη τη διάρκεια της πανδημίας έως τώρα (εκ των οποίων πολύ λίγα είναι δηλωμένα ως «από Covid»). Τα έξτρα περιστατικά, όπως εξηγεί, μπαίνουν πλέον σε ΜΕΘ ενηλίκων και γενικά κυριαρχεί ένας μίνι πανικός στο ΕΣΥ (καθώς έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα περί πιθανής παροδικής υποχρεωτικής χρήσης μάσκας)».

Back to top button