COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός: Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα! Τρόμος στους επιστήμονες μετά το ρεκόρ νέων κρουσμάτων και την κατακόρυφη μείωση των εμβολιασμών! Πιο μεταδοτικά τα μικρά παιδιά από τους εφήβους! Ποιοί είναι οι παράγοντες, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού μέσα στο σπίτι;

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που σαρώνει τη χώρα σε συνδυασμό με την κάμψη στα ποσοστά εμβολιασμών έφερε νέα εκτόξευση μολύνσεων και -δυστυχώς- ένα αρνητικό ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού.

Το απόγευμα της Τρίτης (17.08.2021), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.206 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που σήμανε νέο συναγερμό στην κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Από τις 10 Ιουλίου και μετά, οι ημερήσιες μολύνσεις άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά, ενώ ο Αύγουστος είχε καθημερινά τετραψήφια νούμερα, με χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων την Κυριακή 8 Αυγούστου, όταν επιβεβαιώθηκαν 1.852.

Δείτε την εξέλιξη των ημερήσιων κρουσμάτων από την πρώτη ημέρα του Ιουνίου μέχρι σήμερα:

Ημερομηνία   Κρούσματα
1η Ιουνίου      1.886
15 Ιουνίου       835
20 Ιουνίου       248
30 Ιουνίου       633
03 Ιουλίου       1.001
10 Ιουλίου       2.327
13 Ιουλίου       3.109
27 Ιουλίου       3.593
03 Αυγούστου 3.428
10 Αυγούστου 4.181
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται σε 543.749 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.524 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο «κόκκινο» το Ρέθυμνο
Εκτός από τα συνολικά στοιχεία, ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που προκύπτουν από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως το Ρέθυμνο. Μετά από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η πόλη της Κρήτης βρίσκεται, πλέον, στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και εξετάζονται περιοριστικά μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού παραμένουν το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Το τελευταίο 24ωρο στα Χανιά καταγράφηκαν 142 κρούσματα, στο Ηράκλειο 222, στο Ρέθυμνο 86 και στον Άγιο Νικόλαο 20. Την τελευταία εβδομάδα, 09-15/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε σχετική μείωση (-72%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 02-08/08/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 16 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.253 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 258 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.885 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 218 (ημερήσια μεταβολή -2.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 234 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 543.749 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.524 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πιο μεταδοτικά τα μικρά παιδιά από τους εφήβους

έα, καναδική έρευνα σχετικά με την πανδημία, υποστηρίζει ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον κορονοϊό πιο εύκολα, μέσα στο σπίτι, απ’ ότι οι έφηβοι. Τουλάχιστον ένα στα τέσσερα παιδιά έως 18 ετών μεταδίδει τον ιό σε άλλα μέλη της οικογένειας του και μολονότι είναι οι έφηβοι που φέρνουν συχνότερα το ιό απ’ έξω μέσα στις οικογένειες, είναι τελικά τα μικρότερα παιδιά εκείνα που μεταδίδουν περισσότερο τον ιό λόγω της στενότερης επαφής που έχουν οι γονείς μαζί τους, καθώς και της αδυναμίας να απομονωθούν όταν αρρωσταίνουν με Covid-19.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Οντάριο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό “JAMA Pediatrics”, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, ανέλυσαν στοιχεία για 6.280 νοικοκυριά, όπου το πρώτο μέλος που κόλλησε Covid-19 ή διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό, ήταν κάτω των 18 ετών, ώστε να μελετηθεί το συνέβη στη συνέχεια μέσα στο σπίτι. Διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αλυσίδα μετάδοσης σταμάτησε στην αρχική λοίμωξη στο παιδί και δεν επεκτάθηκε σε άλλους. Η μετάδοση σε άλλα μέλη της οικογένειας συνέβη στο 27,3% των περιπτώσεων, δηλαδή σε λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των αρχικών κρουσμάτων.

Οι έφηβοι 14 έως 17 ετών αποτελούσαν το 38% των αρχικών περιστατικών Covid-19 στις οικογένειες, ενώ τα παιδιά έως τριών ετών μόνο το 12%, ενώ το 20% ήταν τεσσάρων έως οκτώ ετών και το 30% ήταν εννέα έως 13. Όμως, το αντίστροφο συνέβαινε όσον αφορά τη δευτερογενή μετάδοση στη συνέχεια: η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε άλλο μέλος της οικογένειας ήταν 43% μεγαλύτερη αν το παιδί ήταν κάτω των τριών ετών, από ό,τι αν ήταν 14 έως 17 ετών. Το 31% των νοικοκυριών – σχεδόν το ένα στα τρία – με παιδί έως τριών ετών θετικό στον κορονοϊό εμφάνισε μετά δευτερογενές κρούσμα και σε άλλο μέλος.

Οι παράγοντες που ευνοούν τη μετάδοση μέσα στο σπίτι

Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά παίζουν άθελα τους ένα ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας, καθώς όντως υπάρχει μετάδοση του ιού από τα παιδιά στους μεγαλύτερους μέσα στο σπίτι. Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές εκτός σπιτιού, αλλά στενότερη σωματική επαφή με τους άλλους μέσα στο σπίτι τους. Επιπλέον, συνεχώς πιάνουν αντικείμενα και τα βάζουν στο στόμα τους, χωρίς να πλένουν τα χέρια τους, πράγμα που ευνοεί την μετάδοση του ιού.

Επίσης, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να διαθέτουν υψηλότερο ιικό φορτίο ή μεγαλύτερο ρυθμό αποβολής του κορονοϊού από το σώμα τους, σε σχέση με τους εφήβους. ‘Αλλες μελέτες έχουν βρει ενδείξεις ότι ενώ τα μικρά παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν με Covid-19, μπορεί να διαθέτουν τα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα του ιού στον οργανισμό τους σε σχέση με τους ενήλικες. Μολονότι το ιικό φορτίο δεν συνιστά τέλειο προγνωστικό δείκτη της μεταδοτικότητας, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα παιδί μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό όσο κι ένας μεγάλος.

Παραμένει πάντως ασαφής ο ακριβής ρόλος που τα παιδιά παίζουν στην εξάπλωση της πανδημίας. Αν και τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ενταχθεί στα προγράμματα εμβολιασμού, όπως δείχνει η νέα μελέτη, τα υπόλοιπα ενήλικα μέλη μιας οικογένειας με παιδιά, καθώς και οι έφηβοι στο ίδιο σπίτι, έχουν κάθε λόγο να εμβολιαστούν για να περιοριστεί η πιθανότητα ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Επίσης, η νέα έρευνα -που ανέλυσε στοιχεία του 2020 όταν ακόμη η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα δεν είχε κυριαρχήσει- αναδεικνύει και τη σημασία των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία.

Back to top button