COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός: Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί τριπλάσιες επαναλοιμώξεις! «Είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας», επιμένει ο Τζανάκης! Μετά από πόσους μήνες είναι ασφαλές να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου;

Ανησυχία για την ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας προκαλεί στους επιστήμονες η πρώτη σχετική μελέτη από τη Νότια Αφρική, που δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον οφείλεται και στην ικανότητά της να μολύνει ξανά ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.

Νοτιοαφρικανοί επιδημιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Μεταδιδόμενες Νόσους (NICD) ανέφεραν ότι, αντίθετα με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα, η Όμικρον δείχνει σημαντική δυνατότητα σε επίπεδο πληθυσμού για αποφυγή της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Η μελέτη δεν εξέτασε, πάντως, κατά πόσο κάτι ανάλογο συμβαίνει με την εμβολιαστική ανοσία ή εάν οι επαναλοιμώξεις που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο βαριές. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να συνεχίζουν να προστατεύουν σημαντικά από σοβαρή νόσο Covid-19 και θάνατο.

Η μελέτη, που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, σύμφωνα με τις βρετανικές «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Γκάρντιαν», βασίστηκε στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ που είχαν γίνει στις 27 Νοεμβρίου σε ανθρώπους, οι οποίοι είχαν μολυνθεί τουλάχιστον πριν τρεις μήνες, συγκρίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μόλυνσης στο ίδιο άτομο με τον αντίστοιχο κίνδυνο επαναμόλυνσης από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Όμικρον υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον ανιχνεύθηκε τον Νοέμβριο, υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων και πάνω από το 20% των τεστ κορωνοϊού (ένα στα πέντε) βγαίνει ήδη θετικό, αν και αυτός ο υψηλός δείκτης θετικότητας εμφανίζεται σε μία χώρα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή (μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού και το 36% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως).

ΠΟΥ: Οι παρασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να σχεδιάσουν την προσαρμογή των προϊόντων τους κατά της COVID-19
Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της COVID-19 θα πρέπει να προετοιμαστούν για την “πιθανότητα” να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους ώστε να προστατεύουν απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η υπηρεσία εξετάζει τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο.

“Υπάρχει ισχυρή σύσταση οι παρασκευαστές εμβολίων να αρχίσουν να προετοιμάζονται και να σχεδιάζουν για την πιθανότητα να πρέπει να προσαρμόσουν το υπάρχον εμβόλιο”, είπε.

“Είναι καλό να μην περιμένουν απλώς μέχρι να χτυπήσει ο τελευταίος συναγερμός”, δήλωσε.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της Όμικρον πιστεύουν πως τα συμπτώματα είναι λιγότερα σοβαρά για εκείνους που επαναμολύνονται με την COVID-19 από τη νέα παραλλαγή ή μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ανώτατος επιστήμονας.

Η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Π.Ο.Υ. για την COVID-19, δήλωσε την Τετάρτη πως οργανισμός αναμένει να έχει περισσότερες πληροφορίες για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον “εντός ημερών”.

“Θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη και ας μην σπεύσουμε σε συμπεράσματα εδώ”, δήλωσε σήμερα ο Λιντμάιερ.

“Προκαταρκτικά δεδομένα, …δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αλλά αυτό είναι όλο κι όλο που έχουμε βασικά μέχρι τώρα”, είπε.

Η Δέλτα παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, σε αυτήν αποδίδεται ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των μολύνσεων, είπε ο Λιντμάιερ.

“Άρα η Όμικρον μπορεί να αυξάνεται, και μπορεί να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα ξεπεράσει την κυρίαρχη παραλλαγή, αλλά σε αυτό το σημείο η πολύ κυρίαρχη παραλλαγή παραμένει η Δέλτα”, είπε.

“Οι περιορισμοί που τέθηκαν σε πολλές χώρες μόλις πριν από δύο εβδομάδες, το κλείσιμο και πάλι της οικονομίας, τα λοκντάουν σε ορισμένες περιοχές, το κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό έγινε πριν από την Όμικρον λόγω μιας αύξησης στα κρούσματα της Δέλτα.

“Ας μην το χάσουμε αυτό από τα μάτια μας”, είπε.

Ο Λιντμάιερ είπε πως μέχρι στιγμής ο Π.Ο.Υ. δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενους θανάτους από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του ιού που προκαλεί την COVID-19.

“Δεν έχω δει κάποια πληροφορία για θανάτους που συνδέονται με την Όμικρον”, είπε.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες διενεργούν τεστ στην προσπάθεια να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, “θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες, και –αν και ελπίζω πως όχι– πιθανόν θανάτους”, υπογράμμισε.

Η νέα παραλλαγή, που χαρακτηρίστηκε ανησυχητική από τον Π.Ο.Υ., εντοπίστηκε πρώτα στη νότια περιοχή της Αφρικής αλλά αφότου οι νοτιοαφρικανικές αρχές ενημέρωσαν τον Π.Ο.Υ. στις 24 Νοεμβρίου, μολύνσεις με την Όμικρον έχουν εντοπιστεί σε περίπου τριάντα χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Μπορεί εκτός της νότιας περιοχής της Αφρικής οι πρώτες μολύνσεις να συνδέθηκαν γενικά με ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην περιοχή, όμως από τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Αυστραλία, για παράδειγμα.

Ο Π.Ο.Υ. θεωρεί πως είναι “αυξημένη” η “πιθανότητα η Όμικρον να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και παραμένουν πολλές άγνωστες παράμετροι: η μολυσματικότητα, η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

«Είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας», επιμένει ο Τζανάκης!

Στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε πως βρισκόμαστε αυτή την εποχή ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμολογικής Εταιρίας, Νίκος Τζανάκης. Ανέφερε, δε, πως μετά από 15 ημέρες παράλληλα με τη μείωση των κρουσμάτων θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση και μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων.

«Δυστυχώς είναι προεξοφλημένοι οι αριθμοί αυτοί που βλέπουμε από τη προηγούμενη συμπεριφορά των κρουσμάτων τα οποία εν τέλει καθορίζουν και τους θανάτους. Τώρα τρέχουμε τους θανάτους που είχαμε δουλέψει πριν από δύο εβδομάδες», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Όσον αφορά στους θανάτους, η ελπίδα του είναι πως δεν θα υπάρξουν πολλές φορές που θα ξεπεραστεί το νούμερο των 100, ενώ αυτή η εβδομάδα θα κλείσει με 500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας κι αν όλα επιβεβαιωθούν, τότε τις επόμενες ημέρες θα συνεχίζει να αχνοφαίνεται μία υποστροφή των κρουσμάτων η οποία θα ακολουθηθεί μετά από 15 ημέρες με μία σταθεροποίηση και μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων», ολοκλήρωσε.

Μετά από πόσους μήνες είναι ασφαλές να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου;

Την απόφαση χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους 3 μήνες σχολίασε στο ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Μανωλόπουλος εξήγησε πως αυτό είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία από το Ισραήλ και δεν φαίνεται κάποια διαφορά αν η χορήγηση του εμβολίου γίνει στους 4 ή 5 μήνες, αναφορικά με την ασφάλειά μας. Αντίθετα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ατόμων στα οποία η ανοσία εξαντλείται πιο γρήγορα.

«Μας εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο. Τώρα ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί αλλά 4 μήνες είναι ένα καλό διάστημα», ανέφερε ενώ ξεκαθάρισε πως και στους 3 μήνες από θέμα ασφάλειας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό.

Στο ερώτημα για το εάν θα ήταν ορθότερο να γίνει ένα τεστ αντισωμάτων πριν την χορήγηση ο καθηγητής ανέφερε πως τα τεστ αυτά δεν δίνουν πολύ πληροφορία καθώς πολύ λίγα αντισώματα σχετίζονται με τον κορονοιό.

«Άρα θα πρότεινα απλώς τα άτομα να πάνε να κάνουν την τρίτη τους δόση. Αν κάποιος ανησυχεί πάρα πολύ και θέλει να νιώθει πολύ ασφαλής, αν εκτίθεται πάρα πολύ σε περιβάλλοντα με μεγάλο ιικό φορτίο, μπορεί να πάει και στους τρεις μήνες. Όλοι οι άλλοι και στους τέσσερις και στους πέντε μήνες, είναι ασφαλές» είπε.

Παράλληλα τόνισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό που « διαπιστώσαμε είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε πολύ μετά από τους έξι μήνες για την αναμνηστική δόση αλλά αντιθέτως το εξάμηνο να είναι το μέγιστο χρονικό περιθώριο που θα έχει περάσει».

Επιπρόσθετα, εάν κάποιος διαπιστώσει πως και ακόμη και τρεις μήνες μετά από την δεύτερη δόση, έχει αντισώματα για τον κορονοιό και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να προχωρήσει στην τρίτη δόση.

«Τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ και είναι ξεκάθαρα, δείχνουν ότι με την τρίτη δόση η ανοσιακή απόκριση είναι υψηλή. Ξεπερνάει αυτή των δύο δόσεων» είπε προσθέτοντας μάλιστα πως και για τρεις μήνες τουλάχιστον, τα στοιχεία των ισραηλινών δείχνουν πως αυτή παραμένει ψηλά και δεν φθίνει.

Σύμφωνα με τον κ.Μανωλόπουλο το παραπάνω ενδέχεται να μας δίνει κάποιες ελπίδες πως η τρίτη δόση θα είναι και η οριστική και να κρατάει ίσως για έναν χρόνο ή και περισσότερο.

Back to top button