COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός! Ο «ισλαμικός στρατός» του Ερντογάν σε όλη την Ευρώπη!

Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν την αυξανομενη τουρκο-ισλαμική επιρροή στη Γαλλια, η οποία συνδέεται και με την κατασκευή του μεγαλύτερου τεμένους στην Ευρώπη στο Στρασβουργο, μεταδιδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η γαλλική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πολύ σκεπτικισμό την κατασκευή στο Στρασβούργο του τζαμιού Εγιούμπ Σουλτάν, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κτίριο όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται για τον Δούρειο Ίππο του ισλαμικού δικτύου του Ερντογάν στην Ευρώπη» γράφει το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Κύριος φορέας της τουρκικής δραστηριότητας στο εξωτερικό είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), η οποία έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά απο το 2002 που ανέβηκε το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία. Ειδικά στην περιοχή της Αλσατίας, η οποία συνορεύει με τη Γερμανία, υπάρχει ισχυρή τουρκική επιρροή. Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου βρισκεται το νέο τουρκικό προξενείο.

Ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται επίσης η Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και η «εκπροσώπηση» του ψευδοκράτους της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Τα πέντε κτίρια του προξενικού συγκροτήματος εκτείνονται σε 8.900 και είναι μεγαλύτερα από τα προξενεία της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με το μέγεθός του, το γιγαντιαίο τουρκικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Αλσατίας μαρτυρεί την επιθυμία να επηρεάσει το τοπικό τοπίο. Και ίσως ακόμη περισσότερα πράγματα» γράφει το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Προσθέτει μάλιστα οτι σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο Στρασβούργο, θα στεγάζεται επίσης και στην πραγματικότητα και έδρα της διαβόητης ΜΙΤ (οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) στην Ευρώπη.

Στη δυτική πλευρά του Τεμένους ειναι το παράρτημα της ισλαμικής οργάνωσης Ditib, που είναι ο βραχίονας του Diyanet στη Γερμανία και ελέγχει 270 τεμένη στη Γαλλία. Το οικόπεδο στο οποίο χτίζεται το Τέμενος έχει αγοραστεί από την ισλαμική κοινότητα Milli Gorus που συνδέεται άρρηκτα με τον Ερντογάν και η κατασκευή του τζαμιού χρηματοδοτείται από πιστούς του Ισλάμ και μέλη της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη.

Για πολλά χρόνια η Γαλλία έβλεπε θετικά τις δύο ισλαμικές αυτες οργανώσεις και υπήρχε συνεργασία σε θέματα πίστης και ενσωμάτωσης, αλλά τελευταια -μετά και την Αντί-γαλλική στάση της Άγκυρας- έχει αλλάξει στάση και οι γαλλικές αρχές επιτηρούν τις δραστηριότητές τους,σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Είναι σαφές ότι «ο Ερντογάν έχει κάνει τη θρησκεία πολιτικό όπλο» γράφει η γαλλική Le Figaro. Οπως είναι επίσης σαφές ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η διένεξη με τη Δύση, ο Ερντογάν θα την… ανακάλυπτε. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του και να τη μετατρέψει σε ισλαμικό χαλιφάτο.

Προσπαθεί να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και καθοδηγητή του ισλαμικού κόσμου, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.

Ο «στρατός» του Ερντογάν στην Ευρώπη
Οι γαλλικες αρχές -αναφέρει το Bloomberg- ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Τζαμιού, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν εν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη.

Εκμεταλλευόμενος την τουρκική διασπορά ο Τουρκος προεδρος προσπαθεί να φτιάξει ένα δίκτυο για να προωθήσει την επιρροή του. «Το Τέμενος στο Στρασβούργο είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα του αυξανόμενου αποτυπώματος που αφήνει η Τουρκία στη χώρα του Μακρόν» αναφέρει το πρακτορείο. Προς το παρόν, είναι αβέβαιο αν η ισλαμική κοινότητα Milli Gorus (Εθνικό Όραμα) θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του Τεμένους, αλλά δεν αποκλείεται ο να βάλει το χέρι του…

Το Millî Görüş είναι ένα θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα και χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους θεσμούς της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη.

Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε μαλιστα τους στενούς δεσμούς του Milli Gorus με τον Τούρκο Προεδρο Ερντογάν και το κόμμα του AKP.

Γερμανός κυβερνητικός εκπροσωπος απαντωντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτίνας Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα Die Linke (Αριστερά) τόνισε οτι «ο Ερντογάν έχει “τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες” στο κίνημα Milli-Görus.

Στόχος της Άγκυρας φαίνεται να ειναι το τέμενος του Στρασβούργου να ανάλογων διαστάσεων με εκείνο της Κολωνίας που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν δυο χρόνια.

Ο Μακρόν είχε μάλιστα σήμερα τηλεδιάσκεψημε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπαστιαν Κουρτς, τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάγεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το θέμα του ισλαμικού φονταμενταλισμού στην Ευρώπη.

 

 

 

Πηγή: thepressroom.gr / Του Μιχάλη Ψύλου

Back to top button