COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός: Πόσο καθαρές από κορωνοϊό είναι οι σχολικές αίθουσες; Μηδενικά τα επίπεδα ασφάλειας στους εσωτερικούς χώρους στη χώρα μας! Επείγοντα μέτρα για τα σχολεία διεθνώς και στην Ελλάδα καμία αναφορά!

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

Όσο επιμένει η τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Δ διεθνώς , με δεδομένη την μεταδοτικότητα της μέσω εκπνεόμενου αέρα  μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σε εσωτερικούς χώρους , σε συνδυασμό με το ότι ο ιός είναι αερομεταφερόμενος, οι έρευνες και οι διεθνείς δημοσιεύσεις εστιάζουν από την αρχή του φθινοπώρου εντατικά στην εξεύρεση λύσεων για το αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στο εσωτερικό, για την αποτροπή περαιτέρω έκρηξης  μολύνσεων κατά την χειμερινή περίοδο . Κυρίως σε ό,τι αφορά

  • στα σχολεία
  • και στους εργασιακούς χώρους , αλλά
  • και στα νοσοκομεία
  • στα δημόσια κτίρια, όπως φυσικά και
  • στα μέσα μεταφοράς.

Για τα σχολεία, το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι σχολικές αίθουσες αερίζονται καλά, θεωρείται επισήμως το  να έχει πρόσβαση το σχολείο σε μετρητή CO2 και να προβαίνει σε μέτρα όταν το CO2 είναι πάνω από 800 ppm. Είναι σαφές ότι απλώς κοιτάζοντας ένα κτίριο δεν είναι καθόλου αξιόπιστος τρόπος για να ελεγχθεί το πόσο καλά αερίζεται, υπογραμμίζουν οι λοιμωξιολόγοι  και οι ειδικοί δημόσιας υγείας.

Οι ανεξάρτητοι μετρητές CO2 τύπου αισθητήρα NDIR μπορούν να αγοραστούν ακόμη και στο διαδίκτυο ακόμη και με λιγότερα από 100 δολάρια (ενώ υπάρχουν και πιο εξελιγμένες συσκευές με μεγαλύτερο κόστος) και οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία έχουν προμηθεύσει τις αίθουσες και τους κοινόχρηστους χώρους στα σχολεία, με πρώτη την Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε τις μετρήσεις διοξειδίου του άνθρακα στα σχολεία .

Αυτή η μέτρηση μιας τάξης σε ένα παλαιότερο σχολείο δείχνει ασφαλή επίπεδα CO2.

Στην Ελλάδα , καμμιά κουβέντα δεν γίνεται για τους εσωτερικούς χώρους, ούτε για την εστίαση , που επιτρέπεται η ελεύθερη παραμονή χωρίς μάσκα με απλό πιστοποιητικό δύο δόσεων , ούτε για δημόσιους χώρους, ούτε βέβαια για τα σχολεία.  

  • Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφεται on line επί 24ώρου βάσεως το διοξείδιο του άνθρακα σε όλες τις σχολικές τάξεις για να διαπιστώνεται ο βαθμός ανακύκλωσης του αέρα από τα μηχανήματα εξαερισμού , τις πόρτες και τα παράθυρα, με βάση τις οδηγίες.

 

  • Στην Αυστραλία μάλιστα οι ειδικοί ποιότητας αέρα συνέστησαν να εγκατασταθούν καθαριστές αέρα με φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (Hepa) σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ η παρακολούθηση μέσω οθονών καταγραφής τους διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί το πρώτο βήμα των αναγκαστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα για τις Σχολικές αίθουσες, τις Καφετέριες και τους κοινόχρηστους χώρους.
  • Η κυβέρνηση της Ουαλίας, έχει διαθέσει 6 εκατομμύρια λίρες για αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα και μηχανές απολύμανσης όζοντος για τα σχολεία
  • Στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχοι του τμήματος εκπαίδευσης συνιστούν στα σχολεία να χρησιμοποιούν υπαίθριους χώρους ή άλλους μεγάλους χώρους για ώρες φαγητού και να ξεκινούν το μεσημεριανό γεύμα νωρίτερα ή αργότερα, οπότε λιγότεροι μαθητές βρίσκονται στην καφετέρια ταυτόχρονα. Επιπλέον, όλοι οι μαθητές πρέπει να κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση όταν τρώνε, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν στα χεριά τους οι σχολικοί διευθυντές.

Ο Κέβιν Μόραν, επικεφαλής επιχειρήσεων της ΝΥ, έχει ανακοινώσει ότι συνεργεία ειδικών επισκέπτονται τα σχολεία της πόλης για να μετρήσουν τον εσωτερικό αέρα στις σχολικές καφετέριες και υποδεικνύουν, όπου χρειάζονται,  άλλους μεγάλους χώρους όπου οι μαθητές μπορούν να φάνε. Η πόλη παρέχει επίσης επιπλέον εξαερισμό με καθαριστές αέρα και ανεμιστήρες στις σχολικές καντίνες και καφετέριες .

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα , ο εξαερισμός – είτε μέσω μηχανικών συστημάτων, είτε φυσικής ροής αέρα μέσω παραθύρων είτε συνδυασμού των δύο – εμφανίστηκε ως ένα κρίσιμο εργαλείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους. Η ΝΥ ήταν η πρώτη πόλη που ξεκίνησε μια εντατική προσπάθεια να επιθεωρήσει το σύστημα εξαερισμού κάθε τάξης όλων των σχολείων πριν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς ήδη από τον προηγούμενο χρόνο . Οι αναφορές εξαερισμού μέσω μέτρησης του διοξειδίου άνθρακα είχαν δείξει κατά την σχολική σεζόν 2020-2021 ότι πολλές τάξεις  είχαν ανεπαρκή εξαερισμό ως προς τα επίπεδα ασφαλείας για την μη διασπορά του ιού.

Ο εκπαιδευτικός τομέας επένδυσε έκτοτε εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση του εξαερισμού, εγκαθιστώντας 110.000 φίλτρα MERV-13 για την απομάκρυνση μικρών αερομεταφερόμενων σωματιδίων, επισκευάζοντας ανεμιστήρες παροχής και εξαερισμού όπου χρειαζόταν και  εξοπλίζοντας τους επιθεωρητές μηχανικούς  με μετρητές και οθόνες διοξειδίου του άνθρακα. 

Το Τμήμα Εκπαίδευσης της ΝΥ δημοσιεύει από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς καθημερινά τις ενημερώσεις για την κατάσταση εξαερισμού στις σχολικές τάξεις βάσει μετρήσεων του διοξειδίου του άνθρακα  για εκπαιδευτικούς , γονείς και το ευρύ κοινό,  σε πραγματικό χρόνο.

 

  • Στα σχολεία της Αγγλίας περίπου 300.000 οθόνες διοξειδίου του άνθρακα έχουν διατεθεί για να βοηθήσουν στη βελτίωση του αερισμού και στη μείωση των μολύνσεων Covid στο μαθητικό πληθυσμό.

Το Υπουργείο Παιδείας της Αγγλίας ανακοίνωσε προς εκπαιδευτικούς γονείς και  μαθητές ότι οι φορητές οθόνες αποσκοπούν στον εντοπισμό περιοχών όπου απαιτείται περισσότερη ροή αέρα.

Παρόλα αυτά τα συνδικάτα διδασκαλίας έχουν ζητήσει  πρόσθετα μέτρα εξαερισμού να υιοθετηθούν με επείγουσες διαδικασίες .

Πολλά σχολεία στην κρύα Αγγλία λειτουργούν με ανοιχτά  παράθυρα και πόρτες για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων Covid. Ο γραμματέας εκπαίδευσης Gavin Williamson δήλωσε ότι ο  εξοπλισμός των σχολείων με οθόνες CO2 θα βοηθήσει στην καλύτερη τήρηση των απαραιτήτων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς  

Ο Geoff Barton, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ηγετών Σχολείων και Κολλεγίων, δήλωσε: «Στην πραγματικότητα, αυτός ο εξοπλισμός θα έπρεπε να ήταν έτοιμος για την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ.

Κατανοούμε ότι οι οθόνες διοξειδίου του άνθρακα θα δείχνουν πότε οι χώροι χρειάζονται αερισμό μειώνοντας έτσι την ανάγκη να μένουν τα παράθυρα ανοιχτά όλη την ώρα.

Ο Kevin Courtney, κοινός γενικός γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης, δήλωσε: « Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να δεσμευτεί επίσης να υποστηρίξει σχολεία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων εξαερισμού που εντοπίζονται από αυτές τις οθόνες ».

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr.

Back to top button