COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός: ‘Σαρώνει’ τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα! Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων! Τεράστιο το ιικό φορτίο!

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη από εδώ και πέρα μεταδοτικότητα της πανδημίας έκρουσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, με φόντο τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και δείχνουν μεγάλη εξάπλωση του στελέχους Δέλτα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακρής ότι η μεταδοτικότητα «αυξάνεται ακόμα περισσότερο με την επικράτηση ενός άλλου στελέχους του κορωνοϊού, που έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο εξελεγκτικό πλεονέκτημα», για να σημειώσει ότι «είναι κατακόρυφη στις περιοχές που εξαπλώνεται το 4ο επιδημικό κύμα».

Για το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός λόγω των μεταλλάξεων, ο καθηγητής επισήμανε ότι σε μια πρώτη ανάγνωση, μοιάζει λιγότερο καταστροφικός, αλλά αυτό οφείλεται ότι στην παρούσα φάση «κολλάνε περισσότερο οι νέοι και είναι περισσότεροι οι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε δε ότι η «παθολογικότητα του ιού έχει αυξηθεί – καταφέρνει να μεταδίδεται τις πρώτες ημέρες, προτού καν αναπτύσσουμε συμπτώματα». «Το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στη Δέλτα», συμπλήρωσε.

Αναφερθείς στα χαρακτηριστικά του 4ου πανδημικού κύματος, είπε ότι «αν έχουμε εμβολιάσει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν θα δούμε πιο σοβαρές λοιμώξεις, οι εμβολιασμένοι δεν θα κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη», για να σημειώσει κατόπιν ότι «το τέλος της πανδημίας το προβλέπουμε μόνο αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν έχουμε μετάβαση σε άλλες μεταλλάξεις, τότε θα έχουμε νέα κύματα της πανδημίας, τους κορωνοϊούς δύσκολα μπορούμε να τους περιορίσουμε».

Τείχος ανοσίας
Ερωτηθείς σχετικά με την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός τείχους ανοσίας, είπε ότι είναι περισσότερο αναγκαίο για «το σύστημα υγείας και τις ζωές μας».

«Οι κορωνοϊοί επειδή μολύνουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές, όχι μόνο τον άνθρωπο, εξελεγκτικά έχουν το πλεονέκτημα. Στην πάροδο των χρόνων έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα προσαρμόζονται και με νέες μεταλλάξεις να μολύνουν τους ξενιστές τους».

Συνεπώς, ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι το τείχος ανοσίας το βλέπουμε «όχι με ιολογικούς όρους, αλλά με όρους προστασίας του συστήματος της δημόσιας υγείας».

Ραγδαία αύξηση
Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κανονικά κάθε Πέμπτη τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και έτσι η ανακοίνωση εκδόθηκε τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, 200 αφορούν στο Άλφα, 93 αφορούν στο Βήτα και 1 αφορούν στο Γάμμα. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Την περασμένη Πέμπτη τα κρούσματα με μετάλλαξη Δέλτα ήταν 402.

Όπως τονίζεται, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Άλφα, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%, το Δέλτα με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71%.

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών

Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Δέλτα, 16,49% στο Άλφα, 6,80% στο Βήτα, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Γάμμα.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Άλφα, 47 στο Δέλτα, 5 στο Βήτα, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Κάππα, 1 στο Ήτα, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από ειδικούς έχουν υπογραμμίσει ότι η Μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει εντός του καλοκαιριού.

Back to top button