COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός για την μετάλλαξη «Όμικρον»! 313.310 κρούσματα σε 10 ημέρες! Ξεπέρασαν τις 21.000 οι νεκροί στη χώρα μας! Με επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή!

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και στην Ελλάδα και το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα προκαλούν ίλιγγο. Και πως να το πίστευε πως από τα 9.284 κρούσματα κορωνοϊού που σημειώθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου, θα φτάναμε στο απόλυτο ρεκόρ με 50.126 ενώ εχθές, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν 43.386 μολύνσεις.

Στα συνολικά νούμερα το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα κορωνοϊού είναι 313.310 και η ανησυχία είναι έντονη καθώς σε λίγες ημέρες θα αρχίσει να φαίνεται το αποτύπωμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία που έτσι και αλλιώς πιέζονται από τις επιπτώσεις της Δέλτα.

Αναλυτικά η εξέλιξη των κρουσμάτων τις τελευταίες 10 ημέρες

  • 27/12 9.284
  • 28/12 21.657
  • 29/12 28.828
  • 30/12 35.580
  • 31/12 40.560
  • 01/01 30.010
  • 02/01 17.633
  • 03/01 36.246
  • 04/01 50.126
  • 05/01 43.386

Οι νεκροί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό ανέρχονται σε 667 το τελευταίο 10ημερο ενώ ο τραγικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας έχει φτάσει τους 21.115 θανάτου. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους στην ενημέρωση της Τετάρτης 05/01 από τον ΕΟΔΥ είναι 628 με διάμεση ηλικία τα 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Βράζουν» Αττική και Θεσσαλονίκη
Αττική και Θεσσαλονίκη γονατίζουν από τα κρούσματα του κορωνοϊού καθώς χιλιάδες μολύνσεις ανακοινώνονται κάθε μέρα, με τα νούμερα να ξεφεύγουν από κάθε όριο. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αττική μετρά τις τελευταίες δέκα ημέρα το σοκαριστικό νούμερο των 128.197 κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη δεν πάει και αυτή πίσω καθώς μετρά πάνω από 35.000 κρούσματα και συγκεκριμένα καταγράφει 35.582 μολύνσεις.

Δύσκολη κατάσταση και σε Κρήτη, Θεσσαλία και Αχαία
Δεν είναι μόνο οι δυο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας που φλέγονται από τη μετάλλαξη Όμικρον και τα κρούσματα που προκαλεί αλλά είναι ολόκληρη η Ελλάδα με την Κρήτη, την Θεσσαλία και την Αχαία να προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς.

Ειδικά στην Κρήτη η κατάσταση είναι οριακή καθώς το νησί το τελευταίο 10ημερο καταγράφει 16.393 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Αντίστοιχη κατάσταση και στη Θεσσαλία που μετρά 18.873 κρούσματα ενώ στην Αχαία την ίδια ώρα οι μολύνσεις είναι 8764.

Νωρίτερα η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο κ. Πρασσάς εξήγησε ότι “είναι φρενήρης ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, ενδεχομένως και από το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε δέκα μέρες, να έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων”.

Και συνέχισε: “Θα ακολουθήσει μία… ουρά νοσηλειών. Βλέπουμε από διάφορες χώρες ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι αυξημένη. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα κενά ανεμβολίαστων και το ΕΣΥ είναι ήδη στο “κόκκινο”, το διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων είναι πολύ σημαντικό”.

Ο κ. Πρασσάς επανέλαβε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πάρα πολύ ισχυρή προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση. Αντιθέτως, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί εξαιρετικά μεγάλη απειλή για τους ανεμβολίαστους και ειδικά για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

“Δύσκολος ο Ιανουάριος”
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Ελευθέριος Ζέρβας, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχει μεγάλη πίεση κρουσμάτων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και αύξηση νοσηλειών, καθώς και ότι οι περισσότεροι που νοσηλεύονται είναι ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον.

“Φαίνεται ότι ο Ιανουάριος θα είναι δύσκολος μήνας”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η “εκτόξευση” κρουσμάτων θα κρατήσει 2 με 3 εβδομάδες και μετά αναμένεται να υπάρξει μία κάμψη.

Με επιστράτευση ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή

Συναγερμός έχει σημάνει για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την παραλλαγή Omicron που διασπείρεται καθημερινά με 50.000 κρούσματα κατά μέσο όρο. Αν και τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως σχετίζεται με ήπια νόσηση στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο αριθμός ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία φαίνεται να ακολουθεί την εκρηκτική πορείας της διασποράς του ιού. Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το μεγαλύτερο βάρος στο σύστημα υγείας έχει μετακυλιστεί στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες.

Κατά 34% αυξήθηκαν οι νέες εισαγωγές περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 664 ασθενείς χρειάστηκαν εισαγωγή το περασμένο 24ωρο, με το σύνολο νοσηλευομένων να ξεπερνά τους 4.400 εκ των οποίων οι 3.434 σε απλές κλίνες.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τουναντίον, στις οποίες νοσηλεύονται επί του παρόντος 580 ασθενείς, καταγράφουν μια μικρή αποσυμπίεση της τάξεως του 4%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Συνολικά σε μονάδες νοσηλεύονται 1.000 περίπου ασθενείς και 628 είναι διασωληνωμένοι, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η επίταξη των υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, ή τη Δευτέρα, στις 10 οπότε και θα επιδοθούν τα φύλλα πορείας, ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το μέτρο που, όπως και οι αριθμοί νέων εισαγωγών, παραπέμπει στην κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2021 οπότε είχε υιοθετηθεί ξανά, αποτελεί λύση ανάγκης για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων που καλούνται να σηκώσουν ξανά ένα βαρύ φορτίο, από την παραλλαγή Omicron τη φορά αυτή, και που υφίστανται μια μικρή ευτυχώς μείωση στο ανθρώπινο δυναμικό λόγω νόσησης από COVID-19. «Είναι ένα σχετικά μικρό ποσοστό των υγειονομικών, δηλαδή είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά», ανέφερε η κ. Γκάγκα και υπενθύμισε πως ο ιδιωτικός τομές ήδη συνεισφέρει παραχωρώντας κλίνες για Covid περιστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες γιατροί που θα συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους τον δημόσιο τομέα θα εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο, ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Στο 90% η Omicron στην Ελλάδα – Μειωμένη θνητότητα δείχνουν τα στοιχεία

Ολοκληρωτική είναι σχεδόν η επικράτηση της παραλλαγής Omicron, η οποία εντοπίστηκε στο 89% των δειγμάτων που ελέγχθησαν στις 31 Δεκεμβρίου και πλέον εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 90%.

Η «εκτόξευση» της πανδημίας ως προς τη μετάδοση του ιού αποτελεί παγκόσμιο γεγονός που αποτυπώνεται στις αυξημένες νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα κατά 83% παγκοσμίως, κατά 73% στην Ευρώπη και κατά 290% στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας, όπου η διασπορά για χθες μεταφράζεται σε 43.386 νέες λοιμώξεις, το Rt παραμένει σταθερά πάνω από τη μονάδα στο 1,26 ενώ για την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 – 2 Ιανουαρίου 2022 ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας που έχουν σημειωθεί στις περιφερειακές ενότητες -σημαντικά υψηλότερα του ανησυχητικού κατά τους ειδικούς 4%-, όπως το 9.48% από το Κέντρο της Αθήνας, 8.13% από τη Θεσπρωτία, 9.76% από την Ικαρία, 8.34% από την Καρδίτσα, 8.84 από τη Λευκάδα και 10.50% από τη Φλώρινα.

Αν και οι νέες μολύνσεις παραμένουν στα ύψη, ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί η μείωση των θανάτων από COVID-19 τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, με τη θνητότητα για την εβδομάδα να «πέφτει» κατά 3% και 4% για τον κόσμο και την Ευρώπη αντίστοιχα ενώ στην Ελλάδα δείχνει σταθεροποίηση με μία μικρή μείωση της τάξης του 1%. Σήμερα ανακοινώθηκαν 62 ακόμη θάνατοι.

«Ένα μικρό φως αισιοδοξίας» χαρακτήρισε ο κ. Μαγιορκίνης τα δεδομένα που φτάνουν από το Λονδίνο και εναρμονίζονται με αυτά από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα οποία δεν καταγράφεται αύξηση στους σκληρούς δείκτες των κρεβατιών ΜΕΘ και διασωληνωμένων παρά την αύξηση κατά 500% των κρουσμάτων συγκριτικά με την προ Omicron περίοδο. Εντούτοις ο κίνδυνος από τη μαζική διασπορά παραμένει και μπορεί να αποβεί έως και θανατηφόρος για τους ανεμβολίαστους, διευκρίνισε ο καθηγητής πρόταξε τον εμβολιασμό ως το το σημαντικότερο όπλο και και σε αυτό το επιδημικό κύμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 17.610.027 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά, 7.510.627 με μία δόση, 7.062.520 ολοκληρωμένοι και 3.762.145 τρίτης (αναμνηστικής) δόσης. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η κ. Γκάγκα, η επιχείρηση «Ελευθερία» θα ενισχυθεί με επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές για ενήλικες και παιδιά, ενώ κάθε Κυριακή θα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για προγραμματισμό εμβολιασμού με το σκεύασμα της Μoderna σε όλη την Ελλάδα, δεδομένης της ευρείας ζήτησης του εμβολίου.

Back to top button