COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός από τον Ηλία Μόσιαλο: Η πανίσχυρη μετάλλαξη Δέλτα και οι φόβοι για μια νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή του ιού, που θα νικήσει τα υπάρχοντα εμβόλια! Η έκκληση του καθηγητή – Έκρηξη του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας


Για το ρόλο της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας -και όχι μόνο- μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα περίμεναν οι ειδικοί και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο βασικός λόγος που το φετινό καλοκαίρι δεν εξελίσσεται… όπως όλοι ελπίζαμε.

Ο λόγος που είμαστε στα τέλη του Ιουλίου και μετράμε καθημερινά τα νέα κρούσματα κατά χιλιάδες. 2.874 νέα κρούσματα ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με σχεδόν 1.000 από αυτά (σ.σ. 993 για την ακρίβεια) να καταγράφονται στην Αττική, 281 στην Κρήτη συνολικά (σ.σ. 123 στο Ηράκλειο, 53 στο Ρέθυμνο, 17 στο Λασίθι και 88 στα Χανιά) και 308 στην Θεσσαλονίκη, ενώ 41 Περιφέρειες κατέγραψαν διψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Πανίσχυρη η μετάλλαξη Δέλτα – Ο Ηλίας Μόσιαλος ελπίζει να μην υπάρξει και… χειρότερη
Αναφερόμενος, λοιπόν, στην μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής τόνισε: «Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Και η μετάλλαξη Άλφα βέβαια είναι πολύ πιο μεταδοτική, 50% περισσότερο από την προηγούμενη μετάλλαξη που κυριαρχούσε στην χώρα μας μέχρι τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Αν είχαμε μείνει, δηλαδή, με την αρχική ευρωπαϊκή μετάλλαξη στη χώρα μας, τώρα δεν θα είχαμε σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς ήρθαν δύο νέες μεταλλάξεις. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη μετάλλαξη Δέλτα ή αν θα έχουμε μια καινούριο μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα».

Σημείωσε δε ότι με το εν λόγω στέλεχος τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης. «Είναι κατά 92% με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Έκκληση για εμβολιασμούς
Στην συνέχεια, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί: «Δεν είμαστε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα, ούτε θα τα πετύχουμε αν εμβολιαστούν ακόμα και όλα τα παιδιά. Ακόμα κι αν το κάνουν όλα, αυτό αντιστοιχεί σε ένα 3% περίπου του πληθυσμού.

Άρα πρέπει να πάμε σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, στα οποία θα προστεθούν και τα ποσοστά όσων έχουν νοσήσει. Εναλλακτικά, αν δεν το πετύχουμε αυτό, σημαίνει πως θα νοσήσουν πολλοί περισσότεροι τους επόμενους τρεις, τέσσερις μήνες και θα φθάσουμε στο επιθυμητό τείχος της ανοσίας, αλλά δυστυχώς με αρκετές απώλειες κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Εκεί θα είναι η μεγάλη επίπτωση», υπογράμμισε.

«Άρα δύο δρόμοι υπάρχουν», συνέχισε: «Ή αυξάνουμε το τείχος με αύξηση των εμβολιασμών, ή θα φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας, γιατί θα κολλήσουνε πολλοί πλέον και θα έχουν αντισώματα και ανοσία, αλλά με πολλές νοσηλείες και δυστυχώς με αύξηση των θανάτων».

Το… καλό σενάριο και το «καυτό» ερώτημα για τους ανεμβιολίαστους
Ερωτηθείς για το ποιο είναι το καλό σενάριο, απάντησε πως «έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να αυξηθούν κατά πολύ οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στους άνω των 50 ετών. Γιατί ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός δείχνει προτίμηση στους άνω των 50 όσον αφορά στις νοσηλείες και την θνητότητα. Εκεί όμως ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από 20%, των συμπατριωτών μας, δεν έχει εμβολιαστεί».

Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος έθεσε ένα καίριο ερώτημα που αφορά στην συμπεριφορά των ανεμβολίαστων πολιτών: «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων. Θα εκτίθενται στον ιό γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πανδημία; Ή θα προσέχουν και θα προστατεύονται; Αυτό δεν το ξέρουμε, πώς θα λειτουργήσει ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί. Εγώ πιστεύω ένα σημαντικό ποσοστό θα συνεχίσει να προσέχει.

Δεν είναι αρνητές της πανδημίας. Έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στα εμβόλια και εδώ είναι ο ρόλος, πλέον, της Πολιτείας και των ειδικών, να πείσουμε τους συμπολίτες μας που φοβούνται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι πολύ αποτελεσματικός και εξαιρετικά ανασφαλής. Δηλαδή αν κολλήσουμε τον ιό, είναι αποτελεσματικός στο να αυξάνει τις νοσηλείες και να αυξάνει τη θνητότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Στο κόκκινο Πάρος, Τήνος, Μύκονος

Οι τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται σε αρκετά νησιά ανησυχούν τους επιστήμονες τη στιγμή που το ιικό φορτίο στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται.

Αυτές οι τοπικές εξάρσεις βρίσκονται στον κατάλογο των ζητημάτων που θα συζητηθούν στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπου η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων ενδεχομένως να επιφέρει και εισηγήσεις για νέα lockdown.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ήδη στην Ίο, όπου σήμερα μεταβαίνουν πάνω από 30 αστυνομικοί από την Αθήνα με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, καθώς «οι επιχειρηματίες δεν λαμβάνουν μέτρα», όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μάλιστα, τόνισε ότι λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος το νησί να «κλείσει».

Παράλληλα, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Πάρο, όπου το ποσοστό θετικότητας έχει εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα στο 5,51% (22 κρούσματα σήμερα), στη Ζάκυνθο (ποσοστό θετικότητας 2,27% και 45 κρούσματα σήμερα), στην Τήνο (4,20% και 11 αντίστοιχα), στη Σαντορίνη (3,40% και 18 αντίστοιχα) και στη Ρόδο όπου σήμερα σημειώθηκαν 71 κρούσματα. Σταθεροποίηση κρουσμάτων παρατηρείται στη Μύκονο όμως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική αφού καταγράφηκαν 23 νέες λοιμώξεις και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 4,27%.

Στην Αττική το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν μόλις 883 νέες διαγνώσεις (οι 224 στο κέντρο της Αθήνας), ενώ συνεχείς αυξήσεις παρουσιάζει η διασπορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία μετά από αρκετούς μήνες ξεπερνά το «ψυχολογικό φράγμα» των 300 λοιμώξεων την ημέρα και φτάνει στις 308. Σταθερή θεωρείται η κατάσταση στην Κρήτη (281 κρούσματα σήμερα εκ των οποίων τα 123 στο Ηράκλειο, 88 στα Χανιά και 53 στο Ρέθυμνο), ενώ εκ νέου ανοδικές τάσεις παρουσιάζει η επιδημία στην Αχαΐα (65 νέες μολύνσεις σήμερα).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,26% σε σύνολο 540.283 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,79% σε σύνολο 894.838 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,46%.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 – 18 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,26%.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,16 (1,23 την προηγούμενη Τετάρτη).

Back to top button