COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη: Πρωτοφανής καύσωνας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και μετά… βίαια φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες!


Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα στη χώρα μας και με βάση τα όσα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, είμαστε ακόμα… στην αρχή! Τα επόμενα 24ωρα θα κυλήσουν με πολύ υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τη νύχτα και σε συνδυασμό με την υγρασία, το αίσθημα δυσφορίας θα είναι έντονο.

Πόσο όμως θα τραβήξει αυτή η κατάσταση και τι μας περιμένει στη συνέχεια;

Αν κρίνουμε από τα όσα λέει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τα δύσκολα έρχονται (με τα μέχρι τώρα στοιχεία): μέχρι την Τετάρτη το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμα και τους 45 βαθμούς, στη συνέχεια θα υπάρξει μικρή πτώση (σ.σ. στους 38-39 μη φανταστείτε) και ακολούθως ξανά άνοδος μέχρι το Δεκαπενταύγουστο!

Και για να… δέσει το γλυκό, ο κ.Μαρουσάκης δεν αποκλείει μετά το «Πάσχα του καλοκαιριού» να ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα, όπως ακραίες βροχοπτώσεις, ακόμα και κυκλωνικές καταστάσεις!

Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος:

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Σε εξέλιξη είναι το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας. Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε το πόσο ξηρή έχει καταστεί η τροπόσαφαιρα στο σύνολό της (απουσία νεφώσεων) εξαιτίας της πολύ θερμής αέριας μάζας που έχει κατακλύσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (δεύτερος χάρτης – κόκκινες αποχρώσεις).

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές. Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.
Στους επόμενους τρεις χάρτες μπορείτε να έχετε μία εικόνα σχετικά με το που αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες στην επικράτεια αλλά και στην Αττική – Θεσσαλονίκη τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας μας.

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το πότε θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν θερμοκρασίες κοντά στους 43° με 45° μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσει και πάλι ένα ισχυρό θερμό κύμα που θα μας οδηγήσει κοντά στο Πάσχα του Καλοκαιριού (15Αυγουστος).

ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΙΣΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΒΙΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.

ΘΑΛΑΣΣΕΣ = ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις. Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ η ανθωπινη δραστηριότητα!
Καλημέρα φίλες και φίλοι μου με προσοχή και υπομονή!!!

Back to top button