COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: «Πλασματική η εικόνα για τα μειωμένα κρούσματα! Αυξάνονται δραματικά οι θάνατοι από τον κορωνοϊό!» – Στην Ελλάδα πετάμε μάσκες και τρέχουμε για ξεφάντωμα στα ορθάδικα! Για «ενδημική αυταπάτη» προειδοποιούν σοβαροί επιστήμονες!

Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας! Μια πτώση στα ποσοστά των τεστ για τον κορωνοϊό συμβάλλει πιθανόν στη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονται.

Αυτό ανακοίνωσε η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, νομίζω, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων», είπε η Βαν Κέρκοβ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Twitter, το Facebook και το YouTube.

«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, όπως αναφέρθηκε σε εμάς, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση», ανέφερε.

Οι χώρες που δηλώνουν ότι η διασπορά της Covid-19 στην επικράτειά τους μειώθηκε πριν από δύο έως έξι εβδομάδες έχουν δει πιθανόν μια μείωση στα ποσοστά των τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και των γρήγορων τεστ αντιγόνου, καθώς οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη.

Χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Τι αλλάζει σε εστίαση, γήπεδα, μάσκες, σχολικές εκδρομές
Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, με τους επιστήμονες οι οποίοι συσκέφθηκαν υπό την παρουσία και του Θάνου Πλεύρη εισηγήθηκαν τη χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν κατά του κορωνοϊού επιτρέποντας μεταξύ άλλων και πάλι τους όρθιους στην εστίαση, αύξηση πληρότητας στα γήπεδα, κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και επιστροφή των σχολικών εκδρομών.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή
Να αυξηθεί το ποσοστό πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. Σήμερα στα γήπεδα επιτρέπεται η κάλυψη μόνο σε ποσοστό 10% και με όριο τα 1000 άτομα. Πρόκειται για ένα μέτρο στο οποίο οι ειδικοί φαίνεται ότι δεν έχουν αντίρρηση καθώς θεωρούν ότι είναι συνήθως εξωτερικοί χώροι συνεπώς μπορούν οι ομάδες να τηρήσουν τα μέτρα για τους φιλάθλους τους.
Κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παρότι ελάχιστοι πλέον τη χρησιμοποιούν σε εξωτερικούς χώρους αφού δεν επιβάλλονται και πρόστιμα, υπάρχουν επιστήμονες που δεν συμφωνούν να αρθεί το μέτρο. Εκτιμούν ότι αυτό πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Να επιτραπούν στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι όρθιοι. Στην τελευταία συνεδρίασή τους πάντως οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως ώστε να μην υπάρχει περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι, με συνέπεια να καταργηθούν στην πράξη τα οποία μέτρα στην ψυχαγωγία και την εστίαση.
Θετικά απάντησαν οι επιστήμονες της επιτροπής για το θέμα των σχολικών εκδρομών από την 1η Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κοινωνικοποιηθούν. Άλλωστε οι εκδρομές είχαν απαγορευθεί το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας και υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ζήσει καν αυτήν τη μαθητική εμπειρία.
Τέλος η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά για τις παρελάσεις.

Για «ενδημική αυταπάτη» προειδοποιούν επιστήμονες – Νωρίς για άρση μέτρων

Η βιασύνη αρκετών χωρών να άρουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, αν όχι να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας, με το σκεπτικό ότι έφτασε πλέον η ώρα να συμβιώσουμε με την Covid-19, έχει κάνει ωστόσο μερικούς πιο επιφυλακτικούς επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πρόκειται μάλλον για «ενδημική αυταπάτη» και ότι είναι πρόωρη τέτοια υπερβολική χαλάρωση.

Καθώς τα κρούσματα της Covid-19, μετά το αιφνιδιαστικό μαζικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον, εμφανίζουν τάση υποχώρησης σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, όπου περισσεύει η κόπωση μεταξύ των πολιτών μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικοί και μη αδημονούν να «ξεμπερδέψουν» με τον κορωνοϊό. Έτσι, αυξάνονται οι διαβεβαιώσεις ότι «μπορούμε πια να ζήσουμε με τη νόσο» και να θεωρήσουμε τον κορωνοϊό ενδημικό, δηλαδή μια σταθερή και προβλέψιμη «οντότητα» ανάμεσα σε άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Δανία: Δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη»
Αυτή η ολοένα πιο διάχυτη νοοτροπία προβληματίζει πολλούς επιστήμονες, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», οι οποίοι φοβούνται ότι τείνει να υποσκάψει πρόωρα τη δέσμευση των κυβερνήσεων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται. Μια τέτοια εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να αφήσει αρκετές χώρες «τυφλές» και απροετοίμαστες σε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία παραμένει πάντα μια πιθανότητα.

«Ενδημική αυταπάτη είναι πιθανότατα ο όρος που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Δανικής καταγωγής λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Άντερσεν του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Scripps, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη βιασύνη της πατρίδας του Δανίας να ανακοινώσει ότι πλέον από αυτόν τον μήνα δεν θεωρεί την Covid-19 «νόσο κοινωνικά κρίσιμη», παρόλο που οι θάνατοι και τα κρούσματα ακόμη αυξάνονται.

Τζόντι Γκεστ: Πάνω από 2.000 ημερήσιους θανάτους στις ΗΠΑ
Πολλοί επιστήμονες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες να πείσουν το ευρύ κοινό για την ανάγκη τήρησης των περιορισμών στη διάρκεια της πιο μεταδοτικής αλλά λιγότερο σοβαρής Όμικρον, όταν π.χ. οι ήπιες και οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Η δανική κυβέρνηση και άλλες το βρίσκουν πλέον δύσκολο να δικαιολογήσουν τους περιορισμούς στην εστίαση, στη διασκέδαση, στις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους κ.α., ιδίως από τη στιγμή που οι αριθμοί των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι σχετικά σταθεροί και υπό έλεγχο. Αυτό, από την άλλη όμως, δεν σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και γενικότερα τα συστήματα υγείας δεν συνεχίζουν να υφίστανται πίεση.

Με πάνω από 2.000 ημερήσιους θανάτους στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε η επιδημιολόγος Τζόντι Γκεστ του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, «δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο όπου είναι ανεκτό να ζούμε με αυτόν τον ιό». Εκτιμά ότι σε ένα πραγματικό ενδημικό στάδιο τα ημερήσια κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από τα 30 ανά 100.000 κατοίκους, οι ΜΕΘ να μην ξεπερνούν το 80% της δυναμικότητάς τους και κυρίως οι θάνατοι να μην ξεπερνούν τους 100 τη μέρα (αυτό σε μια χώρα με πληθυσμό 330 εκατομμυρίων, οπότε θα μπορούσε να κάνει κάποιος την αναγωγή για την ενδημική φάση στην Ελλάδα).

Back to top button