ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συναγερμός από τους επιστήμονες: Εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, μικροπλαστικά στα σύννεφα!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στα σύννεφα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στον πλανήτη, η οποία θα επηρεάσει και τον άνθρωπο.

Η New York Post αναφέρει ότι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Waseda ανέβηκαν στο όρος Fuji και στο όρος Oyama, όπου συνέλεξαν νερό από την ομιχλώδη ομίχλη που καλύπτει τις κορυφές των βουνών.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε εργαστήρια όπου η προηγμένη απεικόνιση υπολογιστών ανέλυσε τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του νερού που προέρχεται από το σύννεφο και τα αποτελέσματα ανακάλυψαν εννέα είδη πολυμερών και ένα καουτσούκ.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Chemistry Letters και ο επικεφαλής συγγραφέας Hiroshi Okochi δήλωσε πως «εάν το θέμα της “πλαστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης” δεν αντιμετωπιστεί προληπτικά, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμη και σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στο μέλλον».

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε νέφος νερού», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι τα μικροπλαστικά είναι τέτοια σωματίδια που έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά και είναι εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, από την παροχή πόσιμου νερού και τροφής μέχρι τα ανθρώπινα όργανα, ακόμη και το έμβρυο της μητέρας.

Back to top button