COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι με ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ τους περιμένουμε στο φως της μέρας!» – «Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια!»


Στα Ηλύσια Πεδία βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις στην είσοδο του γαλλικού προεδρικού Μεγάρου και αυτή την ώρα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει δείπνο του γαλλικού προεδρικού ζεύγους με τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε αρχικά:

«Θα χρησιμοποιήσω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι για τις φωτιές. Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διαχείριση κρίσεων λειτουργεί και είναι αποτελεσματικός.

Πριν από έναν χρόνο εδώ στο Ελιζέ υπογράψαμε την εταιρική σχέση για θέματα άμυνας. Ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, ενδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα η συνεργασία σε τέτοια θέματα έχει μεγαλύτερη σημασία απέναντι στις προκλήσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και είπε ότι «συμφωνούμε σε πολλά θέματα που αφορούν τις τιμές ενέργειας».

«Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια τη σχέση μας και είναι σημαντικό για την αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε.

Μητσοτάκης: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο είπε: Μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο όσο και την καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρσι το Παρίσι μας βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φέτος ήταν η σειρά μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Οι δύο χώρες συντονίζονται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά δίκαια. Μαζί πιο ισχυροί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Έχουμε με το μέρος μας τη νομιμότητα και τα επιχειρήματα και για αυτό περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, να έρθουν στο φως της ημέρας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν θα συζητηθούν οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις.

Επίσης, αναμένεται να γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων και φυσικά θα συζητηθούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Back to top button