COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑ

«Σύνδρομο λευκών πνευμόνων»: Όταν είχε πρωτοεμφανιστεί στην Κίνα, ο ΠΟΥ είχε δηλώσει πως πρόκειται για μια ίωση-Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν και θυμίζουν εποχή κορωναιού-Τι συμβαίνει πραγματικά και εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο;

Μια έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας από μυκόπλασμα σε παιδιά έχει προκαλέσει ανησυχία στο Οχάιο, στη Μασαχουσέτη, στην Κίνα και στη Δανία, αν και οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν συνδέονται ή δεν συνδέονται με έναν «νέο» ιό.

Η ασθένεια, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Forbes, προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται «mycoplasma pneumoniae» και έχει ως αποτέλεσμα συνήθως ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις, αν και η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη που απαιτεί νοσηλεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ακόμα, η πνευμονία από μυκόπλασμα μερικές φορές αποκαλείται «πνευμονία των λευκών πνευμόνων» λόγω των λευκών κηλίδων που προκαλούνται από την ασθένεια και εντοπίζονται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια των ακτινογραφιών. Η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν στο Οχάιο εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη (30/11), σύμφωνα με την οποία η επιδημία πνευμονίας που άρχισε τον Αύγουστο έχει προσβάλει τουλάχιστον 145 παιδιά ηλικίας τριών έως 14 ετών.

Σε έξαρση οι αναπνευστικές λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες
Επισημαίνεται ότι η πνευμονία από μυκόπλασμα έχει, επίσης, εξαπλωθεί στην Κίνα και στη Δανία. Ερευνητές από το Statens Serum Institute της Δανίας δήλωσαν ότι οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα έχουν φτάσει σε επιδημικό επίπεδο στη χώρα. Η έξαρση άρχισε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά αυξήθηκε γρήγορα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Πάνω από 540 κρούσματα αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα – τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τα μέσα Οκτωβρίου. Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για την υγεία τον Νοέμβριο, ότι υπήρξε έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποδόθηκε στην άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό και δήλωσαν ότι συνδέεται με γνωστές ασθένειες, όπως ο RSV, η γρίπη και η πνευμονία από μυκόπλασμα. Ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι αν και η έξαρση είναι νωρίς στην τυπική περίοδο γρίπης, δεν είναι απροσδόκητη λόγω της άρσης των περιορισμών για τη νόσο COVID-19 στη χώρα.

 

 

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ζήτησαν σε ακρόαση τη διευθύντρια του CDC, Μάντι Κοέν, την Πέμπτη (30/11) σχετικά με την αξιοπιστία της Κίνας όσον αφορά στην αύξηση των λοιμώξεων. Η βουλεύτρια, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς, παρομοίασε το κύμα και την υποτιθέμενη έλλειψη πληροφοριών από την Κίνα με «έναν ανησυχητικό παραλληλισμό με το 2020», αναφερόμενη στις πρώτες ημέρες της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Από την πλευρά της, η Μάντι Κοέν δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με έναν «νέο ή καινοφανή» ιό, αλλά αντίθετα οφείλεται σε αναπνευστικές ασθένειες όπως η πνευμονία από μυκόπλασμα, μια εξήγηση σύμφωνη με την Κίνα και τον ΠΟΥ.

 

 

Τα συμπτώματα της πνευμονίας από μυκόπλασμα

Η λοίμωξη από μυκόπλασμα είναι πιο συχνή το φθινόπωρο και στο τέλος του καλοκαιριού και, αν και μπορεί να μολυνθεί οποιοσδήποτε, επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και τους νεότερους ενήλικες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, φτέρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή, συριγμό, πονοκέφαλο, ωτίτιδα και πόνο στο στήθος, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο StatPearls. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως για λίγες ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και περισσότερο από έναν μήνα, και συνήθως αρχίζουν δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση.

Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονικό απόστημα, αναπνευστική ανεπάρκεια, συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και πύον στους πνεύμονες. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης από μυκόπλασμα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, καθώς πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, σε αντίθεση με τη νόσο COVID-19 και τη γρίπη.

 

 

 

Back to top button