COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει το σόου η φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα!

Τραβάει κι άλλο το σχοινί η Λιβύη, μετά από το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η Τρίπολη ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Χαμούντ, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στη στάση του Νίκου Δένδια.

Το χρονικό του επεισοδίου

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη η φιλότουρκη (και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και δυστυχώς και την ελληνική κυβέρνηση) κυβέρνηση Ντμπέιμπα η οποία επιχείρησε να κρατήσει όμηρο τον Έλληνα ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια στη Λιβυή προσγειώθηκε στην Τρίπολη προκειμένου εκεί ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η οποία πριν από λίγο διάστημα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο με το οποίο η Τουρκία αρπάζει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Τότε οι λιβυκές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια προς τη Βεγγάζη και επιχείρησαν να εμποδίσουν το ταξίδι του και την αναχώρησή του.

Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε μέχρι τον ενάεριο χώρο πάνω από την ανατολική Λίβυη προκειμένου να προσγειωθεί τελικά στη Βεγγάζη.

Πρόκειται για μία συμπεριφορά η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ με άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι το δεύτερο «χαστούκι» που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από τους Τούρκους στην Σμύρνη από την τουρκική «παράταξη» (μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι απλώς φιλότουρκη αποτελείται από εθνικά Τούρκους πολιτικούς της Λιβύης).

Η επίσκεψη στη Βεγγάζη

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης ο Νίκος Δένδιας προχώρησε στην δωρεά 30.000 εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε, τέλος, ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας, όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή και θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.

Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του, τονίζει το υπουργείο, «αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν».

Back to top button