ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Ρωσικό Πρακτορείο ‘Σπούτνικ’: Το κρυφό σχέδιο του Ερντογάν, η ανάγκη για αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Βαρυσήμαντη συνέντευξη για τα Ελληνοτουρκικά, την Αγιά – Σοφιά, αλλά και την ανάγκη αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας, παραχώρησε στο επίσημο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και γνωστός δικηγόρος και δημοσιογράφος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Χορηγούμενο

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Λάμπρο Ζαχαρή και έτυχε μεγάλης προβολής από τα Ρωσικά ΜΜΕ.

Χορηγούμενο

Παραθέτουμε στη συνέχεια το αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης, που δόθηκε στο ‘Σπούτνικ’, όπως το παρουσίασε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Ρωσικού Πρακτορείου στην Αθήνα.

 

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκε επί τάπητος στη συζήτησή μας με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Την άποψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι απρόβλεπτος, εκπροσωπεί το νεοθωμανικό δόγμα και δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος εκφράζει στο Sputnik, o πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Περνάμε ένα βαρύ και πυκνό σε γεγονότα καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα ώστε να επιβάλλει τις δικές του παράνομες θέσεις και απόψεις. Σύμφωνα με την Τουρκία, τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι συγκεκριμένες τουρκικές θέσεις όμως είναι σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τη διεθνή συμφωνία του Μοντέγκο Μπέυ. Τα νησιά έχουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αυτά όμως ο Ερντογάν θέλει να τα αμφισβητήσει. Δεν σταματά όμως εκεί» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.


Από την εποχή που διετέλεσε υπουργός Άμυνας (2012-2013) έως σήμερα, έχουν περάσει επτά χρόνια, αλλά, όπως υποστηρίζει, επί υπουργίας του είχε μειωθεί η τουρκική προκλητικότητα και εξηγεί τους λόγους.

«Πολλά έχουν αλλάξει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όταν διετέλεσα υπουργός Άμυνας υπό τις εντολές του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συνεργασία του τότε υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, μειώσαμε σε μεγάλο βαθμό τις παραβάσεις και παραβιάσεις, τόσο στη θάλασσα όσο και από αέρος. Αυτό συνέβη επειδή είχαμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση, ενώ είχαμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας, είχαμε καταστήσει σαφή όσα πιστεύουμε και το πώς πρέπει να εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αυτή τη στιγμή, τονίζει, έχουμε απέναντί μας έναν άλλο Ερντογάν.


«Κομβικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, έπαιξε το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του. Από εκεί και πέρα βλέπουμε έναν Ερντογάν που προσπαθεί να βαδίσει προς τη δημιουργία μιας νεοθωμανικής παγκόσμιας κυριαρχίας. Η Τουρκία επιχειρεί στο Ιράκ στη Λιβύη. Πρόκειται για τουρκικά στρατεύματα κεκαλυμμένα υπό Tουρκμένους μισθοφόρους τους οποίους η Τουρκία απέσπασε από τη Συρία και το πλευρό του ISIS και τώρα πολεμούν πλάι στον Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη. Έχει μεταφέρει βαρέα άρματα μάχης και πληθώρα οπλικών συστημάτων στη Λιβύη.

Μιλάω με πολλούς συναδέλφους μου πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς της γείτονος. Μου λένε ότι ο Ερντογάν βλέπει την Τουρκία σαν πέμπτη παγκόσμια υπερδύναμη. Όπως μου λένε, θεωρεί πρώτη την Αμερική, δεύτερη τη Ρωσία, τρίτη την Κίνα, τέταρτη την Ινδία και πέμπτη την ίδια την Τουρκία. Από τον Ερντογάν πρέπει να τα περιμένει κανείς όλα».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εκφράζει επίσης ποια είναι κατά τη γνώμη του η κίνηση που θα αποτρέψει την τουρκική πολιτική ηγεσία από το να επιχειρήσει κάτι σε βάρος της Ελλάδας.


«Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει ένα θερμό επεισόδιο είναι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία του ελληνικού μηνύματος. Το μήνυμα αυτό στέλνεται από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να απαντήσει, με κάθε τρόπο δηλαδή ακόμη και με στρατιωτικά μέσα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα της άμυνας της σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία θέτει στην Ελλάδα παράλογες, απαράδεκτες και εξωφρενικές διεκδικήσεις από τη χώρα μας. Δεν επιθυμεί έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα. Θέλει να καταστεί επικυρίαρχη δύναμη στη μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πέτυχε συμβιβασμό με την Ιταλία καθότι υπήρχε διάθεση και από τις δύο πλευρές. Το θετικό είναι ότι η Ιταλία δεν διεκδικεί τίποτα σε βάρος της Ελλάδας και δεν είναι δύναμη του ιμπεριαλισμού».

Η Αγία Σοφία, η Τουρκία και η Ρωσία
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

«Στις 24 Ιουλίου διοργανώνεται η μεγάλη φιέστα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής από τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία που αυθαίρετα και παράνομα μετατρέπει σε τζαμί. Η κίνηση αυτή έχει πολλαπλούς συμβολισμούς, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα επικυριαρχίας στο σουνιτικό ισλάμ και επιχειρεί να υπερβεί και να ανατρέψει το είδωλο του Κεμάλ. Ακούσαμε τα λόγια του Ερντογάν με τα οποία άσκησε κριτική στο διάταγμα του Κεμάλ με τα οποία η Αγία Σοφία γινόταν μουσείο. Επιχειρεί την ανασύσταση της οθωμανικής κυριαρχίας, αυτό που ονομάζουμε νεοθωμανικό δόγμα. Αυτό που γίνεται στην Αγία Σοφία, θα έπρεπε να συνεγείρει τον κόσμο ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καθότι προσβάλλει βάναυσα τον χαρακτήρα ενός πολιτιστικού μνημείου που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο χαρακτήρας είναι κατοχυρωμένος και από την UNESCO. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συνεγείρει και τους χριστιανικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο και πάνω από όλα τον ορθόδοξο, ευσεβή, χριστιανικό λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι συμβολισμοί του Ερντογάν είναι πολλαπλοί, προσβλητικοί για τον παγκόσμιο πολιτισμό και τις θεμελιακές αξίες της ανθρωπότητας, για τον παγκόσμιο ουμανισμό, αλλά και για την Ορθοδοξία».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα περιμένει έντονη αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση και τον λαό για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συνθήκη της Λωζάνης και θέλει να τινάξει τις διεθνείς συνθήκες στον αέρα. Αντίθετα, η Ελλάδα υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και το ίδιο ζητάει και από τους φίλους της να κάνουν. Φίλοι της Ελλάδας δεν είναι μόνο ΕΕ και ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία, τόσο ο λαός της όσο και η αξιοσέβαστη ηγεσία της».

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρώην υπουργός, η Ελλάδα έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και, για τον λόγο αυτό, η ομόδοξη χώρα πρέπει να μη στηρίξει την Τουρκία, αλλά την Ελλάδα.

«Ένας άξιος και πανέξυπνος ηγέτης, όπως είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν πρέπει να θεωρεί ως σύμμαχό του στην περιοχή τη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος, ασταθής, έχει μια πολιτική που χαρακτηρίζεται από πολιτικό τυχοδιωκτισμό, από ρευστότητα την οποία οι σύμμαχοι μπορούν να μετατραπούν σε αντιπάλους. Η πολιτική του Ερντογάν δεν έχει αλλάξει από τότε που κατέρριπτε τα ρωσικά Su24, από την εποχή που σκότωνε τους Ρώσους πιλότους, ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος λιντσαρίστηκε από Τουρκμένους που ανήκαν σε φιλοτουρκικές δυνάμεις μέσα στη Συρία».

Ελλάδα, ΝΑΤΟ και Ρωσία
Τέλος, ο πρώην υπουργός εξήγησε την άποψή του για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τιμάει την υπογραφή της ως μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως τιμάει και τις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο, αλλά η χώρα μας τιμά ταυτόχρονα τους ιστορικούς μακρότατους δεσμούς φιλίας που έχει με τον φίλο και ομόδοξο ρωσικό λαό.

 

Ποτέ δεν κρύψαμε στη ρωσική πλευρά ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε. Αλλά όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι από τις μόνες χώρες της Δύσης που προμηθεύεται και ρωσικό οπλισμό, επειδή τιμάει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Έχω ακόμα βαθύτατα αισθήματα σεβασμού προς τον ρωσικό λαό και τη ρωσική ηγεσία».

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ως τομεάρχης Εξωτερικών στη ΝΔ υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, πριν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση το 2012, μετείχε στην αντιπροσωπεία που είχε επισκεφθεί τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Συναντήσαμε τότε την πολιτική ηγεσία, την ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας και την ηγεσία της Gazprom. Στη συνέχεια επανήλθα ως υπουργός Αμύνης, οπότε και είχα στενότατη συνεργασία με τον φίλο και τότε ομόλογο Σεργκέι Σοϊγκού από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η δική μας κυβέρνηση δεν κορόιδεψε ποτέ τη Ρωσία».

 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «αμφισβητούμενων υδάτων», χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δύο αυτές λέξεις. «Την ίδια στιγμή χαιρετίζω τη δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ περί «ελληνικών υδάτων» κατέληξε.




pressroom

Η συντακτική ομάδα του Europost αναρτά καθημερινά τα άρθρα της επικαιρότητας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button