COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνοδος Κορυφής: Απόλυτη αποδοκιμασία της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και της προκλητικότητας Ερντογάν – Τι περιμένει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους ηγέτες?… Τα τρία σημεία της παρέμβασης Μητσοτάκη

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική ισχύ, αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Στις 19:30 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συζητούσαν το αποκαλούμενο «green deal», που προκαλεί διαφωνίες και αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του για την κλιματική αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «European Green Deal», τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και φιλόδοξη».
– «Απαιτείται Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης από τον οποίο, όπως γίνεται κατανοητό, όλοι θέλουν μερίδιο. Αλλά οι περιοχές που παράγουν λιγνίτη ή/και άνθρακα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».
-«Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη υπαρκτό στο Νότο και στις προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διάσταση της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυση και του RESCEU».
Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας αναμένεται να συζητηθεί στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα υψώσει «διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».
«Είναι παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στην Μεσόγειο» είπε από την πλευρά του, για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ντόναλντ Τουσκ, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, θα ζητήσει:
– Ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
– Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους,
– Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Υπάρχει απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική πλευρά» τόνισε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Στην ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει αισιοδοξία ότι η σημερινή απόφαση για την Τουρκία, που θα αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων, θα αποτελέσει τον προάγγελο για την δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει τακτική.

Back to top button