COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

TOP ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ο Μητσοτάκης θα καλέσει τους Ευρωπαίους να πάρουν θέση απέναντι στις προκλήσεις και τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας

Με εξασφαλισμένο αρραγές εσωτερικό μέτωπο, όπως αποτυπώθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα, Πέμπτη με όπλα στα φαρέτρα του και την διεθνή στήριξη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για την βελγική πρωτεύουσα έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα λέγοντας ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει» είπε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Σέρβο πρόεδρο.
Ο Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει παρεμβάσεις τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, όσο και την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις. Εξάλλου, ήδη ο πρωθυπουργός έχει αναλύσει διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, τόσο στις επαφές που είχε με ηγέτες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές που είχε. Ανάλογες κινήσεις έκανε η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες από διπλωματικά κανάλια.
Παράλληλα, οι αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα δημιουργούν την αίσθηση μετώπου κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Με πρώτη την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας, καταδικάζοντας τη συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη.
«Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας- Λιβύης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», θα πουν οι ηγέτες σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που έχει ετοιμαστεί. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει ακόμη το προσύμφωνο της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών.
Στήριξη από τη Γερμανία
Την Τετάρτη και η Γερμανία έστειλε ανάλογο μήνυμα, καλώντας την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών- μελών της ΕΕ. Παράλληλα, το Βερολίνο ζήτησε από τις δύο χώρες να ακολουθούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται – και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο – βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε ακόμη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαβεβαίωσε ότι αυτή θα είναι και η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Πάντως, το Βερολίνο δεν θεωρεί πιθανό να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, πέρα από την καταδίκη της συμφωνίας με τη Λιβύη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Στο πλευρό της Ελλάδας και ο Τζουζέπε Κόντε
Στο πλευρό της Ελλάδας έχουν επίσης ταχθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που δήλωσε ότι «στην συζήτηση και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έπειτα από αίτημα χώρας μέλους, μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού, από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της».
Ρώσος πρέσβης: Να τηρούνται οι διεθνείς αρχές για το Δίκαιο της θάλασσας
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ έστειλε το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Μπλόκο Γάλλων και Ιταλών σε Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο -Θα στείλουν πλοία
Εξάλλου, άμεση απάντηση στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζουν να δώσουν Γαλλία και Ιταλία, στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης.
Ουδετερότητα από ΟΗΕ
Μοναδική «παρασπονδία» στο διεθνές μέτωπο ο ΟΗΕ, ο οποίος έλαβε τις επιστολές της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση στην πρώτη αντίδρασή του.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ουσιαστικά κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο, ενώ απέφυγε να πάρει θέση και να καταδικάσει την Τουρκία. Ο Φαρχάν Χακ δεν απάντησε ούτε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν νομιμοποιείται η κυβέρνηση της Τρίπολης να υπογράψει τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Το μόνο σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ήταν πως ορισμένες περιοχές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Back to top button