COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: «Μάχες» για το ευρωομόλογο! Στη δέσμη μέτρων και η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου!

Στη δέσμη μέτρων που προτείνει η ΕΕ να εξετάσει η Κομισιόν περιλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής το Σχέδιο Έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και τη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού θα περιληφθεί στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει και θα καταθέσει η Κομισιόν.

Η πρόταση αναδείχθηκε νωρίτερα από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, ενώ το Bloomberg πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer, σχολίασε συγκεκριμένα: «Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας».

«Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν Μακ Γκρέγκορ.

Οι «μάχες» για το ευρωομόλογο
Οι «27» της ΕΕ που συνεδριάζουν από το απόγευμα εκτάκτως στις Βερσαλλίες για Ενέργεια, Άμυνα και Ουκρανικό, διέκοψαν περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος για δείπνο. Κρίσιμο στοιχείο είναι η έκδοση ή όχι ευρωομολόγου, πρόταση που έχει καταθέσει η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το Reuters ωστόσο, στο προσχέδιο της Συνόδου φαίνεται να «παγώνει» η έκδοση κοινού ευρωομολόγου από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς Γερμανία και Ολλανδία κυρίως προβάλουν αντιρρήσεις, επικαλούμενες τα διαθέσιμε χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που ανέρχονται σε περίπου 800 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι «27» είναι μεν προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις στην προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου λόγω της ανάγκης για δαπάνες σε άμυνα και ενέργεια, που έχει προκύψει μετά τη ρωσική εισβολή.

Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαναλάβει την πρότασή του για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

«Έστειλα επιστολή που ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την αγορά του φυσικού αερίου, ειδικά για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική στρατηγική της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας. Διαμορφώνει όμως και τις συνθήκες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα της άμυνας» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «ήρθε ο καιρός χώρες όπως η δική μας, που δαπανούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους στις αμυντικές δαπάνες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε με θέρμη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο άνδρες είχαν και μια σύντομη συνομιλία πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες

«Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατ’ αρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στη Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

»Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά.

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη ”ενηλικίωση” της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο. Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Στις Βερσαλλίες οι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής συζητούν και το ζήτημα της Ουκρανίας, όπως και της ενεργειακής κρίσης.

Back to top button