COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: «Δεν χωράει πολιτική ίσων αποστάσεων στις Τουρκικές προκλήσεις!»

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τουρκικές απειλές στη συνέντευξη Τύπου μετά την διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία αποφασίστηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στην τακτική σύνοδο του Ιουλίου και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

Μητσοτάκης σε Σολτς: Δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις
Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ξεκαθάρισε πως στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο πως δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος. Σχετικά με τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για την καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί και όχι εμείς εκείνη.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποκρούει τα παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση
Σε ερώτηση σχετική με τις προκλήσεις Τσαβούσογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και απαντώντας πάντα στις αρχές μας, στις αξίες και στον απαρέγκλιτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό κάναμε και με την επιστολή στον ΟΗΕ όπου αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα -εντός εισαγωγικών- επιχειρήματα της Τουρκίας».

Μητσοτάκης: Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, η χώρα μας δεν πρόκειται να καταφύγει στην όξυνση, στις προσβολές και σε προσωπικές επιθέσεις. «Δεν ταιριάζει σε εμένα, στη χώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «έχουμε την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, από τους ισχυρούς συμμάχους μας και από την ισχυρή και όλο και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Δεν θα εμπλακώ σε ένα πινγκ-πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θα τον ακολουθήσω σε αυτήν την πορεία που έχει επιλέξει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα κάνω ψυχανάλυση ή ερμηνεία των αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας
«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των αδιεξόδων όπου έχει έρθει η τουρκική ηγεσία», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι τα επιχειρήματα της Τουρκίας «αποδομούνται με επαρκέστατο τρόπο από την επιστολή στον ΟΗΕ» και τόνισε ότι «δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε κανενός είδους λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστο» το γεγονός ότι η Τουρκία «χάνει μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα».

«Αυτά που έγιναν τον τελευταίο μήνα, ξεκινώντας με το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν παντελώς απρόκλητα και παντελώς αδικαιολόγητα. Αν η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη στις ΗΠΑ και την ομιλία που έκανα στο Κογκρέσο είναι δικό της ζήτημα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας -Πόσες από τις προβλέψεις του Τσίπρα επιβεβαιώθηκαν;
Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν εκλογές τον Σεπτέμβριο και τις σχετικές προβλέψεις Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί πολλές φορές. Από εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι η χώρα σήμερα χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, πολιτισμένο διάλογο, αντιπαράθεση αρχών, αξιών, θέσεων, λιγότερη πόλωση και προκλητική ρητορική, που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει -ευτυχώς για την Ελλάδα- οριστικά πίσω. Η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της επιλέγουν τη δική τους -κατά την άποψή μου- εξαιρετικά μοναχική διαδρομή, που θα κριθεί και αυτή όταν με το καλό γίνουν εθνικές εκλογές».

«Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων»
Επιπλέον ο πρωθυπουργός κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου σήμερα όπου στην ατζέντα ήταν η συζήτηση για τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια, προσήλθε με πρόταση να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Δήλωσε δε πως η Ελλάδα δεν θα περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά θα προχωρήσει στα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει για την ανακούφιση των νοικοκυριών και την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην ερώτηση αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».

Κόμβος μεταφοράς ενέργειας η Ελλάδα
«Θεωρώ επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών. Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πως «είχα την ευκαιρία να τονίσω την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «συζητήσαμε και την πρόταση για το repower eu, προφανώς και η χώρα μας θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από εκεί. Συζητήσαμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Είπα πως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα στον υπολογισμό τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ για να στηρίξει τους πολίτες
«Σε κάθε περίπτωση» – συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζω πως την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας».

Συζητήσαμε και ζητήματα για την επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

Πανευρωπαϊκό το ζήτημα της τιμής των καυσίμων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου» Ωστόσο «αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα είπε ότι «για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω».

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Σημεία της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.
Συζητήσαμε για την ενεργειακή ασφάλεια. παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Συζητήσαμε την νέα πρόταση repower EU να χρησιμοποιήσουμε αδιάθετους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσουμε την ενεργειακή μετάβαση.
Εχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο. Συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των τιμών φυσικού αερίου και τη διασύνδεσή τους με τις τιμές του ρεύματος.
Κατέδειξα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα στον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και το πλαφόν.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην περιττή και αρχείαστη προκλητικότητα θα προτείνω να συζητηθεί ξανά η συμπεριφορά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί στα συμπεράσματα να υπάρχει ρητή αναφορά
Το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας είναι μια ακόμη εστία έντασης
Η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις με την ψυχραιμία της ισχύος και με την αυτοπεποίθηση που μας διακρίνει

Back to top button