Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδος, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ εξουσιοδότησε τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να επιδώσει αύριο στα Σκόπια την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

Στο κείμενο της απόφασης γίνεται αναφορά στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και υπογραμμίζεται ότι η ολοκλήρωση της εφαρμογής της θα οδηγήσει στην περάτωση και της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Μετά την επίδοση της  πρόσκλησης, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα βρεθεί στις Βρυξέλες, για να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κ.κ Τσίπρα και Ζάεφ, για να ανταλλάξουν απόψεις για τα εμπόδια που προκύπτουν στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας

Οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τους κ.κ Τσίπρα και Καμμένο ότι «παραβιάζουν τη συμφωνία του Βουκουρεστίου και παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο της χώρας».

Από την πλευρά της, η κ. Φώφη Γεννηματά ζήτησε να μην γίνει τώρα η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά να επιφυλαχθεί η Συμμαχία να το πράξει αν και όταν εφαρμοσθεί πλήρως όλο το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη συμμόρφωση των Σκοπίων με όλες τις ρυθμίσεις.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα