ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνταγή: Πεντανόστιμο γλυκό Χριστουγέννων της Αργυρώς – Ο καλύτερος τρόπος να κλέψετε τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας στο πι και φι

Τα μελομακάρονα είναι πράγματι ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή την εποχή του χρόνου και σπάνια λείπουν από τα ελληνικά σπίτια. Ωστόσο, φέτος η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας προτρέπει να φτιάξετε κάτι διαφορετικό! Έχει υπέροχες συνταγές για εορταστικά και ακαταμάχητα γλυκίσματα που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας.

Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς

Χορηγούμενο

Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας

Χορηγούμενο

Για το παντεσπάνι

  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
  • 25 γρ. κακάο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη γέμιση

Χορηγούμενο

  • 500 γρ. φρούτα του δάσους
  • 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
  • 2 κ.σ. λικέρ κρέμα

Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα

Χορηγούμενο
  • 400 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για το σερβίρισμα

  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • άχνη ζάχαρη
  • Τρουφάκια με μπισκότα και λευκή σοκολάτα

Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς – Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι σοκολάτας


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο.
  • Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  • Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
  • Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
  • Απαλά αναδιπλώνουμε.
  • Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί.
  • Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για τη γέμιση φρούτα δάσους

  • Βάζουμε τα φρούτα, την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί.
  • Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  • Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
  • Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.

Μοντάρισμα του κορμού

  • Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
  • Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας.
  • Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
  • Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου.
  • Παγώνουμε τον κορμό.
  • Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα.
  • Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.

 

 





Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button