Τα μελομακάρονα είναι πράγματι ιδιαίτερα δημοφιλή αυτή την εποχή του χρόνου και σπάνια λείπουν από τα ελληνικά σπίτια. Ωστόσο, φέτος η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας προτρέπει να φτιάξετε κάτι διαφορετικό! Έχει υπέροχες συνταγές για εορταστικά και ακαταμάχητα γλυκίσματα που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας.
Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς
Χορηγούμενο
Κορμός Χριστουγέννων με παντεσπάνι σοκολάτας
Χορηγούμενο
Για το παντεσπάνι
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. σοκολάτα 60% λιωμένη
- 25 γρ. κακάο
- 1 πρέζα/ες αλάτι
Για τη γέμιση
Χορηγούμενο
- 500 γρ. φρούτα του δάσους
- 150 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο ή 4 φρούτα (κόκκινα)
- 2 κ.σ. λικέρ κρέμα
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
Χορηγούμενο
- 400 γρ. βούτυρο μαλακό
- 200 γρ. σοκολάτα 60% περιεκτικότητα σε κακάο λιωμένη
- 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
- άχνη ζάχαρη
- Τρουφάκια με μπισκότα και λευκή σοκολάτα
Συνταγή: Πεντανόστιμα γλυκά Χριστουγέννων της Αργυρώς – Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο.
- Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα.
- Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα .
- Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο.
- Απαλά αναδιπλώνουμε.
- Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί.
- Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.
Για τη γέμιση φρούτα δάσους
- Βάζουμε τα φρούτα, την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα.
Για τη βουτυρόκρεμα
- Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου.
- Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά.
- Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί.
- Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε.
Μοντάρισμα του κορμού
- Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.
- Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
- Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας.
- Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα.
- Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου.
- Παγώνουμε τον κορμό.
- Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα.
- Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα