COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύντομα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις

Την πεποίθησή του ότι δεν θα αργήσει μια συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ταυτόχρονα έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε στη συνέντευξη Τύπου της Άγκυρας απέναντι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να πω το πότε», ανέφερε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η εν λόγω συνάντηση «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα».

«Πρέπει να μιλάμε. Αν είναι να διαφωνήσουμε να γίνει ξεκάθαρα για να γνωρίζει ο ένας πού είναι τα όρια του άλλου. Δεν είναι κακό αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επιθυμία του είναι να βρεθεί ένα «modus vivendi» με την Τουρκία και σημείωσε ότι τώρα τα πράγματα «είναι καλύτερα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χειρίστηκε το ταξίδι του στην Άγκυρα. «Ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος και όχι μόνο στην αντιπαράθεση», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έθιξε «με ευπρέπεια και ευγένεια όλο το πλαίσιο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων βάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αναφορές του κ. Δένδια έγιναν «με σαφήνεια και κομψότητα χωρίς ακραίες εκφράσεις και συνοδεύτηκαν με θετική ατζέντα προς την Τουρκία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεννόηση που είχε με τον κ. Δένδια για τον χειρισμό του ταξιδιού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. «Η εντολή που είχα δώσει ήταν να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν εκείνος ο οποίος προκάλεσε την ελληνική πλευρά με την πρωτολογία του στη συνέντευξη Τύπου. «Ήταν απολύτως ορθό το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο κ. Δένδιας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ, όχι στους υδρογονάνθρακες»

Τώρα, πάντως, ανέκυψε πολιτικό ζήτημα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την εξόρυξη υδρογονανθράκων, έπειτα από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε διεθνή μέσα. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Arab News για τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων. «Η Ελλάδα πιστεύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει στον πυθμένα της Μεσογείου για αέριο και πετρέλαιο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξήγησε ότι αυτό δεν θα συμβεί «για έναν πολύ απλό λόγο: Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να βρούμε πετρέλαιο και να το εκμεταλλευτούμε και αυτό θα ήταν για μας πολύ πιο κοστοβόρο σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία. Από οικονομικής άποψης, λοιπόν, δεν οραματίζομαι την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι δηλώσεις του κ. Δένδια προκάλεσαν την αντίδραση των μικρότερων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Η Ελληνική Λύση κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «συνιστά τον ορισμό εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Από την πλευρά του το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που τάσσεται αναφανδόν κατά των ερευνών για υδρογονάνθρακες, δήλωσε ότι «οι εξορύξεις και οι αγωγοί ψηφίζονται για να φάνε τις μίζες και να φτιάξουν τοξικά παράγωγα».

Αργότερα, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών προχώρησαν σε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του κ. Δένδια για τα ενεργειακά, καταγγέλλοντας απόπειρα παρερμηνείας. «Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. Οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ’ επανάληψη. Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης», σημείωσαν.

Back to top button