COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Συρία: Το μωρό που γεννήθηκε στα χαλάσματα του σεισμού γίνεται 6 μηνών

Έξι μήνες ζωής συμπληρώνει το κοpιτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της οικογένειάς του, που καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία πριν από έξι μήνες. Η γέννηση και η διάσωση του παιδιού σκόρπισε την ελπίδα, καθώς θεωρήθηκε ως η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Το παιδί είναι καλά στην υγεία του κι απολαμβάνει την αγάπη της θετής οικογένειάς του, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Associated Press.

Η Afraa, όπως είναι το όνομά της, επέζησε 10 ώρες κάτω από τα ερείπια μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που συνέτριψε μέχρι θανάτου τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της σε πόλη της βόρειας Συρίας. Όταν βρέθηκε, ο ομφάλιος λώρος της ήταν ακόμα συνδεδεμένος με τη μητέρα της.

Η ιστορία της συγκλόνισε τον κόσμο, ενώ πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσφέρθηκαν να την τεκνοθετήσουν.

Αφού πέρασε μέρες σε νοσοκομείο στη βόρεια Συρία, η Afraa παραδόθηκε στη θεία και τον σύζυγό της, οι οποίοι την υιοθέτησαν και την μεγαλώνουν μαζί με τις πέντε κόpες και τους δύο γιους τους. Η Afraa παραδόθηκε στην οικογένεια της θείας της λίγες μέρες μετά τη διενέργεια τεστ DNA για να επιβεβαιωθεί ότι το κοpίτσι και η θεία της είναι βιολογικά συγγενείς, όπως είπε ο θετός πατέρας της, Khalil Al-Sawadi.

«Αυτό το κοpίτσι είναι η κόpη μου. Είναι ακριβώς ίδια με τα παιδιά μου», είπε ο Αl-Sawadi, έχοντας το μικρό κοpίτσι στην αγκαλιά του.

Ο Αl-Sawadi είπε ότι περνά τη μέρα σε ένα διαμέρισμα που νοίκιασε, αλλά το βράδυ η οικογένεια πηγαίνει σε έναν καταυλισμό σκηνών για να περάσει τη νύχτα, καθώς τα παιδιά του είναι ακόμα τραυματισμένα από τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, περισσότεροι από 4.500 θάνατοι και 10.400 τραυματισμοί αναφέρθηκαν στη βορειοδυτική Συρία λόγω των σεισμών. Υπολογίζεται ότι το 43% των τραυματιών είναι γυναίκες και κοpίτσια ενώ το 20% των τραυματιών είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών.

Ο καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και ακολούθησαν πολλαπλοί μετασεισμοί. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο ήταν η βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες, όπου ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί λόγω της 12χρονης σύγκρουσης της χώρας που έχει σκοτώσει μισό εκατομμύριο.

Όταν η Afraa μεγαλώσει, λέει ο Al-Sawadi, θα της πει την ιστορία του πώς η ίδια διασώθηκε από τον καταστροφικό σεισμό αλλά και πως οι βιολογικοί της γονείς και τα αδέρφια της έχασαν την ζωή τους.

Οι υπάλληλοι το νοσοκομείου την είχαν ονομάσει Aya – στα Αραβικά είναι το «σημάδι από τον Θεό». Όμως, αφότου την υιοθέτησε η οικογένεια της θείας της, της δόθηκε νέο όνομα, το Afraa, από την αείμνηστη μητέρα της.

Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση της Afraa, η θετή της μητέρα γέννησε μια κόpη, την Attaa. Από τότε θηλάζει και τα δύο μωρά, είπε ο Al-Sawadi.

«Η Afraa πίνει γάλα και κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας», είπε ο Al-Sawadi.

Ο Αl-Sawadi είπε ακόμη ότι έχει λάβει πολλές προτάσεις να ζήσει στο εξωτερικό, αλλά είπε ότι αρνήθηκε επειδή θέλει να μείνει στη Συρία, όπου ζούσαν και σκοτώθηκαν οι γονείς της Afraa.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι μαζί της, γιατί μας θυμίζει τους γονείς και τα αδέρφια της», είπε ο Al-Sawadi. «Μοιάζει πολύ στον πατέρα της και στην αδερφή της Ναβάρα».

Back to top button