COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης γύρισε άρον άρον από τις διακοπές του;

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά από τις ολιγοήμερες διακοπές του, σε μια φάση όπου ο νόμος της κινητικότητας αναπλήρωσε πολύ γρήγορα το κενό της παρουσίας του και το επιχειρηματικό του παρελθόν επισκιάζει το προφίλ του.

Η κλειστή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αργά το βράδυ στο γραφείο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή είχε προγραμματιστεί χωρίς να υπολογίζεται στη σύνθεσή της και ο πρόεδρος του κόμματος που βρισκόταν σε διακοπές.

ADVERTISING

Ωστόσο οι εξελίξεις είχαν παρέλθει, αλλά ήταν και εκείνες που ανάγκασαν τον κ. Κασσελάκη να επιστρέψει άρον άρον από το πολυτελές ξενοδοχείο «Μάννα» της Αρκαδίας, όπου βρισκόταν σε διακοπές με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ.

Οι φοιτητές δέχονταν σφοδρή επίθεση στο Σύνταγμα από τα ΜΑΤ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη πετάξει τα καρφιά του κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες του με νέες εταιρείες στις ΗΠΑ και όχι μόνο να έρχονται στο προσκήνιο μέσω δημοσιευμάτων, για το βίντεο που ανέβασε στο Instagram για τα πανεπιστήμια και για την αμφιλεγόμενη στάση του στο ζήτημα της λειτουργίας μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Η γκρίνια που τον έκανε να κόψει τις διακοπές
Η κυριότερη ωστόσο εξέλιξη που φαίνεται να τον έκανε να τερματίσει τις διακοπές του νωρίτερα και να δώσει το παρόν στην σύσκεψη της ΚΟ του κόμματος ήταν το γεγονός ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να φουντώνει και μια γκρίνια για την παρατεταμένη απουσία του εν μέσω καυτών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

Το «τσίκνισμα» στη Τρίπολη που έθιξε καυστικά και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έριξε αλάτι στις πληγές που παραμένουν ανοιχτές μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενόχληση στο εσωκομματικό πεδίο για το τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προϋπήρχε και για το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης επιμένει να μην δίνει τη δέουσα βαρύτητα στις εσωκομματικές λειτουργίες.

ADVERTISEMENT
Η διαφαινόμενη μέχρι και χθες απομακρυσμένη και όχι δια ζώσης παρουσία του σε ένα ακόμη Εκτελεστικό Γραφείο, για τη λειτουργία του οποίου χρειάστηκε να αποφασίσει ένα ολόκληρο Συνέδριο, φούντωσε και πάλι την εσωκομματική δυσφορία για την διαρκή υποβάθμιση των κομματικών οργάνων και κυρίως των ίδιων των στελεχών του κόμματος.

Χάλασαν τα σχέδια
Το κλίμα είχε βαρύνει από το πρωί της Παρασκευής, όταν η πρώην στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Ζωρζέτα Λάλη έκλεινε άπαξ τα σενάρια που διακινούσε το περιβάλλον Κασσελάκη αλλά και άλλοι κομματικοί παράγοντες για ενεργοποίηση του βασικού πλάνου εισόδου του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή μέσω των παραιτήσεων του κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και των πέντε επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Το μέλος του think tank που είχε ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πλέον μετακομίσει στη Νέα Αριστερά, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτούνταν από τη θέση της Βουλευτού ακόμη κι αν όλοι πριν από εκείνη στην επετηρίδα παραιτούνταν.

Την άρνηση την εισέπραξε προσωπικά ο κ. Κασσελάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε με την κα Λάλη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο κ. Κασσελάκης όσο και αν έκλεινε κατηγορηματικά δημοσίως ή και σε κατ’ ιδίαν συνομιλητές του το ζήτημα, όχι μόνο το θέλει αλλά και το επιδιώκει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το χαρτί της ευρωβουλής
Σε μια προσπάθεια να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο κ. Κασσελάκης μετά τη αιφνιδιαστική του εμφάνιση στο προεδρείο της ΚΟ ανακοίνωσε μετά από τρεις μήνες αναμονής την πολυδιαφημισμένη εκδήλωση για την ακρίβεια για την ερχόμενη Τρίτη και την κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την διακήρυξη των ευρωεκλογών την ερχόμενη Πέμπτη, μια ημέρα πριν παρουσιαστεί στη Σπάρτη για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

Το μπλόκο εισόδου του στη Βουλή αναθέρμανε και τα σενάρια που θέλουν τον κ. Κασσελάκη να τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών, αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει όσους τον ψήφισαν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις πρόεδροι – τρεις τάσεις
Πάντως η κίνηση του κ. Κασσελάκη για μια ακόμη φορά να παρέμβει με νέο βίντεο την ώρα που στο βήμα θα ανέβαινε ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έμεινε επίσης ασχολίαστη. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε μια ακόμη δυναμική εμφάνιση ενδυναμώνοντας την εικόνα του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα παρέμβαση Τσίπρα με τη δήλωσή του για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πλέον ενεργός πολιτικά και ότι ο ίδιος θα παίρνει θέση στα πράγματα. Η δήλωσή του όμως κατά πολλούς ήρθε για να βάλει και νέα δεδομένα στο πάντα ανοιχτό παιχνίδι εξουσίας που εξελίσσεται στο φόντο του Συνεδρίου αναβάπτισης του κ. Κασσελάκης και των ανακατατάξεων που θα συντελεστούν μετά τις ευρωεκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο το αργότερο.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν τρεις πρόεδροι είναι ενδεικτική των τριών τάσεων που κυριαρχούν αυτή την ώρα στην Κουμουνδούρου. Οι ομαδοποιήσεις μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί και όλα είναι ρευστά, αλλά το σκηνικό διαμορφώνει τους όρους ύπαρξης του κόμματος.

Χωρίς Τσίπρα
Για τον κ. Κασσελάκη πλέον το ζήτημα είναι η αυτόνομη πορεία που καλείται τώρα να χαράξει και πολλοί είναι εκείνοι που παρατηρούν μια αστάθεια μετά την πλήρη αποστασιοποίηση και τις διαχωριστικές γραμμές που τράβηξε ο Αλέξης Τσίπρας απο τη νέα ηγεσία. Και μπορεί κάποιοι στην Κουμουνδούρου να βλέπουν ότι «έχουν πολύ μέλλον οι δυο τους», ωστόσο για την ώρα το δεδομένο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει προλάβει να χτίσει το δικό του πολιτικό κεφάλαιο για να στηριχτεί και η παρακαταθήκη Τσίπρα έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί πολιτικά από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ελευθερία δράσης
Όλα και όλοι εξελίσσονται και κινούνται πλέον πέρα και πάνω από τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου αλλά και από τα όσα προβληματικά ζητήματα ανακύπτουν σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητά του και τη σχέση με του το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κασσελάκης πλέον ούτε υπό προθεσμία ούτε υπό αμφισβήτηση βρίσκεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο απόλυτος κυρίαρχος των εξελίξεων καθώς αυτές τρέχουν ασχέτως του βαθμού επιρροής του πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο πολιτικό σκηνικό.

Μεσαία και κορυφαία στελέχη το ένα μετά το άλλο μπαίνουν σε τροχιά ανάταξης της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού χώρου με προτεραιότητα βέβαια την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Back to top button