COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «πόλεμος» των «87» υπογραφών – Η μάχη των συσχετισμών στα όργανα με φόντο τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Η γραμμή άμυνας Κασσελάκη




Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει εισέλθει ξανά σε έναν νέο κύκλο εσωκομματικής κρίσης και εσωστρέφειας.

 

Χορηγούμενο

Το κείμενο των «87» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο περιλαμβάνει σκληρή κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη αποτυπώνει ανάγλυφα τις προθέσεις της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» να βγει στην αντεπίθεση μετά την «εκεχειρία» της προεκλογικής περιόδου, τόσο για ζητήματα ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού όσο και για οργανωτικά θέματα λειτουργίας του κόμματος.

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος το οποίο παρακολουθεί εδώ και μήνες κριτικά τις εξελίξεις, η αναφορά σε «μαύρα ταμεία» αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία χειρίστηκε το θέμα της «Αυγής» έδρασαν καταλυτικά στην επίσπευση της δημοσιοποίησης του κειμένου με τις υπογραφές, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ήδη ανακοινώσει τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής για την επόμενη εβδομάδα.

Η γραμμή άμυνας των «νεοπροεδρικών»

Χορηγούμενο

Η ανακοίνωση σύγκλησης των οργάνων πριν από την κίνηση των «87» φαίνεται πως είναι και η πρώτη γραμμή άμυνας του προεδρικού περιβάλλοντος. Χθες, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε ποτέ τον διάλογο, όμως επισήμαναν ότι είναι «απορίας άξιον γιατί επιλέχθηκε να εισαχθούν στον δημόσιο διάλογο» οι προβληματισμοί των «87», με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και η βουλευτής του κόμματος και πρόσωπο που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Στ. Κασσελάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «οι συνάδελφοι θα μπορούσαν να περιμένουν τη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, αντί να παραβιάζουν απροκάλυπτα τις οργανωτικές δημοκρατικές αρχές». Παράλληλα, χαρακτήρισε κάποια αιτήματα της επιστολής ξεπερασμένα και κάποιες διαπιστώσεις αβάσιμες, ενώ εκτίμησε ότι «δεν βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας» πίσω από την κίνηση των «87».

Ο επίσης «προεδρικός» βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ακόμη πιο αιχμηρός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ σχολιάζοντας ότι «δεν είναι εικόνα κόμματος να αμφισβητούμε τον πρόεδρό μας κάθε τέσσερις μήνες», ενώ έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» που χύνουν για την «Αυγή» κάποιοι που «πριν από λίγα χρόνια υπερθεμάτιζαν για το κλείσιμό της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής των «87», κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο κείμενο συλλογής υπογραφών από φίλους του κόμματος (και όχι μόνο) στην κατεύθυνση υποστήριξης του Στέφανου Κασσελάκη, με τίτλο «Στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανο Κασσελάκη για ένα κόμμα με όραμα».

Χορηγούμενο

Πού το πάνε οι «87»;

Για αυτή την «παράλληλη μάχη» υπογραφών μίλησε στο Attica η Ολγα Γεροβασίλη, στέλεχος διαχρονικά κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και μία εκ των επτά εν ενεργεία βουλευτών που υπέγραψαν το κείμενο των «87». Η κ. Γεροβασίλη με σκωπτική διάθεση υποστήριξε ότι «προφανώς δεν είναι πολύ φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη αυτοί που συλλέγουν υπογραφές υπέρ του, διότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φοβάται το διάλογο, ο ίδιος το λέει, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απειλείται από κάποιον και δεν αμφισβητείται, και δεν καταλαβαίνω ποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να τον προστατεύσει από κάτι».

Τόσο η κ. Γεροβασίλη όσο και άλλα στελέχη των «87» δεν θέτουν για την ώρα θέμα ηγεσίας. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είναι πυκνές και δυναμικές, ακόμη και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ηγεσίας δεν μιλούν, τουλάχιστον ανοιχτά, για το ενδεχόμενο μιας νέας διάσπασης.

Χορηγούμενο

Οπως λένε, οι ζυμώσεις ευρύτερα στην Κεντροαριστερά είναι συνεχείς, συνεπώς οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι κι αλλιώς καθοριστικοί για την «ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου», δεδομένου ότι και οι παράλληλες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν ευρύτερα ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό.

Η παρακάτω φράση του Χρήστου Σπίρτζη στο ONE μοιάζει να τεκμηριώνει αυτή την προσέγγιση: «Κανείς δεν έχει διάθεση να αμφισβητήσει τον κ. Κασσελάκη σαν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ «με τα αποτελέσματα που έχουν φέρει δεν μπορούν να αποτελέσουν τον εναλλακτικό πόλο της χώρας».

Κανείς πάντως δεν μπορεί να παραβλέψει τρία δεδομένα σε σχέση με την παρέμβαση των «87»:

Πρώτον, το γεγονός ότι μεταξύ των υπογραφόντων συναντάται μεγάλο μέρος της πρώην προεδρικής «φρουράς» του Αλέξη Τσίπρα (Φλαμπουράρης, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Βασιλειάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης, Σπίρτζης, Γεροβασίλη).


Δεύτερον, το ότι καταγράφεται η πρώτη ξεκάθαρη ρωγμή στο μπλοκ των στελεχών που υποστήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, με υπογραφές στελεχών όπως της Αθηνάς Λινού, της Ελένης Αυλωνίτου και της Τζένης Αρσένη να ξεχωρίζουν.

Τρίτον, την παράμετρο ότι μεταξύ των υπογραφόντων υπάρχουν και 7 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει πέντε ακόμη βουλευτές, παύει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, μια εξέλιξη που ο Στέφανος Κασσελάκης για πολιτικούς και για συμβολικούς λόγους θα ήθελε σίγουρα να αποφύγει.

«Καυτός» Ιούλιος

Ο Ιούλιος αναμένεται σίγουρα καυτός στην Κουμουνδούρου. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Ιουλίου θα είναι ο πρώτος καθοριστικός σταθμός στον οποίο θα αποτυπωθεί ο νέος συσχετισμός στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο Στ. Κασσελάκης, μετά την αποχώρηση των στελεχών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά, ήλεγχε με μεγάλη πλειοψηφία την Κ.Ε. του κόμματος. Μένει να φανεί πώς διαμορφώνονται σήμερα οι ισορροπίες, καθώς και πώς θα επηρεάσει στο νέο σκηνικό η στάση του «μπλοκ» που πρόσκειται στον Νίκο Παππά.

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα απρόσμενο γεγονός-καταλύτη που μπορεί να δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις, ακόμη και πριν από τη σύγκληση των οργάνων. Αλλωστε, ο νέος «εμφύλιος» στην Κουμουνδούρου ξεκίνησε με αφορμή ένα κείμενο «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη για την πορεία και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύτηκε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου και παραμένει ο πρόεδρος του κόμματος.




Back to top button