COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή Πολιτική Γραμματεία με τα «υπαρξιακά ερωτήματα» που τους έστειλε ο Κασσελάκης

Έχουν ανέβει στα «κάγκελα» τα 17 από τα 21 μέλη της Γραμματείας

Η πρωτοφανής αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των ταυτοτικών ερωτημάτων που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης λίγο πριν από το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος, έχει προκαλέσει ανησυχία σε υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης.

Οι εξελίξεις είναι σφοδρές, καθώς μετά τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και το ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε μέσω του iSyriza, άκουστηκε η απαίτηση για έκτακτη συνεδρίαση αύριο, Δευτέρα 19/04, από 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό προκειμένου να συζητηθούν εκτενώς οι εν λόγω εξελίξεις, μόλις λίγο πριν από την κρίσιμη συνέλευση.

Σύμφωνα με ακόμα περισσότερες πληροφορίες, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριστεί για αύριο στις 12:00.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ, πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τις πρακτικές και το ερωτηματολόγιο, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται στο καταστατικό.

Ειδικότερα, τα μέλη που υπογράφουν το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι: ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ, ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ, ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ,
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ,
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, ενώ, αντίθετοι με το αίτημα είναι η Ρένα Δούρου, η Μάγκυ Δούση, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος. Λόγω θέσης, εξάλλου, δεν υπογράφουν οι Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, καθώς και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται πως στο επίμαχο ερωτηματολόγιο, το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να συμπληρώσουν τα μέλη του κόμματος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το λογότυπό του, και το αν πρέπει το κόμμα να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά. Σε άλλο σημείο ζητούσε από τα μέλη της παράταξης να εκφράσουν την άποψή τους αν είναι αποτελεσματική η τωρινή δομή του κόμματος, εάν τα μέλη είναι ικανοποιημένα από την ανταπόκριση των κομματικών οργάνων, αλλά και αν θέλουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα.
Η κίνηση αυτή, χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασιστεί από κανένα όργανο του κόμματος, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Όλγα Γεροβασίλη να είναι η πρώτη που ζήτησε, με σχετική ανακοίνωσή της, την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Όπως είπε, λίγο πριν το συνέδριο «επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας». Η ίδια ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να εκθέσει τις απόψεις του και ζήτησε άμεση σύγκληση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πριν «πριν το Συνέδριο εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος».

Σημειώνεται πως και ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, πως δεν θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και πρόσθεσε πως «πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ». Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως δεν είναι λίγα τα στελέχη που τάσσονται με τις απόψεις Σπίρτζη και Γεροβασίλη και αναμένεται να καταθέσουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικό κοινό κείμενο, στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια νέα ανάρτηση στην οποία υπογράμμισε ότι εμμένει στο ερωτηματολόγιο και, αφήνοντας αιχμές κατά της Όλγας Γεροβασίλη, σημείωσε πως «δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων, αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας». Υποστήριξε δε την άποψή του, λέγοντας πως «στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη» και κατέληξε επιμένοντας σε αλλαγές: «Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”».
Στη γραμμή Κασσελάκη συντάχτηκε και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σε πιο αυστηρό ύφος μίλησε για φιλοδοξίες αρχηγίσκων λέγοντας πως: «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις, ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Back to top button