Χωρίς κατηγορία

Τα 10 Μοναστήρια που «κόβουν» την ανάσα! (φωτογραφία)


Ένα φοβερό «ταξίδι» μέσα από καταπληκτικές φωτογραφίες σε 10 μοναστήρια ανά τον κόσμο που κόβουν την ανάσα! Από τη «Φωλιά του Τίγρη» στο Μπουτάν της Νότιας Ασίας και το εκπληκτικής ομορφιάς «Kye» της Ινδίας μέχρι την Παναγία Σουμελά στην Τουρκία και τα ελληνικά Μετέωρα και από εκεί ως τη ρωσική μονή Spassky και το μοναδικό Θιβέτ, απολαύστε μια συναρπαστική περιήγηση!
Το dogma.gr κάνει ένα μοναδικό «ταξίδι» που συνδυάζει κουλτούρα, ιστορία και θρησκεία σε 10 από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια ανά τον κόσμο.
1. Το μοναστήρι του Μοντσεράτ  στην Ισπανία:

Το μοναστήρι Μονσεράτ, βρίσκεται βορειοδυτικά της Βαρκελώνης και απέχει περίπου μία ώρα με το τρένο. Η λέξη «Μονσεράτ» κυριολεκτικά σημαίνει «ακανόνιστο βουνό» στα καταλανικά. Σε αυτό το βουνό και σε υψόμετρο 1024 μέτρων ορθώθηκε τον 11ο αιώνα το πρώτο μοναστήρι. Οι εγκαταστάσεις διευρύνθηκαν και η φήμη του γιγαντώθηκε κυρίως κατά τον μεσαίωνα. Η Παρθένος του Μονσεράτ είναι κέντρο προσκυνήματος, από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη, αλλά και του παγκόσμιου καθολικισμού, που προσελκύει πλήθος πιστών που προστρέχουν στην θαυματουργή Παναγία.
2. Μονή Yumbulagang στο  Θιβέτ

Η Μονή Yumbulagang είναι όχι μόνο ένα από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στο Θιβέτ, αλλά και το πρώτο παλάτι της χώρας. Το ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνια κτίριο αν και υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, επαναλειτούργησε μετά από επισκευές που έγιναν το 1980. Ο επισκέπτης της μονής μπορεί να ανακαλύψει στους τοίχους της ζωγραφισμένη ολόκληρη την ιστορία του Θιβέτ.
3. Μετέωρα στην Ελλάδα

Tα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους, αποτελούν ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα ξεκομμένα μεταξύ τους βράχια φτάνουν σε ύψος έως τα 400 μέτρα και φιλοξενούν στις κορυφές τους μοναστηριακές κοινότητες.
Μετά το Άγιο Όρος, είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μοναστικό σύνολο στον Ελληνικό χώρο. Το 1989 η Unesco κατέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.
4. Potala Palace στο Θιβέτ

Κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Songtsen Gampo τον έβδομο αιώνα και βρίσκεται σκαρφαλωμένο ψηλά πάνω από την Λάσα, σαν να την προστατεύει από εχθρούς και αλλόθρησκους. Παρόλο που καταστράφηκε και από κεραυνό αλλά και από πόλεμο, το Patala Palace επισκευάστηκε με εντολή του πέμπτου Δαλάι Λάμα το 1645, και μετατράπηκε σε έδρα του Δαλάι Λάμα, αλλά και στο πολιτικό κέντρο του Θιβέτ. Το Potala Palace φτάνει τα 117 μέτρα σε ύψος και τα 360 μέτρα σε πλάτος και καλύπτει μια έκταση 130.000 τετραγωνικών μέτρων.
5. Paro Taktsang ή αλλιώς Η Φωλιά της Τίγρης, στο Μπουτάν

Το εκπληκτικό μοναστήρι – αξιοθέατο του 17ου αιώνα κρέμεται στα απόκρημνα βράχια της κοιλάδας Παρό στο Μπουτάν. Γνωστό ως Paro Taktsang , ήτοι η «Η Φωλιά της Τίγρης», το μοναστήρι συνεχίζει να λειτουργεί ευλαβικά έως και σήμερα με Βουδιστές μοναχούς. Εκπληκτική ομορφιά και γαλήνια ατμόσφαιρα που παραμένει σχεδόν άθικτη από τον τουρισμό. Στο αυτό έχει συνδράμει καθοριστικά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών που επιτρέπεται να το επισκεφτεί καθημερινά είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
6. Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας  στην Ελλάδα

Για τα Μετέωρα ως μοναστικό σύνολο αναφερθήκαμε ξανά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε μια πιο ειδική αναφορά στο πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο δυσπρόσιτο από τα Μοναστήρια των Μετεώρων.
Η Μονή της «Αγίας Τριάδας» βρίσκεται σκαρφαλωμένη πάνω σ” ένα πανύψηλο βράχο με ιδιόμορφο σχήμα και με έκταση 5-6 στρεμμάτων, βορειοδυτικά της Μονής Αγίου Στεφάνου. Η ανάβαση στη Μονή παλιότερα  γινόταν με ανεμόσκαλες και με το δίχτυ. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με δύσκολη πεζοπορία και αφού προηγηθεί η άνοδος 140 σκαλιών σκαμμένων μέσα στην πέτρα. Το 1970 κατασκευάστηκε και ένας εναέριος μεταφορέας πραγμάτων και υλικών για τις ανάγκες και τη συντήρηση της Μονής. Ο επισκέπτης προσκυνητής αντικρίζει από ψηλά τη μαγευτική θέα, την κοιλάδα της Καλαμπάκας με τον Πηνειό Ποταμό, τον Κόζιακα και τα όρη Χάσια.
7. Μονή Παναγίας Σουμελά στην  Τουρκία

Η Μονή Παναγίας Σουμελά βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα και αποτελεί σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε ένα σπήλαιο, σε υψόμετρο 1063 μέτρων, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
Οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν, με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα, κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα.  H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.
Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τις ανάγκες των προσκυνητών, καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους.
8. Μονή Spassky στη Ρωσία

Στις όχθες του ποταμού Ντον, στη γραφική περιοχή Voronezh της Ρωσίας βρίσκεται ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα αυτής της χώρας. Μια εκκλησία που βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε μια σπηλιά, η εκκλησία Spassky. Αν και για εκατοντάδες χρόνια, ο τόπος αυτός έπρεπε να αντιμετωπίσει τις κομμουνιστικές διώξεις, εξακολουθεί να υπάρχει έως σήμερα ως ένα προπύργιο του Χριστιανισμού στην Ρωσία.
Πιστεύεται ότι είναι από τις πρώτες σπηλιές που σκάφτηκαν για να γίνουν εκκλησίες πριν από την απελευθέρωση του Χριστιανισμού στη Ρωσία. Οι ερημίτες μοναχοί που ζούσαν στην σπηλιά χρησιμοποιούσαν τα μικρά κελιά για να κρύβονται από το καθεστώς.
9. Μοναστήρι Kye στην Ινδία

Το μοναστήρι Kye βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, σε υψόμετρο 4.116 μέτρων κοντά στο ποταμό Spiti, στο  Himachal Pradesh, στην Ινδία.
Το μοναστήρι αποτελεί έναν από τους πιο πολυσύχναστους θρησκευτικούς προορισμούς των Βουδιστών όλου του κόσμου. Κατασκευάστηκε το 1000 μ.Χ και αν και δέχτηκε αρκετές επιθέσεις από Μογγόλους που προσπαθούσαν να το καταστρέψουν, άντεξε στο χρόνο και συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα. Μοναδικό ενθύμιο των αλλεπάλληλων επιθέσεων το ακανόνιστο σήμερα σχήμα του. Έπειτα από κάθε επίθεση υπήρχαν προσπάθειες ανακατασκευής που το οδήγησαν να θυμίζει περισσότερο ένα φρούριο παρά μοναστήρι.
10. Η Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Ντάιρ Μαρ Μούσα αλ- Χαμπάσι) στη Συρία

Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα, στην περιοχή Κάλαμος, 80 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού. Χτισμένη 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα μοναστήρια της ερήμου στην σύγχρονη Συρία. Είναι έργο Ασσυρίων μοναχών κατά τον έκτο αιώνα ως ένα απομακρυσμένο ασκητήριο, ενώ πήρε το όνομα «Άγιος Μωυσής» από έναν Αιθίοπα μοναχό.
 

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο




Back to top button