ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 μπαχαρικά που ενισχύουν τον οργανισμό μας

Advertisement

Εκτός από τη λήψη οποιουδήποτε γεύματος από ήπια έως τολμηρή, η προσθήκη μπαχαρικών στα χειμερινά πιάτα σας προσφέρει και ορισμένα σοβαρά οφέλη για την υγεία.

Τα μπαχαρικά έχουν μοναδική ικανότητα να προσθέτουν γεύση και θρεπτική αξία (και ακόμη και μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης) σε οποιοδήποτε γεύμα, χωρίς να προσθέτουν θερμίδες ή αλάτι. Προσθέστε ένα ή όλα αυτά τα μπαχαρικά στα γεύματά σας αυτό το χειμώνα.

1. Καγιέν
Αυτό το μπαχαρικό έχει πολύ καλή γεύση και παράλληλα είναι ωφέλιμο στην υγεία. Η καψαϊκίνη έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και θα μπορούσε ακόμη και να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας. Σε ορισμένες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το καγιέν μπορεί να προστεθεί σε ζεστό νερό με λεμόνι, τζίντζερ και μέλι ως ένα εκπληκτικό ελιξίριο χειμερινής ανοσίας. Και μπορείτε πάντα να το πασπαλίζετε πάνω σε χειμωνιάτικα λαχανικά, αυγά, κοτόπουλο ή ψάρια για μια μοναδική γεύση.

2. Κανέλα
Ένα διάσημο μπαχαρικό λόγω της ζεστασιάς και των οφελών για την υγεία μας. Το Cinnamaldehyde, η ένωση που βρίσκεται στην κανέλα και της δίνει τη γεύση και τη μυρωδιά της, πιστεύεται ότι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η κανέλα δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη οφέλη. Μπορείτε να «γλυκάνετε» τον καφέ σας, το χειμερινό smoothie, τη βρώμη, τα ψημένα λαχανικά και τη σούπα, με αυτό το υπέροχο μπαχαρικό αντί για ζάχαρη.

Advertisement

3. Κάρδαμο
Μερικές φορές αναφέρεται ως “η βασίλισσα των μπαχαρικών” και μπορεί να προστεθεί σε γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα, σε ζεστά γεύματα σε συνδυασμό με κανέλα για να κάνουν το ιδανικό χειμερινό ντουέτο. Εκτός από τα αντιφλεγμονώδη οφέλη από τα φλαβονοειδή, το κάρδαμο περιέχει επίσης μια ένωση που ονομάζεται cineole, η οποία μπορεί να δράσει ως αντισηπτικό και προωθείται ως τρόπος καταπολέμησης των βακτηρίων που προκαλούν κακή αναπνοή.

4. Τζίντζερ
Εδώ και καιρό γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη του, όπως η βελτίωση της πέψης και της ναυτίας, δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα! Επωφελούμαστε από την ενεργητική δράση του τζίντζερ στις καθημερινές μας δίαιτες. Τους κρύους χειμερινούς μήνες στις σούπες μας, αλλά ακόμη και προσθέτοντας μερικές φέτες φρέσκου τζίντζερ σε μια κούπα ζεστό τσάι το πρωί μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

5. Κουρκουμάς
Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό περιέχει κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επιταχύνει την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Το προσθέτουμε τόσο στα φαγητά όσο και στα ζεστά ροφήματα για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.


Advertisement

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button