COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 “αθώα” πράγματα στο σπίτι που κρύβουν βλαβερά χημικά για την υγεία

Μεγάλη προσοχή!

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους το σπίτι να είναι το καταφύγιό τους, αλλά ακόμα και στον προσωπικό σου χώρο, κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία με τη μορφή βλαπτικών και τοξικών χημικών, που βρίσκονται σε κοινά αντικείμενα και προϊόντα.

Xημικά για την υγεία: Όπως προειδοποιεί η Sun, υπάρχουν πολλά αντικείμενα που φθείρουν με τον καιρό τον οργανισμό, με πολλά από αυτά να είναι θεωρητικά ωφέλιμα. Παρακάτω, θα απαριθμήσουμε τους πιο συχνούς «ενόχους».

Διαβάστε επίσης: Ξύδι και σόδα: Δύο πανίσχυρα καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων-Πείτε τέλος στα χημικά απορρυπαντικά και προστατέψτε την οικογένειά σας!

Τα 7 “αθώα” πράγματα στο σπίτι που κρύβουν βλαβερά χημικά για την υγεία

1. Σαπούνι χεριών

Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα τεχνητών, άχρωμων, άοσμων, λιπαρών χημικών ουσιών που βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού για τα χέρια.

Μελέτες τα συνδέουν με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων και της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η εισπνοή υψηλών επιπέδων φθαλικών ενώσεων έχει επίσης αποδειχθεί ότι βλάπτει το ήπαρ, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.

2. Καμένο τοστ

Το καμένο τοστ θα μπορούσε να μας εκθέσει αέρα τόσο τοξικό όσο αυτός ενός πολυσύχναστου δρόμου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας οι τοστιέρες απελευθερώνουν επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα τη στιγμή που ανάβουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψίχουλα στο κάτω μέρος της τοστιέρας πυρώνουν και απελευθερώνουν επικίνδυνα αέρια σωματίδια, προϊόντα της απανθράκωσής τους. Όταν εισπνέονται, αυτά τα σωματίδια μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες.

3. Μαξιλάρια και σεντόνια

Τα ασπρόρουχα στο κρεβάτι σας, ειδικά τα μαξιλάρια, μπορούν να συσσωρεύσουν γρήγορα ιδρώτα, σάλιο, νιφάδες δέρματος και άλλες σωματικές εκκρίσεις, καθώς και βακτήρια, σπόρους μούχλας και ακάρεα σκόνης.

Όλες αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργίες, όπως πονοκεφάλους, πονόλαιμο, εξανθήματα και κνησμό.

Χημικά για την υγεία: Τα 7 “αθώα” πράγματα στο σπίτι

4. Αρωματικά κεριά

Μπορεί να μυρίζουν υπέροχα, αλλά τα αρωματικά κεριά μπορεί να απειλήσουν την υγεία των πνευμόνων σας, λένε ειδικοί στο State University της Νότιας Καρολίνας.

Μερικά κεριά, ειδικά αυτά που περιέχουν παραφίνη, μπορούν να απελευθερώσουν τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες, με σοβαρό αντίκτυπο σε άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

5. Υγραντήρας

Η χρήση του νερού της βρύσης σε έναν υγραντήρα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το νερό της βρύσης εξατμίζεται, αφήνει στον αέρα ίχνη από τα μέταλλα και τα άλατα που περιέχει.

Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά, που μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσουν βλάβες στην αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες.

6. Αποσμητικά χώρου

Η σύνθεση των αποσμητικών χώρου αποτελείται κατά ένα τέταρτο περίπου από ουσίες που θεωρούνται τοξικές και επικίνδυνες, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.

Εκπέμπουν περισσότερες από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των πτητικών οργανικών ενώσεων, φορμαλδεϋδών και φθαλικών ενώσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

7. Βερνίκι νυχιών

Οι χημικές ουσίες στο βερνίκι νυχιών ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς έχουν συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Τα τρία πιο επικίνδυνα τοξικά συστατικά τους είναι το τολουόλιο, η φορμαλδεΰδη και ο φθαλικός διβουτυλεστέρας.

Το τολουόλιο, ένας διαλύτης που δημιουργεί το λείο φινίρισμα, μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει αναπαραγωγική βλάβη. Ο φθαλικός διβουτυλεστέρας έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής.

Back to top button