ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 8 φρούτα που περιέχουν πρωτεΐνη-Η θρεπτική τους αξία

Η ένταξη των παρακάτω φρούτων στη διατροφή προσφέρει μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική ενίσχυσης της πρωτεϊνικής πρόσληψης.

Η πρωτεΐνη αποτελεί απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση και την αποκατάσταση των κυττάρων, καθώς και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Αν και παραδοσιακά συνδέεται με τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κρέας και τα αυγά, υπάρχουν και φρούτα που προσφέρουν μικρές αλλά υπολογίσιμες ποσότητες πρωτεΐνης, αποτελώντας ιδανικές επιλογές για σνακ ή προσθήκη σε γεύματα.

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη διατροφολόγο Amy Fox, τα παρακάτω φρούτα αποτελούν φυτικές πηγές πρωτεΐνης, ιδανικές για όσους επιλέγουν χορτοφαγική ή ισορροπημένη διατροφή:

1. Αβοκάντο
Πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά και φυτικές ίνες, περιέχει 2,7 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Συνδυάζεται ιδανικά με αυγό, όπως στο γνωστό avocado toast.

2. Βατόμουρα
Περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι και προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία. Ταιριάζουν ιδανικά στο πρωινό.

3. Jackfruit (τζάκφρουτ)
Τροπικό φρούτο με 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτικό του κρέατος χάρη στην ινώδη υφή του.

4. Γκουάβα
Με 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, είναι από τις πιο πλούσιες σε πρωτεΐνη επιλογές. Κατάλληλη για smoothies ή φρουτοσαλάτες.


5. Βερίκοκα
Ένα φλιτζάνι βερίκοκα περιέχει 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πλούσια σε κάλιο και αντιοξειδωτικά, βοηθούν και στην ενυδάτωση.

6. Γκρέιπφρουτ
Προσφέρει περισσότερα από 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών.

7. Ακτινίδιο
Με 1,9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, είναι επίσης πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, καλίου και φυτικών ινών.

8. Ντομάτα
Αν και συχνά λογίζεται ως λαχανικό, η ντομάτα είναι φρούτο και αποδίδει 1,5 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, μαζί με φυτικές ίνες και λυκοπένιο.

Η ένταξη αυτών των φρούτων στη διατροφή προσφέρει μια γευστική και υγιεινή εναλλακτική ενίσχυσης της πρωτεϊνικής πρόσληψης, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή για όσους ακολουθούν φυτοφαγικές δίαιτες.

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button