COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Τα χάλια μας! Εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κοιμούνται σε αντίσκηνα και αυτοκίνητα από την οικονομική εξαθλίωση την ώρα που οι ‘κολλητοί’ της κυβέρνησης κονομάνε δισεκατομμύρια από την ενέργεια, η οποία κοντεύει να ‘πνίξει’ νοικοκυριά και επιχειρήσεις!


Τη στιγμή που τα κέρδη των παρόχων από την αρχή του έτους έχουν εκτοξευθεί στο 1,5 δισ. ευρώ και οι Έλληνες αγκομαχούν στο να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στα νησιά των Κυκλάδων κοιμούνται σε αντίσκηνα στις παραλίες των νησιών παρέα με τους μπατιροτουρίστες γιατί πολύ απλά αμείβονται με 800€ και τα ενοίκια που τους ζητάνε είναι 700€!

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραιτούνται καθώς δεν μπορούν να βρουν σπίτι σε περιοχές που καλούνται να υπηρετήσουν και ιδίως στα νησιά.

Όποιος αναγκαστεί δε να παραιτηθεί αποκλείεται από τις αιτήσεις διορισμού για δύο χρόνια!

Πολλοί αναπληρωτές ήταν αυτοί που κοιμήθηκαν στο αυτοκίνητο ή σε στρωματσάδα σε παραλίες πριν την έναρξη των σχολείων σήμερα.

Το τεράστιο πρόβλημα επισημαίνουν οι ενώσεις εκπαιδευτικών, με την ΕΛΜΕ Κυκλάδων και τον ΣΕΠΕ Σύρου – Τήνου – Μυκόνου να προκηρύσσουν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της Μυκόνου, εν όψει του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη (13/9).

Αυτό που θα έπρεπε να υπάρξει είναι πρόνοια για επίδομα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις Κυκλάδες κατ’ αναλογία του τι ενοίκιο ζητάνε στην κάθε περιοχή.

Πέρα από τις Κυκλάδες που το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, ανάλογες είναι οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνια.

Εικόνα απόγνωσης και απογοήτευσης, μεταφέρει ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Κώστας Πατσίκας, μιλώντας για το «δράμα», που βιώνει ένας νεοδιόριστος ή αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

«Υπάρχουν συνάδελφοι αναπληρωτές, που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, γιατί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης, λόγω των υπέρογκων ενοικίων», υπογράμμισε ο κ. Πατσίκας.

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο όφειλαν να φροντίσουν τουλάχιστον για τις νησιωτικές περιοχές να βρεθεί λύση, ακόμα και οι δήμοι και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά είναι λυπηρό πόσο αδιάφοροι παραμένουν για ένα πρόβλημα, που είναι και δικό τους, αφού τα παιδιά τους μορφώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Η επιλογή για κάποιον νεοδιόριστο ή αναπληρωτή που παρουσιάστηκε την 1η Σεπτέμβρη στο σχολείο, είναι είτε να πληρώσει ξενοδοχείο, είτε να αναζητήσει οικονομικότερη λύση στο κάμπινγκ μέχρι και στο αυτοκίνητο.

Είναι προφανές ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με την απαιτούμενη διάθεση και αξιοπρέπεια που απαιτεί ο ρόλος τους.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Οι ενώσεις των εκπαιδευτικών ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να βρουν λύση στο πρόβλημα προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες με μισθώσεις ξενοδοχείων και κατοικιών όπως και να θεσπιστεί επίδομα στέγασης.

Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων προχωρά στην αυριανή κινητοποίηση με τα παρακάτω αιτήματα:

Τα αρμόδια Υπουργεία και ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες: στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου. Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

-Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Να θεσπιστεί άμεσα επίδομα στέγασης και σίτισης και μετακινήσεων ύψους 300 ευρώ για όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες.

-Ειδικά όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά στην στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.

-Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

-Να ισχύσει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος για όλους τους νησιωτικούς Δήμους.

-Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

Back to top button