ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ηχητικά της ντροπής από τα Τέμπη: «Τι να πειράξει; Φασολάδα είναι;» – Κυνισμός, βρισιές και συγκάλυψη μετά την τραγωδία

Advertisement

Σοκ και οργή προκαλούν τα νέα ηχητικά ντοκουμέντα που έφερε στο φως το LIVE NEWS, καταγράφοντας τις αντιδράσεις σταθμαρχών και εργαζομένων του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία στα Τέμπη. Αντί για ανάληψη ευθυνών και αυτοκριτική, τα αποσπάσματα αποκαλύπτουν κυνισμό, αδιαφορία και ακόμη και χλευασμό, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται συζητήσεις που φανερώνουν προσπάθειες συγκάλυψης.

Τα ηχητικά της ντροπής από τα Τέμπη: «Τι να πειράξει; Φασολάδα είναι;» – Κυνισμός, βρισιές και συγκάλυψη μετά την τραγωδία

Σε ένα από τα ηχητικά, σταθμάρχης ακούγεται να μιλάει με συνάδελφό του σχετικά με τις καθυστερήσεις των δρομολογίων μετά το δυστύχημα. Η αντίδρασή του είναι αποκαλυπτική:

  • Σταθμάρχης 1: Σίγουρα… Ωχ… τι να κάνουμε, εντάξει, δεν πειράζει.
  • Σταθμάρχης 2: Τι να πειράξει; Φασολάδα είναι να πειράξει; Πρώτη φορά θα είναι ή τελευταία;
  • Σταθμάρχης 1: Οπότε μπορεί να αργήσει λιγάκι… σκασίλα σου εσένα.

Ο τόνος της συνομιλίας είναι σχεδόν σαρκαστικός, σαν να πρόκειται για ένα αδιάφορο περιστατικό ρουτίνας και όχι για την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα.

Advertisement

Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, κάποιοι σταθμάρχες επιχειρούν να αποδώσουν την ευθύνη αλλού.

  • Σταθμάρχης: Εγώ πιστεύω ότι φταίει η Λάρισα.
  • Συνάδελφος: Ναι έτσι, το παραδέχεται, δεν ξέρω, εκεί πάνε όλα.

Η συζήτηση υποδηλώνει ότι ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων υπήρχε αναγνώριση των λαθών που έγιναν, αλλά καμία διάθεση για ουσιαστική παραδοχή ή ανάληψη ευθυνών.

Τα ηχητικά της ντροπής από τα Τέμπη: «Τι να πειράξει; Φασολάδα είναι;» – Κυνισμός, βρισιές και συγκάλυψη μετά την τραγωδία

Σε άλλα ηχητικά, συνάδελφοι του σταθμάρχη της Λάρισας μιλούν για αυτόν με εξαιρετικά απαξιωτικό τρόπο, τον αποκαλούν «ξερόλα», «μ@@@κα» και αφήνουν υπονοούμενα ότι η συμπεριφορά του ήταν γνωστή και προβληματική.

  • Σταθμάρχης 1: Αυτός μου λέει είναι ένας μ@@@κας, ξερόλας, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του.
  • Σταθμάρχης 2: Ναι, το έπαιζε ότι ξέρει και κάνει και ράνει.
  • Σταθμάρχης 1: Ήταν 60 χρόνων, είχε φύγει για χρόνια με μετάταξη και ξαναγύρισε σαν σταθμάρχης… ε, άντε και αυτός.

Η συζήτηση δείχνει ότι η κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα μεμονωμένων λαθών αλλά και μιας γενικότερης δυσλειτουργίας που διατηρήθηκε επί χρόνια.

Advertisement

Στα ηχητικά καταγράφονται επίσης απόψεις για τα διαχρονικά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου.

  • Σταθμάρχης: Ε, έγιναν εγκλήματα τα τελευταία 10 – 12 χρόνια από το ’10 και μετά… έδιωξαν προσωπικό, σταθμάρχες, μηχανοδηγούς… τώρα τα πληρώνουμε.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ότι το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν μια τραγωδία που είχε προαναγγελθεί, καθώς η υποστελέχωση και η έλλειψη εκπαίδευσης δημιουργούσαν εδώ και χρόνια συνθήκες επικίνδυνες για επιβάτες και εργαζομένους.

Η δημοσιοποίηση αυτών των ηχητικών δημιουργεί νέα ερωτήματα για το πώς θα αποδοθούν οι ευθύνες και αν το σιδηροδρομικό δίκτυο θα αλλάξει πραγματικά προς το ασφαλέστερο ή αν η τραγωδία των Τεμπών θα παραμείνει ένα ακόμη θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών συγκοινωνιών.

Advertisement

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button