COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μπαλέτα όλων των εποχών

Όταν πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, μπαλέτο με όλη την οικογένεια για να σας βάλει στο εορταστικό πνεύμα. Διαλέξαμε μερικά από τα καλύτερα μπαλέτα για να απολαύσετε όσο πλησιάζουν οι γιορτές..(βίντεο)

 

Η πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου για τις εταιρείες μπαλέτου είναι, χωρίς αμφιβολία, Χριστούγεννα. Αναδεικνύουν τις πιο εορταστικές, μαγικές προσφορές τους για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού από την ηλικία του ενός έως 100 ετών.

Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα εορταστικά μπαλέτα που μπορεί να θέλετε να προσέξετε καθώς τα πράγματα αρχίζουν να κλείνουν αυτά τα Χριστούγεννα…

Λίμνη των Κύκνων

Η Λίμνη των Κύκνων ξεκίνησε ως ένα σύντομο μπαλέτο που γράφτηκε από τον Τσαϊκόφσκι για να διασκεδάσει τα ανίψια του, αλλά αργότερα εξελίχθηκε στο πλήρες μπαλέτο που γνωρίζουμε σήμερα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας το 1877 με κάπως αδύναμη χορογραφία, η μουσική έγινε αμέσως επιτυχία και ξεχώρισε από το συνηθισμένο πλήθος των παρτιτούρων μπαλέτου. Ο διευθυντής των Imperial Theatres, Ivan Vsevolozhsky, υποστήριξε τον συνθέτη και τον ενέπνευσε να συνθέσει δύο επόμενα μπαλέτα: την Ωραία Κοιμωμένη και τον Καρυοθραύστη.

O Kαρυοθραύστης

Υπάρχει άραγε ωραιότερος και πιο εορταστικός ήχος εορταστικός από το celesta στον περίφημο «Χορό της νεράιδας της ζάχαρης-δαμάσκηνου»; Ο ήχος του θυμίζει τα μουσικά κουτιά της εποχής – μόνο ένας από τους πολλούς ήχους παιχνιδιών που ακούγονται σε όλη την πολύχρωμη παρτιτούρα του Τσαϊκόφσκι. Μπορείτε επίσης να ακούσετε τρομπέτες παιχνιδιών, ντραμς παιχνιδιών, κούκους, ορτύκια και κύμβαλα, σχεδιασμένα να παίζονται στη σκηνή από τα παιδιά χορευτές.Σε αντίθεση με πολλά άλλα μπαλέτα, ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι είναι πραγματικά για όλη την οικογένεια.

Με τα παιδιά να αποτελούν βασικό μέρος της ίδιας της πλοκής, υπάρχει μια άλλη κρίσιμη πτυχή του μπαλέτου που αναφέρεται στους γονείς και στο επίδοξο κοινό. Το μπαλέτο εμφανίζεται με διάφορες μορφές στη λαϊκή κουλτούρα,, από την προσαρμογή της ταινίας Barbie και τους Simpsons μέχρι μια ταινία της Joan Collins και μια διαφήμιση της Cadbury από τη δεκαετία του 1970.

fantasia walt disney's 1940 original movie Nutcracker Suite part1- fairies dancing

The Simpsons Nutcracker Song (Christmas Eve Song)

B Bumble & Stingers-Nut Rocker-1962

Σταχτοπούτα

Η παρτιτούρα του Προκόβιεφ για τη Σταχτοπούτα είναι από τις πιο χαρούμενες, με πλούσιες ενορχηστρώσεις και παιχνιδιάρικα μοτίβα (θέματα). Βασισμένη στο λαϊκό παραμύθι που υπάρχει για γενιές σε όλο τον κόσμο, η ιστορία έχει υποστεί πολλές μεταμορφώσεις στον κόσμο της όπερας και του μπαλέτου, αλλά καμία πιο διάσημη από τη μουσική του μπαλέτου του Προκόβιεφ.

Η πλοκή του μπορεί να μην είναι τόσο τυπικά εορταστική, αλλά οι μαγικοί χαρακτήρες και τα θεαματικά σκηνικά την καθιστούν δημοφιλή επιλογή για τις εταιρείες μπαλέτου τα Χριστούγεννα.

Ο Προκόβιεφ έγραψε τη Σταχτοπούτα στο πίσω μέρος της επιτυχίας της παρτιτούρας του για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και έγινε αμέσως επιτυχία. Είναι πραγματικά ένας αριστοτεχνικός αφηγητής.

Δείτε παρακάτω…

Η Ωραία Κοιμωμένη

Μια άλλη συνεργασία μεταξύ του Τσαϊκόφσκι και του Ιβάν Βσεβολόζσκι, η Ωραία Κοιμωμένη έφερε τον θρυλικό χορογράφο Μάριους Πετιπά, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην ομάδα για το μπαλέτο συνέχεια, τον Καρυοθραύστη.

Ο Καραμπός καταριέται την πριγκίπισσα Αουρόρα στα 16α γενέθλιά της, τρυπώντας την το δάχτυλό της και τη βάζει σε λήθαργο 100 ετών. Η κατάρα θα σπάσει μόνο αν τη φιλήσει ένας πρίγκιπας, που θα την ξυπνήσει.

Είναι άλλο ένα χριστουγεννιάτικο κλασικό μπαλέτο χάρη στη μάχη του μεταξύ του καλού και του κακού, το καθένα με μοτίβα που αντιπροσωπεύουν τους χαρακτήρες του. Ομολογουμένως, είναι το μεγαλύτερο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι.

Τα κόκκινα παπούτσια

Τα τελευταία χρόνια, ο χορογράφος Μάθιου Μπουρν βοήθησε στην ανάπτυξη νέων μπαλέτων – πολλά από τα οποία αξίζει να εξερευνήσει κανείς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Στα κόκκινα παπούτσια χρησιμοποιεί τη μουσική του συνθέτη ταινιών της Χρυσής Εποχής Μπέρναρντ Χέρμαν για να αφηγηθεί την ομώνυμη ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αρχικά σχεδιάστηκε ως προσαρμογή από την ταινία του 1948, η οποία παρουσίαζε μια μπαλαρίνα ως κεντρικό χαρακτήρα.

Ο Μπορν δημιούργησε τη μουσική για τα Κόκκινα Παπούτσια από μια επιλογή από παρτιτούρες ταινιών και συναυλιών του Χέρμαν, πολλές από τις οποίες δεν είχαν χορευτεί ποτέ πριν.

The Red Shoes (1948) - Ballet Sequence

Χάνσελ και Γκρέτελ

Το 1943, η όπερα “Χάνσελ και Γκρέτελ” του Χούμπερντινκ έγινε η πρώτη που προβλήθηκε στην τηλεόραση. Αφηγείται την ιστορία δύο παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν πέσει σε δύσκολες στιγμές και προσπαθούν να φτιάξουν το κέφι τους χορεύοντας στο δάσος, όπου χάνονται.

Ο Χούμπερντινγκ σχεδίαζε αρχικά να δημιουργήσει την ιστορία των Αδελφών Γκριμ του Χάνσελ και της Γκρέτελ ως παιδική παράσταση, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε όπερα πλήρους κλίμακας. Έκτοτε, το ανέλαβαν διάφορες εταιρείες μπαλέτου και το προσάρμοσαν για σκηνή.

Η Βασίλισσα του Χιονιού

Η “Βασίλισσα του Χιονιού” του Χανς Κρίστιαν ΄Αντερσεν επικεντρώνεται στον αγώνα μεταξύ καλού και κακού στους δύο πρωταγωνιστές, Γκέρντα και Κάι.

Δεν υπάρχει ακόμη καθιερωμένη μουσική για τη Βασίλισσα του Χιονιού, με κάθε παραγωγή να χρησιμοποιεί διαφορετική μουσική συνοδεία. Μερικοί έχουν χρησιμοποιήσει πρωτότυπη μουσική από σύγχρονους συνθέτες , ενώ άλλοι έχουν διασκευές άλλων έργων. Μια παραγωγή του Αγγλικού Εθνικού Μπαλέτου του 2007 χρησιμοποίησε μια παρτιτούρα που αντλούσε από το λιγότερο γνωστό μπαλέτο του Προκόφιεφ “Το πέτρινο λουλούδι”, και πιο πρόσφατα, η Σκωτσέζικη Όπερα ανέβασε τη “Βασίλισσα του Χιονιού” χρησιμοποιώντας διασκευές έργων του Rimsky-Korsakov.

Back to top button