COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Τα κρίσιμα διλήμματα για την Ελλάδα από την διόγκωση των μεταναστευτικών ροών.

Του Μανώλη Κοττάκη


 
Ισχυρότατος παράγοντας του βρετανικού κατεστημένου, λόρδος, έλεγε πρόσφατα σε Έλληνα συνομιλητή του πόσο χαρούμενος είναι που η χώρα του, λόγω του Brexit, θα κλείσει τα σύνορά της τα επόμενα χρόνια και θα γλιτώσει από τις αρνητικές συνέπειες των νέων μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, και ιδίως τη Λιβύη, προς την Ε.Ε.

«Και τι θα πάθουμε; Θα γνωρίσουμε προσωρινά για έναν χρόνο ύφεση, αλλά στο μέλλον θα αποφύγουμε τους 300.000 μετανάστες που δεχόμασταν ετησίως και έχουν τη χώρα μας πρώτη επιλογή. Θα μετατρέψουμε το νησί σε φορολογικό παράδεισο, θα συνεργαστούμε με τον Τραμπ, εφόσον με το καλό επανεκλεγεί, θα κάνουμε χωρίς χρονοτριβή τις διμερείς μας συμφωνίες και θα απογειωθούμε, την ώρα που η Γερμανία θα ωθεί την Ευρώπη σε νέα κρίση» σχολίασε χαμογελαστός στον συνομιλητή του. Οι αντιδράσεις στο Λονδίνο δεν μοιάζει να τον απασχολούσαν. Βασίλισσα, οικονομικό κατεστημένο, πρωθυπουργός ηγούνται μιας αδιατάρακτης λαϊκής πλειοψηφίας, η οποία δεν κλονίζεται από τις αντιδράσεις του πολυπολιτισμικού Λονδίνου.

Όπως και στις ΗΠΑ:

Ο Τραμπ κέρδισε κόντρα στο βαθύ κατεστημένο της Νέας Υόρκης. Από όλη αυτή τη διήγηση, για την παρούσα συγκυρία, εις ό,τι μας αφορά, συγκρατώ ένα: τα κλειστά σύνορα. Η Μάγχη κλείνει. Τα κλειστά σύνορα στον Βορρά δεν είναι καλό νέο για την Ελλάδα. Κλειστά σύνορα οι «Βίσεγκραντ», κλειστά σύνορα η Αυστρία, κλειστά σύνορα και η Μεγάλη Βρετανία. Εμείς εδώ τι κάνουμε; Με δεδομένη τη βούληση της Τουρκίας να μας στέλνει κάθε μέρα χιλιάδες «πρόσφυγες» από καμιά πενηνταριά χώρες του κόσμου και με στόχο της να κρατά απασχολημένο τον Στόλο μας στο Αιγαίο, εμείς τι κάνουμε; Αυτή τη στιγμή ανοίγει η διαμάχη μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας: Πόσους πρόσφυγες αντέχουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πόσους η ηπειρωτική Ελλάδα;

Ήδη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς. Αν συνεχιστούν όμως αυτοί οι ρυθμοί, αυτό θα είναι το μελλοντικό πρόβλημα της κυβέρνησης; Οι τοπικές αντιδράσεις; Ή, στον βαθμό που η ευρωπαϊκή αδιαφορία για τις κατανομές συνεχίζεται, το πρόβλημά μας και το δίλημμά μας θα είναι αν θα αρχίσουμε να απωθούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κινούν για τα νησιά μας, προκειμένου να αποτρέπουμε τους επόμενους; Μη βιαστείτε να απαντήσετε και, κυρίως, ας μη βιαστεί η κυβέρνηση να απαντήσει «όχι» στο ενδεχόμενο (και γενικώς απορριπτέο) «push back». Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Σε λίγο καιρό, η κυβέρνηση και η Ν.Δ. θα βρεθούν αντιμέτωπες με ισχυρότατες πιέσεις από την κοινή γνώμη. Από την πλειοψηφία του 40%.

Και για τον επόμενο Ιρανό παράνομο μετανάστη που θα βγάλει προκλητικά σέλφι, θα αποκαλεί φασίστες τους Έλληνες και «πατρίδα ΜΟΥ – πόλη ΜΟΥ» το έδαφος χώρας στην οποία δεν έχει καλά καλά πατήσει, τυχόν διαγραφή μέλους της Ν.Δ. δεν θα λύσει το πρόβλημα. Και δεν θα το λύσει διότι, αργά αλλά σταθερά, θα αρχίσει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα κλίμα αντίστοιχο με αυτό της Μεγάλης Βρετανίας: έντονη δυσφορία, γιατί το πολιτικό σύστημα παίρνει πάντα το μέρος των παράνομων μεταναστών και ποτέ το μέρος των γηγενών. Στο Λονδίνο είδαμε πού οδήγησε η πολιτική ορθότης – αποξένωσε τα λαϊκά στρώματα από το πολιτικό κατεστημένο της πρωτεύουσας και κατέληξε στο διαζύγιο με την Ε.Ε. Εύχομαι να μη ζήσουμε τα ίδια και στην πατρίδα μας. Γιατί τότε θα καταλάβουμε πικρά ότι τη Χρυσή Αυγή μπορείς να την εξοντώσεις, να την εξαφανίσεις, να τη διαλύσεις, να τη φυλακίσεις. Αυτά που πιστεύουν, όμως, όσοι Έλληνες την ψήφιζαν, διαμαρτυρόμενοι γιατί το πολιτικό σύστημα τους αγνοούσε υπεροπτικώς, δύσκολο. Θα είναι πάντα εδώ και θα εμφανίζονται όταν υπάρχουν αφορμές.

Πηγή: Εφημερίδα Εστία

Back to top button