ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα όπλα του Ισραήλ στον πόλεμο των τούνελ: Τα εκπαιδευμένα σκυλιά και η «βόμβα-σφουγγάρι»

Τα τούνελ και όλες οι υποδομές της Χαμάς έχουν μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού, ο οποίος χρησιμοποιεί μια σειρά από όπλα τα οποία μόνο συμβατικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Βόμβες – «σφουγγάρι» που γίνονται τσιμέντο, drone αλλά και τετράποδοι στρατιώτες είναι μόνο μερικά από τα μυστικά όπλα που έχει ρίξει το Ισραήλ στη μάχη κατά της Χαμάς.

Οι βόμβες είναι είναι ένα χημικό όπλο και διαφέρουν από τα παραδοσιακά εκρηκτικά.

Αυτές οι περίεργες βόμβες αποθηκεύονται σε πλαστικά δοχεία, τα οποία αποτελούνται από δύο ξεχωριστές υγρές ενώσεις που χωρίζονται από ένα μεταλλικό φράγμα.

Όταν το φράγμα αφαιρείται, οι ενώσεις αναμειγνύονται, δημιουργώντας τον αφρό. Μετά την αφαίρεση του φράγματος, η βόμβα ρίχνεται στη σήραγγα, όπου διαστέλλεται και σκληραίνει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κλείσει αποτελεσματικά περάσματα τούνελ, αποτρέποντας πιθανές ενέδρες από μαχητές που θα μπορούσαν να αναδυθούν από αυτά τα κρυφά μονοπάτια.

Το «Μετρό της Γάζας», όπως αποκαλούνται τα τούνελ που έχει σκάψει η Χαμάς είναι ένα τεράστιο και περίπλοκο σύστημα σηράγγων που πιστεύεται ότι εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Αυτές οι σήραγγες πιστεύεται ότι είναι γεμάτες με παγίδες.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι σε αυτά μπορούν να κρατούν τους ομήρους που έχουν στα χέρια τους ύστερα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή εκεί να κρύβονται ηγετικά στελέχη της Χαμάς «ελπίζοντας να επιβιώσουν».

Παράλληλα οι εξειδικευμένες μονάδες αναγνώρισης σηράγγων που ανήκουν στο Σώμα Μηχανικού των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν εξοπλιστεί με προηγμένους επίγειους και εναέριους αισθητήρες, ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος και εξειδικευμένα συστήματα διάτρησης για τον εντοπισμό και την πλοήγηση στο πολύπλοκο δίκτυο σηράγγων.

Επιπλέον έχουν ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί θερμική τεχνολογία για να «βλέπουν» στο σκοτάδι. Συν τοις άλλοις έχουν εφοδιαστεί με ασυρμάτους που μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και σε υπόγεια.

Υπάρχει επίσης και ένα μικρό drone το οποίο μπορεί να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες και εικόνες μέσα από το περίπλοκο δίκτυο σηράγγων. Αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα να μπουν πάνω του όπλα.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός δείχνει τους τετράποδους μαχητές που εισβάλουν στα τούνελ και εξουδετερώνουν τους μαχητές της Χαμάς.

Back to top button