COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Τα πολύτιμα λιπαρά για γερά νεύρα και άτρωτους νευρώνες – Οι τροφές που τα περιέχουν

Σπόροι chia, καρύδια και λιναρόσπορος είναι μόλις μερικά από τα τρόφιμα σύμμαχοι των ασθενών με σοβαρές νευροεκφυλιστικές νόσους σύμφωνα με νεότερη μελέτη

Τις ελπίδες τους σχετικά με την επιβράδυνση της εξέλιξης μιας πολύ σοβαρής νευροεκφυλιστικής νόσου, της πλάγιας αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS) (γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα) θα μπορούσαν να εναποθέσουν οι ασθενείς στη διατροφή τους και συγκεκριμένα στην κατανάλωση τροφών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ειδικότερα το α-λινολενικό οξύ (ALA), μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα έλαια chia, canola και σόγιας ενδεχομένως να μπορούσε να συμβάλει στην αναστολή της εξέλιξης της νόσου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, δημοσιευμένη στο Neurology.

«Τα προηγούμενά μας ευρήματα πρότειναν ότι μια διατροφή πλούσια σε ALA και τα αυξημένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος στο αίμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου ALS. Στην τωρινή μας μελέτη, διαπιστώσαμε ότι μεταξύ των συγκεκριμένων ασθενών, τα υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα σχετίζονταν επίσης με βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός της περιόδου μελέτης» σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Kjetil Bjornevik, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής. «Αυτά τα ευρήματα, μαζί με την προηγούμενη έρευνά μας, υποδηλώνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ θα μπορούσε να παρουσιάζει νευροπροστατευτικές επιδράσεις, ωφελώντας τα άτομα με ALS» συμπληρώνει.

Tη νόσο χαρακτηρίζει η αργή φθορά των κινητικών νευρώνων που τελικά οδηγεί στην απώλεια της μυϊκής λειτουργίας σε σημείο παράλυσης. Η μέση διάρκεια ζωής μετά τη διάγνωση είναι μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Back to top button