COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα πρώτα δραματικά λεπτά του βαριά τραυματισμένου αστυνομικού από την φονική φωτοβολίδα -“Καίγεται μέσα το πόδι μου” -Του έριξαν και εκρηκτική μολότωφ για να τον κάψουν- Τι είναι το “τουρνικέ” που τον έσωσε;

Σε μια συγκλονιστική περιγραφή των πρώτων δραματικών λεπτών, που ακολούθησαν την ρίψη της φονικής φωτοβολίδας εναντίον του αστυνομικού των ΜΑΤ, προχώρησε ο επικεφαλής της μονάδος που μπήκε στο στόχαστρο των χούλιγκανς.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι περιέγραψε την εμπειρία του ως εξής:

“Συνάδελφος, λοιπόν, έβγαλε, τράβηξε την φωτοβολίδα, τα τρία τέταρτα. Το ένα τέταρτο έμεινε μέσα. Προσπάθησα και εγώ από την πλευρά μου να το βγάλω. Δεν επέμεινα περισσότερα γιατί έπρεπε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Είδα ότι δεν μπορούσα να το βγάλω”, είπε χαρακτηριστικά.

“Οι οπαδοί εκτόξευσαν μολότοφ εκρηκτική, η οποία έσκασε δίπλα στον Γιώργο που ήταν ξαπλωμένος, στην άλλη πλευρά, στο άλλο πόδι. Αυτή η εκρηκτική του προκάλεσε και εσωτερική αιμορραγία. Αυτό το μάθαμε μετά, από τους γιατρούς”.

“Τα πρώτα 20 λεπτά είχε αισθήσεις. Είχε τις αισθήσεις του. Από ό,τι μου είπαν οι γιατροί, για να έχει ακόμα αναπνοή ο Γιώργος, αυτό που τον έχει σώσει είναι το τουρνικέ, τα δύο τουρνικέ και η φυσική του κατάσταση. Το είχε καταλάβει ο Γιώργος από την πρώτη στιγμή γιατί εκλιπαρούσε και τα παιδιά να του βγάλουν αυτό το πράγμα από το πόδι του. Θέλω να ακουστεί αυτό. Θέλουμε τον κόσμο μαζί μας. Το υγιές κομμάτι να καταλάβει ότι η Αστυνομία είναι μαζί του. Δεν έχει να φοβάται τίποτα”.

Τι είναι το τουρνικέ;

To “τουρνικέ”, γνωστός και ως ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης, αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο που διασώζει τη ζωή του 31χρονου αστυνομικού.

Σύμφωνα με το Star, είναι δυνατό να προμηθευτεί κανείς έναν τέτοιο ιμάντα είτε από το διαδίκτυο είτε από κατάστημα με ιατρικό ή στρατιωτικό εξοπλισμό και αναδεικνύεται κρίσιμος για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Ο ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Γιακουμής, παρενέβη στο Star για να αναλύσει τον τρόπο εφαρμογής του.

“Εφαρμόζεται 5 με 10 εκατοστά πάνω από το σημείο του τραυματισμού, δηλαδή στο σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε την αιμορραγία. Φτιάχνουμε και περνάμε τη θηλιά και περιστρέφουμε γύρω από το άκρο και κολλάμε το αυτοκόλλητο στο λουράκι” είπε ο κ. Γιακουμής.

“Για να εξαντλήσουμε οποιοδήποτε περιθώριο χαλαρότητας, περιστρέφεται και ο μοχλός μέχρι και τρεις φορές, και ασφαλίζουμε με το λουράκι. Βλέπουμε εάν έχει σταματήσει λουράκι”.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει ιμάντα, όπως επεσήμανε ο ειδικός παθολόγος, υπάρχει η εναλλακτική επιλογή να χρησιμοποιήσει ζώνη ή γραβάτα. Σημαντικό είναι να τις τοποθετήσει στον τραυματισμένο χώρο με έντονη πίεση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία και να αποφευχθεί η πιθανότητα επιπλοκών στο περιφερειακό σημείο της τοποθέτησης.

Διάφορες έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα προσωρινά τουρνικέ είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό έως και 60%, ωστόσο, η χρήση τους πρέπει να εκτελείται από άτομα με κατάλληλη εκπαίδευση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πιθανής ζημίας στους ιστούς.

Back to top button