COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχέδια του Πούτιν για νέα όπλα: Εύκολα θα αναπτύξουμε πυραύλους αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για τα σχέδια της Μόσχας να αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, που έχουν απαγορευθεί από τη συνθήκη ΙNF, αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει την απειλή της και αποχωρήσει από αυτή.
Οι ΗΠΑ έχουν δώσει προθεσμία στη Ρωσία ως τα μέσα Φεβρουαρίου να σταματήσει να παραβιάζει τη συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που είχαν υπογράψει το 1987 ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Μιλώντας σε σύσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Kalibr και Kh-101, που εκτοξεύονται από τη θάλασσα και από αέρος αντίστοιχα, όπως και οι πύραυλοι Kinzhal (επίσης εκτοξεύεται από αεροσκάφος) θα μετατραπούν ώστε να εκτοξεύονται από το έδαφος, αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει τη συνθήκη INF.
«Πιθανότατα δεν θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε την κατάλληλη έρευνα και εξέλιξη και να τους βάλουμε στο έδαφος, αν χρειαστεί να είναι εκεί», είπε ο Πούτιν, που υπερηφανεύτηκε ότι κανείς άλλος δεν διαθέτει τον πύραυλο Kinzhal. Επίσης, αναφερόμενος στους πυραύλους Kalibr τόνισε αποδείχθηκαν χρήσιμοι στην επιχείρηση της Μόσχας στη Συρία, επιτρέποντας στον στρατό να κάνει προσαρμογές ακριβείας σε αυτό το «πολλά υποσχόμενα όπλο».
Αναφερόμενος στη συνθήκη INF, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες δυσκολίες», συμπληρώνοντας ότι άλλες χώρες που έχουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς δεν μετέχουν σε αυτήν. «Τι μας εμποδίζει όμως να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την ένταξή τους στην υπάρχουσα συνθήκη ή να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε τις παραμέτρους μιας νέας συνθήκης;», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Βασίλι Κάσιν, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, είπε ότι θα είναι σχετικά εύκολη η μετατροπή των Kalibr και Kh-101 ώστε να εκτοξεύονται από το έδαφος, αλλά σημείωσε ότι για τον Kinzhal θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά. «Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι κάτι αναπόφευκτο αν δεν υπάρχει συνθήκη», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το AFP.
Οι πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας που εκτοξεύονται από το έδαφος είναι πιο φτηνοί, οπότε η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει περισσότερους σε εμβέλεια ευρωπαϊκών στόχων, είπε μάλιστα ο Κασίν, αλλά πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει να διατηρηθεί η συνθήκη προκειμένου να προστατευτεί από πιθανή αμερικανική επίθεση.

Back to top button