Απομακρύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο στόχος ολοκλήρωσης της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά μέχρι τα τέλη του 2025. Παρά τις επίσημες εξαγγελίες, η πραγματικότητα του έργου είναι διαφορετική, με καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες να συνθέτουν ένα περίπλοκο παζλ.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής απόκλισης της επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά επιβεβαιώνοντας πως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Ανάμεσα στα βασικά σημεία που προκαλούν «φρενάρισμα» βρίσκονται ο δυσκίνητος συντονισμός των έξι εργολαβιών, η εκκρεμότητα με τις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, η απουσία σταθμού μετεπιβίβασης στη Μίκρα και η αβεβαιότητα γύρω από την άφιξη των 15 νέων συρμών.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Πολλοί εργολάβοι, χαμηλές ταχύτητες
Οι εργασίες στη γραμμή των 4,78 χλμ. που επεκτείνει το μετρό προς Καλαμαριά κινούνται σε αργούς ρυθμούς. Έξι διαφορετικές εργολαβίες πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προχωρήσει το έργο, κάτι που –σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη»– προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις.
Η νέα γραμμή θα πρέπει να συνδεθεί με τη βασική γραμμή των 9,6 χλμ., που ήδη λειτουργεί, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Οι εργολάβοι πλέον μεταθέτουν την ημερομηνία λειτουργίας για τον Μάρτιο του 2026, και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν νέα προβλήματα.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πέντε σταθμών», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Χρίστος Δήμας, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο συντονιστικών συσκέψεων.
Η εκκρεμότητα της οδού Πόντου
Η οδός Πόντου, μήκους 2,3 χλμ., αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη λειτουργικότητα της γραμμής, καθώς διέρχεται από τρεις σταθμούς. Ωστόσο, η κατασκευή της παραμένει «στον αέρα» λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις.
Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, δεν έκρυψε την ανησυχία της: «Χωρίς τη διάνοιξη της Πόντου, το μετρό θα είναι σαν ουρανοξύστης χωρίς πρόσβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκδίκαση των τελευταίων απαλλοτριώσεων έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβολή. Και ακόμα κι αν η υπόθεση προχωρήσει, θα απαιτηθεί χρόνος για την έκδοση και καθαρογραφή της απόφασης, την καταβολή αποζημιώσεων, την υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο και την έναρξη του έργου.
Ο κ. Ταχιάος διαβεβαιώνει πως υπάρχουν διαθέσιμα 15 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις και πως το υπουργείο συνεργάζεται στενά με τον δήμο για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Εκτός προγράμματος ο σταθμός μετεπιβίβασης στη Μίκρα
Η λειτουργία του σταθμού μετεπιβίβασης στη Μίκρα –που θα αποτελούσε κομβικό σημείο σύνδεσης με λεωφορειακές γραμμές από την ανατολική Θεσσαλονίκη– δεν προβλέπεται να γίνει ταυτόχρονα με την έναρξη της γραμμής προς Καλαμαριά.
Ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος εξήγησε ότι εκκρεμούν βασικά βήματα: η τελική μελέτη, η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων. Μάλιστα, η αρχική πρόταση του ΟΣΕΘ για σταθμό 32 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε υπερβολική, με αποτέλεσμα να ζητηθεί περιορισμός σε 9 στρέμματα.
Παρά τις πιέσεις, η συγκοινωνιακή μελέτη δεν έχει ακόμη κατατεθεί, παρότι είχε δοθεί σχετική διορία 45 ημερών, η οποία πλέον έχει λήξει.
Σε εκκρεμότητα οι 15 νέοι συρμοί – πιθανή διακοπή της βασικής γραμμής
Αναστάτωση προκάλεσε η πληροφορία ότι ενδέχεται να απαιτηθεί διακοπή λειτουργίας της βασικής γραμμής του μετρό για περίπου έναν μήνα, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες δοκιμές για την ένταξη της επέκτασης.
Ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία και πρόχειρη παράδοση της βασικής γραμμής χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα δοκιμαστικά δρομολόγια.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος υποστηρίζει ότι η προσωρινή παύση λειτουργίας είναι αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές της νέας γραμμής και των 15 συρμών. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για κοινή πρακτική σε αντίστοιχα έργα στο εξωτερικό, όπως στο Μιλάνο και την Κοπεγχάγη.
Όπως εξηγούν στελέχη του έργου, το μετρό Θεσσαλονίκης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, χωρίς οδηγούς, και απαιτείται πλήρης επαναπρογραμματισμός του συστήματος για να ενσωματωθεί η νέα διαδρομή.
Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, είναι πότε θα φτάσουν οι συρμοί. «Η αγωνία μας είναι να έρθουν τα πρώτα οκτώ βαγόνια ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές. Χωρίς αυτά, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα στην Καλαμαριά», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του μετρό.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εισιτήριο με κάρτα πριν το Πάσχα
Μέσα σε όλα τα προβλήματα, ένα θετικό νέο είναι ότι επιτέλους φαίνεται να λύνεται το ζήτημα με τα εισιτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινούν δοκιμές στα εκδοτήρια ώστε να υποστηρίζεται πλέον πληρωμή με κάρτα – ένα πάγιο αίτημα των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του μετρό.
Αν όλα πάνε καλά, πριν από το Πάσχα οι επιβάτες θα μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια και με τραπεζική κάρτα, κάνοντας τη μετακίνηση πιο εύκολη και γρήγορη.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα