Εκατομμύρια άνθρωποι που σχεδιάζουν κάποιο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2025, θα πρέπει να εγγραφούν για ηλεκτρονική εξουσιοδότηση πριν προσγειωθούν – ακόμη και αν πρόκειται για απλή διέλευση καθ’ οδόν προς τον τελικό τους προορισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από τις 8 Ιανουαρίου 2025, οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επί του παρόντος δεν χρειάζονται βίζα για σύντομη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να λάβουν ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA) για να εισέλθουν στη χώρα.
Το σύστημα έκδοσης ETA για ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο
Για να λάβουν την ETA, οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο και να πληρώσουν ένα τέλος 10 λιρών (περίπου 12,06 ευρώ). Οι αιτούντες θα πρέπει να μάθουν αν η άδειά τους έχει εγκριθεί μέσα σε λίγες ώρες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εργάσιμες ημέρες.
Η άδεια ισχύει για πολλαπλές εισόδους στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραμονή έως έξι μήνες και ισχύει για περίοδο δύο ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Η νέα άδεια δεν απευθύνεται, όμως, μόνο σε μη Ευρωπαίους. Ειδικότερα, από τις 2 Απριλίου 2025, οι υπήκοοι της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να έχουν την ETA πριν από την είσοδό τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επισημαίνεται ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα εξαιρούνται.
Ακόμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης, η επέκταση του συστήματος ETA, το οποίο μέχρι πρότινος ίσχυε μόνο για τους πολίτες επτά χωρών της Μέσης Ανατολής, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο απλουστευμένου συστήματος εισόδου με την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας των ταξιδιωτών να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν εγκαταλείψουν τη χώρα προέλευσής τους.
Κατά την επιβίβαση σε αεροπλάνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπάλληλοι της πύλης θα επαληθεύουν την έκδοση ETA μέσω ψηφιακής σύνδεσης με το διαβατήριό σας, μειώνοντας έτσι τον χρόνο και τη σύγχυση στις συνοριακές διαβάσεις. Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι τα βιογραφικά, βιομετρικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας που συλλέγονται κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της ασφάλειας με την καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των ταξιδιωτών.
«Αυτή η επέκταση του συστήματος ETA είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για σύνορα που είναι αποτελεσματικά και κατάλληλα για την ψηφιακή εποχή», έχει δηλώσει η Σίμα Μαλότρα, υπουργός Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας: «Μέσω του ελέγχου πριν οι άνθρωποι πατήσουν το πόδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία».
Ο νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. για τα ταξίδια
Η επέκταση της έκδοσης ETA για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά νέα προγράμματα ηλεκτρονικής εισόδου που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο. Από την άνοιξη του 2025, η Ε.Ε. θα απαιτεί μια νέα ταξιδιωτική άδεια για τους αλλοδαπούς από 60 χώρες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας) που δεν έχουν βίζα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος σε χώρες-μέλη του μπλοκ. Αυτό το νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Αδειών (ETIAS), απαιτεί από τους ταξιδιώτες μικρής διάρκειας να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, να πληρώσουν ένα μικρό τέλος (7 ευρώ) και στη συνέχεια να περιμένουν έως και 96 ώρες για την έγκριση των αιτήσεων.
Επίσης, η Ε.Ε. έτοιμη να δρομολογήσει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ψηφιακής παρακολούθησης, το σύστημα εισόδου/εξόδου (EES), το οποίο χρησιμοποιεί σαρώσεις προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων αντί διαβατηρίων για την ταυτοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών. Σε αντίθεση με το ETIAS, αυτό το νέο μέτρο ασφαλείας – το οποίο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2024, αλλά αναβλήθηκε για το 2025 – δεν απαιτεί από τους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για οτιδήποτε πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Αντ’ αυτού, οι ταξιδιώτες θα καταγράφονται κατά την είσοδό τους σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών πληροφοριών της Ε.Ε., στόχος του EES είναι να εκσυγχρονίσει τα συνοριακά περάσματα και να επιταχύνει τις μεγάλες ουρές μετανάστευσης που έχουν αυξηθεί με την πανδημία του κορονοϊού. Πάντως, καιθ άλλα ψηφιακά συστήματα εισόδου που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο – όπως στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία – το νέο σύστημα εισόδου αποσκοπεί επίσης στην καταπολέμηση της απάτης ταυτοπροσωπίας, αλλά και του αριθμού των ατόμων που παραμένουν στην Ε.Ε.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα