COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η τέλεια κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο έτοιμη σε λίγα λεπτά!

Η μπατζίνα είναι παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας, η οποία φτιάχνεται χωρίς φύλλο και έχει λεπτό πάχος.

Παλιότερα η πίτα αυτή γινόταν από αλεύρι, τυρί, γάλα, αυγά. Όταν προστέθηκε και κολοκύθι, δημιουργήθηκε η πίτα που λέγεται μπατζίνα. Αρχικά, όμως, η παραδοσιακή μπατζίνα δεν περιείχε κολοκύθι, αλλά πήρε την ονομασία της από το τυρί που περιείχε. Η λέξη μπατζίνα προέρχεται από τη λέξη μπάτζος (ή μπάτσος) που είναι ελληνικό λευκό, σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία. Εδώ σας την προτείνω στην σημερινή της εκδοχή με κολοκύθι.

Υλικά

Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
1.200 γρ. κολοκυθάκια (τρυφερά)
5 αυγά (χτυπημένα)
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
300 γρ. φρέσκο ανθότυρο
160 γρ. καλαμποκάλευρο ή 1 φακελάκι φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για το ταψί
Λίγο ελαιόλαδο
Εξοπλισμός
Μπολ
Σουρωτήρι
Σχάρα φούρνου
Ταψί
Τρίφτης
Φούρνος
Διαφήμιση

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
280
Θερμίδες
(kcal)
40%
Λιπαρά
50%
Υδατ/κες
10%
Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.
Εκτελεση

Το μιγμα
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψί 24×32 εκ. και το πασπαλίζουμε µε το μισό καλαμποκάλευρο.

Αφού πλύνουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το κοτσάνι και τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε λίγο και τα αφήνουμε να ιδρώσουν για 15 λεπτά.

Τα στύβουμε µε τα χέρια και τα βάζουμε σε µπολ.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά, τα τυριά, το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, τον άνηθο και το δυόσμο, 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και αλατίζουμε, αφού πρώτα δοκιμάσουμε το μίγμα.

Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί.

Ψησιμο-χρονος

Το ραντίζουμε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 160ºC για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η κολοκυθόπιτα.

Σερβίρουμε, κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Back to top button