ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο σοκ από τη Μόσχα: «Αμερικανική επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος θα εκληφθεί ως κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης»

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε διεθνή εναέριο χώρο θα σημαίνει ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ σε απάντηση των δηλώσεων του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος ζήτησε κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους.

«Οι εκκλήσεις ορισμένων Αμερικανών γερουσιαστών ξεπερνούν κατά πολύ την κοινή λογική», πρόσθεσε ο Ρώσος πρεσβευτής, σχολιάζοντας τις απειλές του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ότι οι ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν στην απώλεια του αμερικανικού UAV με κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών που πλησιάζουν αμερικανικά αεροσκάφη σε διεθνή εναέριο χώρο.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Επαναλαμβάνω, για όσους δεν έχουν καταφέρει να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό UAV», είπε ακόμη ο Αντόνοφ σχολιάζοντας την απώλεια του MQ-9.

«Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια – ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ένα τέτοιο ακριβό UAV . Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ανακατευθύνουν τις κατηγορίες τους για αντιεπαγγελματικές ενέργειες πίσω στον εαυτό τους», σημείωσε.

«Όσο για τον προαναφερθέντα γερουσιαστή, αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη προσπάθεια του διαβόητου βουλευτή να προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Πριν από ένα χρόνο προέτρεψε τους πολίτες μας να κάνουν μια απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Ρωσίας. Ο γερουσιαστής Graham πιστεύει πραγματικά ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον των ψηφοφόρων που του εμπιστεύτηκαν τη ζωή και τα προς το ζην;». σημείωσε ο Ρώσος πρέσβης.

«Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο δεν θα είναι απλώς έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου κατά της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης.

Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ θα ήταν ριζικά διαφορετική από τον πόλεμο διά αντιπροσώπων. Οι Αμερικανοί πολεμούν εξ αποστάσεως εναντίον μας στην Ουκρανία», προειδοποίησε ο Αντόνοφ.

«Είναι διατεθειμένο το Καπιτώλιο να θέσει τους Αμερικανούς πολίτες και τη διεθνή κοινότητα ενώπιον του κινδύνου ενός πυρηνικού πολέμου πλήρους κλίμακας; Δώσε μας μια απάντηση, αξιότιμε Γερουσιαστή!»

«Δεν είναι οι Ρώσοι πιλότοι που πρέπει να κληθούν σε απολογία, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί που υποκινούν την έναρξη μιας αποκαλυπτικής σύγκρουσης.

Δεν επιδιώκουμε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη. Συνεχίζουμε να διατηρούμε επαφές, μεταξύ άλλων μέσω του υπουργείου Άμυνας, για να αποτρέψτε τέτοια ακούσια επεισόδια. Μακάρι οι πολιτικοί των ΗΠΑ να είχαν την ίδια στάση απέναντι στις σχέσεις με τη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα ρωσικά συστήματα ελέγχου εναέριου χώρου εντόπισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 που πετούσε κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Τρίτη.

Το UAV πετούσε με τους αναμεταδότες του κλειστούς, παραβιάζοντας ένα προσωρινό όριο που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα, πάντα με το ρωσικό υπουργείο, ως αποτέλεσμα απότομων ελιγμών, το UAV έπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση πριν χάσει ύψος και συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο τόνισε ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν όπλα, ούτε ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους.

Back to top button