Ξεχάστε τις φακές και τα ρεβίθια, υπάρχει ένα όσπριο που έχει την διπλάσια πρωτεΐνη, ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη, είναι εύπεπτο και θρεπτικό. Βαλ’ το στη διατροφή σου και απόλαυσε τα οφέλη του στην καθημερινότητά σου.
Λούπινο: Τα πάντα για αυτόν τον διατροφικό θησαυρό
Μπορεί να μην είναι μέσα στις κλασσικές συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς όμως αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία. Εξάλλου το λούπινο, σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο κομμάτι των δείπνων της Εκάτης.
Στρογγυλά και πλατιά, μοιάζουν με μεγάλους σπόρους καλαμποκιού και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Ήρθε η ώρα να γνωρίστε ένα από τα άσημα όσπρια που όμως δε θα πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας
Από τη Μάνη, την Κρήτη, το Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα αλλά και την Βόρεια Αμερική και Ασία, το λούπινο γνωρίζει μια αυξανόμενη δημοτικότητα. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με όλα τα γνωστά όσπρια που παραδοσιακά καταναλώνουμε, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, τις φακές και τη φάβα. Αδίκως, όμως, δεν έχει την ίδια φήμη με αυτά, διότι δε στερείται σε θρεπτική αξία.
Λούπινο: Τα πάντα για αυτόν τον διατροφικό θησαυρό
Πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, το λούπινο περιέχει σε αφθονία ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη. Έχει μάλιστα τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια, και, παράλληλα, μόλις ένα φλιτζάνι περιέχει φυτικές ίνες που καλύπτουν το 1/5 των ημερήσιων αναγκών μας.
Το λούπινο θεωρείται επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Κάθε φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Ακόμα, είναι πηγή των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, αλλά και πολύ καλή πηγή φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα