Καταθέσεις από πυροσβέστες που υπέστησαν χημικά εγκαύματα κατά την επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων και κατάσβεσης της φωτιάς, λίγα λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, έλαβε ο αρμόδιος εφέτης ανακριτής Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Μπακαΐμης έκανε τον Μάιο του 2024 στοχευμένες ερωτήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει από τι μπορεί να προκλήθηκαν τα χημικά εγκαύματα αλλά και εάν μπορεί να οφείλονται σε καύση διαλυτών. Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση που έκανε στους πυροσβέστες: «Όσα χρόνια υπηρετείτε στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχετε λάβει ποτέ μέρος σε κατάσβεση πυρκαγιάς που οφειλόταν σε καύση διαλυτών; Αν ναι η πυρκαγιά της 28ης Φεβρουαρίου 2023 παραπέμπει σε τέτοια;».
Ο κ. Μπακαΐμης ήταν ενήμερος από τα έγγραφα των νοσοκομείων ότι πυροσβέστες είχαν υποστεί χημικά εγκαύματα και έτσι ερεύνησε εάν αυτά θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από καύση εύφλεκτου φορτίου.
Ο πρώτος πυροσβέστης έφτασε από τους πρώτους στο σημείο της τραγωδίας και με αυτοθυσία μπήκε στο βαγόνι 3 της επιβατικής αμαξοστοιχίας για να σώσει κόσμο. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του και όταν έβγαλε το γάντι του είδε ότι το δέρμα στο δεξί του χέρι ήταν άσπρο. Στη συνέχεια του είπαν ότι είχε νεκρώσει ο ιστός.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή που έδωσε στον Εφέτη Ανακριτή:
«Δεν αισθάνθηκα να έχει κάποια ιδιαίτερη ένταση η φωτιά αλλά την έβλεπα. Όσο επιχειρούσα γινόταν κατάσβεση στο βαγόνι 2 και τα νερά που έριχναν οι συνάδελφοι έπεφταν πάνω μας. Αισθανόμουν στο δέρμα μου κάτι σαν γρατζουνιά αλλά εκείνη την ώρα δεν έδωσα σημασία και συνέχισα την προσπάθεια. Στις 6.00 όταν ολοκληρώσαμε τις ενέργειες απεγκλωβισμού στο βαγόνι 3 έβγαλα το γάντι μου και είδα ότι το δέρμα στο δεξί μου χέρι ήταν άσπρο. Εκ των υστέρων μου είπαν ότι είχε νεκρώσει ο ιστός. Όταν επέστρεψα στην υπηρεσία για την αλλαγή βάρδιας, μόλις έβγαλα τη στολή είχα και στα πόδια μου εγκαύματα οπότε η υπηρεσία με παρέπεμψε στο νοσοκομείο Λάρισας και μετά στο Λάτσειο Ίδρυμα Εγκαυμάτων».
Στην ερώτηση εάν στο παρελθόν έχει λάβει ποτέ μέρος σε κατάσβεση πυρκαγιάς που οφειλόταν σε καύση διαλυτών, απάντησε ότι «όταν υπηρετούσα στην Αθήνα είχα επιχειρήσει σε εργοστάσια που καίγονταν χρώματα και διαλύτες. Σε αυτές τις πυρκαγιές δεν είχε κάποια χαρακτηριστική οσμή. Όσο επιχειρούσα στο συμβάν που ερευνάτε, κυριαρχούσε η μυρωδιά του καμένου πλαστικού».
«Κάτι με έκαψε»
Ο δεύτερος πυροσβέστης με χημικά εγκαύματα είχε το 2023 προϋπηρεσία 19 ετών και πιστοποίηση από τον ΟΣΕ για να επιχειρεί σε τρένα. Ήταν και αυτός από τους πρώτους που μπήκαν στη μάχη της διάσωσης και της κατάσβεσης. Ανήκε στην ομάδα που πέρασε ανάμεσα στα συντρίμμια στην κάτω πλευρά των γραμμών για να σώσει με αυταπάρνηση ανθρώπους. Επιχείρησε στο βαγόνι 3 της επιβατικής αμαξοστοιχίας στο μπροστινό μέρος και πέρασε και στο χώρο μεταξύ του τρίτου και του δεύτερου βαγονιού.
Στο βαγόνι τρία έκανε μαζί με τους συναδέλφους του απεγκλωβισμούς ζωντανών επιβατών και εντόπισε δύο νεκρούς. Στην περιγραφή του για το πως κάηκε σημειώνει:
«Όσο βρισκόμουν εκεί, μαζί με συνάδελφό μου, δεχτήκαμε υλικό κατάσβεσης από το βαγόνι 2. Εκείνη την ώρα κατάλαβα ότι κάτι με έκαψε αλλά δεν έδωσα σημασία λόγω της έντασης των προσπαθειών. Το βράδυ της επόμενης ημέρας παρατήρησα ότι όλη η δεξιά πλευρά από τον ώμο μέχρι το κάτω άκρο μου είχε εγκαύματα. Αρχικά πήγα στο κέντρο υγείας Τυρνάβου και μετά με εντολή της υπηρεσίας στην Αθήνα στο Θριάσιο. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση τα χημικά εγκαύματα που υπέστην οφείλονται σε κάποιο υγρό που διαπέρασε τη στολή μου από πάνω μέχρι κάτω, μαζί με τον ιδρώτα».
Ο Εισαγγελέας τον ρώτησε εάν έχει λάβει ποτέ μέρος στο παρελθόν σε κατάσβεση πυρκαγιάς που οφειλόταν σε καύση διαλυτών και εάν η πυρκαγιά στα Τέμπη παρέπεμπε σε τέτοια.
Ο πυροσβέστης απάντησε «έχω επιχειρήσει σε κατασβέσεις σε εργοστάσια (οινοποιία, τυροκομεία, μεγάλοι ψυκτικοί θάλαμοι με μεγάλες ποσότητες αμμωνίας) αλλά δε μπορώ να σας περιγράψω συγκεκριμένη οσμή κατά την καύση διαλυτών».
Ο Ανακριτής τον ρώτησε, όπως και στον άλλο συνάδελφό του που υπέστη χημικά εγκαύματα, εάν υπήρχε κάποια χαρακτηριστική οσμή (στην κατάσβεση των Τεμπών) που να τον οδηγεί σε κάποια ένδειξη για το φλεγόμενο υλικό και την επέκταση της πυρκαγιάς, με τον πυροσβέστη να απαντά ότι δεν υπήρχε κάποια χαρακτηριστική οσμή αλλά μία μικτή μυρωδιά από καύση πλαστικού και άλλων υλικών.
«Στολές διαπερατές από χημικές ουσίες»
Σε έγγραφό του Θριάσιου Νοσοκομείου σε σχέση με τα χημικά εγκαύματα, το οποίο είναι σε γνώση του Ανακριτή, παρατίθεται σχετική βιβλιογραφία για το πως οι χημικές ουσίες μπορούν να διαπεράσουν τις στολές των πυροσβεστών:
«Από τη βιβλιογραφία περιγράφεται ότι τα ενδύματα των πυροσβεστών που είναι πορώδη μπορεί να είναι διαπερατά από χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές, και πάλι βάσει βιβλιογραφίας, είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, η φορμαλδεΰδη, καθώς και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα