COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεράστια ανατροπή: «Η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο δεν χτίστηκε από ανθρώπους» – Που βρίσκεται και πως δημιουργήθηκε;

Στον χώρο της αρχαιολογίας, νέα ευρήματα συχνά θέτουν υπό αμφισβήτηση επί μακρόν εδραιωμένες πεποιθήσεις σχετικά με την ανθρώπινη ιστορία. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αφορά την πυραμίδα Gunung Padang στην Ινδονησία, η οποία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο, ενδέχεται να χρονολογείται από το 25.000 π.Χ. Εάν αυτή η χρονολόγηση επιβεβαιωθεί, θα έκανε την πυραμίδα πολύ παλαιότερη από την πυραμίδα Djoser Step Pyramid της Αιγύπτου, που θεωρείται η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο, χρονολογημένη περίπου στο 2.630 π.Χ.

Η έρευνα, που ηγείται από τον Danny Hilman Natawidjaja του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδονησίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archaeological Prospection, υποδηλώνει την ύπαρξη ενδιαφέρουσας πιθανότητας. Η ομάδα προτείνει ότι το παλαιότερο τμήμα της πυραμίδας μπορεί να ήταν αρχικά ένας φυσικός λόφος λάβας, τον οποίο έπειτα διαμόρφωσαν και μεταμόρφωσαν αρχιτεκτονικά ανθρώπινα χέρια.

Αυτή η θεωρία προκαλεί αντίφαση με τη συνηθισμένη πεποίθηση ότι οι προηγμένες κατασκευαστικές τεχνικές και ο πολιτισμός εμφανίστηκαν περίπου πριν από 11.000 χρόνια, με την έλευση της γεωργίας. Τα ευρήματα στο Gunung Padang, μαζί με άλλες τοποθεσίες όπως το Gobekli Tepe στην Τουρκία, υποδηλώνουν ότι προηγμένες τεχνικές υπήρχαν ακόμη και πριν από την εμφάνιση της γεωργίας.

Ωστόσο, η έρευνα έχει προκαλέσει αμφισβήτηση στην αρχαιολογική κοινότητα. Ο Flint Dibble, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, εξέφρασε εκπληξη για το γεγονός ότι η έρευνα δημοσιεύτηκε χωρίς σαφείς ενδείξεις ανθρώπινης κατασκευής στα στρώματα του Gunung Padang. Ανέφερε την έλλειψη ενδείξεων εργασίας ή άλλων στοιχείων που να υποδηλώνουν ανθρώπινη επέμβαση. Επίσης, ο Bill Farley, αρχαιολόγος στο Southern Connecticut State University, εξέφρασε ανησυχία, τονίζοντας ότι τα δείγματα χώματος ηλικίας 27.000 ετών από το Gunung Padang δεν παρουσιάζουν τυπικά σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας.

Back to top button